במשך שנים רבות קושרים חוקרים שונים צריכה קבועה של בשר אדום למחלות שונות כגון: מחלות לב, שבץ וסרטן. כעת מוכיחים מדענים מ"אוניברסיטת וושינגטון" שמסקנות אלה אינן בהכרח נכונות. החוקרים בחנו בקפידה צריכת בשר אדום במשך שנים, ומצאו רק עדויות חלשות ביותר לכך שצריכת בשר אדום בלתי מעובד קשור להתפתחות סרטן המעי הגס, סרטן השד, סוכרת מסוג 2 ומחלת לב איסכמית. לא נמצא קשר בין צריכת בשר מהסוג הזה לבין שבץ איסכמי או שבץ דימומי.
"הראיות לסיכון ישיר של כלי דם או מחלות דלקתיות עקב אכילת בשר אדום באופן קבוע הן נמוכות ביותר, עד כדי כך שנראה שאין סיכון", אומר הנוירולוג ד"ר סטיבן נובלה. עם זאת, לדבריו, ישנן עדויות לכך שדיאטה עשירה בבשר עשויה להחליף את הקלוריות הצמחיות, מה שבפועל עלול לפגוע בכמות צריכת הירקות הראויה.
עדיף בשר רזה
"כבר שנים אכילת בשר לא מעובד נחשבת כמפגע בריאותי. אולם המחקרים שמצביעים על כך הם מחקרים אפידמיולוגיים, שבדרך כלל לא מסוגלים לאתר קשר בין הסיבה לתוצאה", מסבירה הדיאטנית פרופ' אולגה רז. "כלומר – מחקרים אלה למעשה מצביעים על סטטיסטיקות, אבל אינם מתייחסים לגורמים גנטיים שונים שעלולים להצביע על סיכון מוגבר לסרטן או למחלות לב למשל".
יתרה מכך, פרופ' רז מסבירה שמחקרים אלה אינם מבדילים בין אכילת בשר רזה לבין בשר שמן. "כידוע, במדינות המערב וגם בישראל, רוב הבקר הנאכל הוא שמן: אנטרקוט, צלעות, אסדו או בשר המיועד לטחינה. בארה"ב אף נהוג לטגןו בחמאה מה שמגביר אף יותר שומן מסוג זה. בהחלט סביר להניח ששומן רווי של בשר שמן עלול להיות סיבה למחלות ולב וסרטן. לעומת זאת, בשר בקר רזה, כמו סינטה, פילה, וויסברטן, שייטל, צ'ך וכדומה; מכיל כ-5%-7% שומן בלבד ולכן אני לא רואה שום סיבה לאסור לאכול אותו".
יתרה מכך, לדבריה גם למהפכה הטבעונית יש קשר להפחדות שונות הקשורות בצריכת בשר אדום. "אף שבשר מכיל מרכיבים חשובים כמו חלבון באיכות גבוהה, ויטמין B12, אבץ וברזל שזמינים לגוף ולא מצויים במזון מהצומח או מצויים בו מעט, גופים שונים שמעודדים צריכת מוצרים טבעוניים או צמחוניים מנסים לעודד את הציבור להימנע מצריכתו בטענות שאינן מבוססות או מגובות מדעית".
בשורה תחתונה ממליצה פרופ' רז לשלב בתפריט בשר אדום רזה עד פעמיים בשבוע.