סיפורים על תכונותיו המיוחדות של מרק עוף קיימים כבר מאות שנים. עוד במאה ה-12, הרמב"ם המליץ על אכילתו לשם צמצום הסיכוי לסבול מסימפטומים של מחלות דרכי הנשימה העליונות. עצותיו התבססו על כתובים יווניים קדמונים יותר. גם כיום חלקנו מאמינים שמרק עוף עוזר בהצטננויות - האם יש בכך אמת?
ובכן, אתחיל מהסוף: כן. מעבר לעובדה שמרק העוף הקלאסי טעים ומחמם ולרבים מאתנו מזכיר את הילדות, יש בו כמה מרכיבים שבהחלט חשובים לתהליך ההחלמה:
- הוא מספק נוזלים לגוף. אלה חשובים תמיד, ובייחוד כשחולים או כשסובלים מווירוסים של שלשול שגורמים לאיבוד נוזלים.
- מספק כמות טובה של אשלגן הנמצא בירקות המסורתיים אותם נהוג להוסיף למרק.
- עשיר בנוגדי חמצון: גזר, פטרוזיליה ובצל למשל עשירים מאוד בנוגדי חמצון המכונים אנטיאוקסידנטים, החשובים לעמידות הכללית של הגוף ולבריאותו.
זה מוכח מחקרית
לפי מספר מחקרים שנערכו בנושא, נראה שמרק עוף משפיע על המערכת החיסונית. אומנם אין הרבה מחקרים כאלה (כנראה שאין עניין גדול בחקר מרק עוף), אבל בכל זאת מצאתי כמה. אחד מהם נערך בסין והתפרסם ב-2022, ובו נבדקה השפעת מרק עוף מזני עוף שונים על התגובה החיסונית של עכברים עם פגיעה במערכת החיסונית. התברר שמרק העוף גרם להאטת התנועה של תאים דלקתיים, לשיפור בפעילות של בלוטת התימוס המייצרת תאי חיסון מסוג T, ולשיפור במבנה הטחול, החשוב ביותר לשיפור התגובה החיסונית. המחקר היה מושקע מאוד, וכלל פרמטרים רבים, ביניהם רמות ציטוקינים (המוכרים בהקשר של קורונה כ"סערת ציטוקינים" שיכולה לקרות בכל מחלה וירלית). עלייה ברמת הציטוקינים מהווה גורם לסימפטומים לא נעימים, כמו: צמרמורות, נזלת, שיעול, וכו', ולפי המחקר הזה, נראה שמרק עוף משפר את המצב, אם כי עדיין לא ברור כיצד.
מהי הדרך המומלצת והבריאה להכנת מרק עוף?
הנה עצה שלי בעניין: מאחר ששומן העוף הוא לא מרכיב חיוני לבריאות, כדאי להיפטר ממנו במידת האפשר. מומלץ להרתיח את העוף, לשפוך את המים, להוריד את כל השומן הנראה לעין ואת העוף הנקי משומן לשטוף במים נקיים ולבשל. את הירקות כדאי להוסיף בסוף הבישול, ולכסות את הסיר מיד לאחר הרתיחה. פטרוזיליה כדאי להוסיף אחרי הכל. אפשר להוסיף תבלינים לפי הטעם.
אולגה רז, PhD, היא פרופסור למדעי התזונה אוניברסיטת אריאל, דיאטנית קלינית