ט"ו בשבט שחל בתחילת השבוע, סיפק לנו להזדמנות להיזכר בטעמם המתקתק של הפירות היבשים. בימים האחרונים אנחנו נתקלים בהם בכל פינה – על הדוכנים במרכול, במשרד – אבל כמה סוכר טומן בחובו הנשנוש הבלתי פוסק הזה? ובכן, פירות יבשים אמנם מכילים ברובם מינרלים כמו אשלגן וגם סיבים תזונתיים חיוניים שמסייעים לעיכול, אך כמות הסוכר שבהם גבוהה, משום שהם עוברים תהליכי ייבוש תעשייתיים בחום גבוה המוציאים מהם את הנוזלים, מה שגורם לסוכר הפירות הטבעי שבהם להיות יותר מרוכז.
אמנם חלק גדול מהפירות היבשים נמכרים ללא תוספת סוכר, אך לחלקם מוסיפים כמות גדולה מאוד ממנו, מה שהופך אותם ממאכל בריא לממתק לכל דבר. בכל זאת, פירות יבשים עדיפים על פני ממתקים אחרים ולחלקם יתרונות בריאותיים משמעותיים. כדי לוודא שהפרי היבש אינו מכיל תוספת סוכר, מומלץ לקנות פירות יבשים אורגניים באריזה סגורה - כך תדעו שגם לא הוסיפו להם חומרי הדברה, סוכר, סולפטים או צבעי מאכל.
איך הכי נכון לצרוך פירות יבשים?
בשל תכולת הסוכר בפירות היבשים מומלץ להפריד אותם מארוחה שמכילה פחמימות, ולהסתפק בכמות קטנה מהם. המלצה נוספת היא לשלב את אכילת עם אגוזים או שקדים טבעיים, המסייעים בהאטת ספיגת הסוכר ובמיתון עלייתו אחרי הארוחה. חשוב לזכור כי גם לאגוזים ערך קלורי גבוה יחסית ולכן מומלץ לצרוך גם אותם בכמות מדודה. אגב, אגוזים מסוימים מכילים פחמימות. אגוזי קשיו למשל מכילים כ-30 גרם פחמימה ב-100 גרם אגוזים (שווה ערך לכ-2 פרוסות לחם מבחינת כמות הפחמימה). כמו כן, לעיתים מוסיפים לפיצוחים קלויים קמח – אף הוא יכול להעלות את ערכי הסוכר בדם.
לאיזה פרי יבש לא נהוג להוסיף סוכר?
הפרי היבש הבריא ביותר הוא התמר, שמתייבש באופן טבעי על העץ כחלק מתהליך ההבשלה, ולכן אין צורך להוסיף לו סוכר, וגם לא חומרים משמרים או חומרים מלאכותיים אחרים.
הוא מכיל חלבון, שומן, מינרלים, ברזל, נחושת, גופרית, מגנזיום וסידן. בנוסף, יש בו כמות גדולה של סיבים ונוגדי חמצון המכונים פוליפנולים, הוא עשיר בוויטמין E וויטמינים מסדרת B וגם משמש כמקור נהדר להשלמת אשלגן.
פירות יבשים יכולים להיות פתרון מעולה כאשר בא לכם לנשנש משהו ואינכם רוצים חטיפים מלאי סוכר, אך בשל תכולת הסוכר הגבוהה יש לעשות זאת במידה ולבחור בתבונה.
הכותבת היא מיטל לוי, תזונאית קלינית בלאומית שירותי בריאות