תסמונת העייפות הכרונית - Chronic fatigue syndrome, CFS, היא תופעה המשפיעה על מערכות רבות בגוף, המטרידה מיליוני אנשים ברחבי העולם. היא מאופיינת בעייפות מתמשכת שלרוב מחמירה בעקבות מאמץ. לעיתים אנשים שסובלים ממנה מתקשים להשלים אפילו מטלות יומיות פשוטות, כמו לקום מהמיטה, להתלבש, להתקלח או לאכול. היא אינה משתפרת כשנחים ובסה"כ מדובר בתסמונת ערמומית למדי, הקשה לאבחון או לריפוי. התסמונת יכולה להופיע בכל גיל, אך לפי מחקרים קבוצות הגילים 10 עד 19 ו-30 עד 39 מצויות בסיכון הגבוה ביותר להתפתחותה.

מה גורם לעייפות כרונית?

אף שהגורם המדויק ל-CFS עדיין אינו ברור, הסברה היא כי שילוב של כמה גורמים, למשל זיהומים וירליים, הפרעות במערכת החיסון, מתח פסיכולוגי ונטייה מולדת - משחקים תפקיד חשוב בנושא. על פי מחקרים CFS קשורה לעיתים קרובות לשינויים בתפקוד המוח ומטבוליזם (חילוף החומרים), כמו גם שינויים ברמות הציטוקינים (חלבונים), המעורבים בוויסות מערכת החיסון. מסתבר שחוסר איזון הורמונלי, בייחוד רמות נמוכות של הורמון הקורטיזול המכונה "הורמון הלחץ" ו-אחד ההורמונים הכי נפוצים בגוף-DHEA, קשורים גם הם ל-CFS.

איך מזהים את התסמונת?

בנוסף לעייפות ולחולשה ברמות גבוהות ייתכנו גם התסמינים הנפוצים הבאים: עייפות לא מוסברת (גם לאחר שינה טובה), עייפות הנמשכת למעלה מ-24 שעות, עייפות מוגזמת לאחר פעילות גופנית, קושי להתרכז, שכחה, כאבי מפרקים ושרירים, כאבי ראש, כאבי גרון, כאב בבלוטות הלימפה או כאב כרוני ללא סיבה רפואית מוצדקת.

הסימפטומים היותר נדירים כוללים: הפרעות בראייה, שינויים רגשיים (עצבנות יתר, חרדה, מצבי רוח משתנים), צמרמורות והזעות לילה, חום, IBS (תסמונת המעי הרגיז), אלרגיות או רגישויות למזון, סחרחורות, ורטיגו (בעיות שיווי משקל) וחולשה בגפיים עד לחוסר תחושה.

אגב, התסמינים של CFS חופפים במידה רבה לתסמונת ה"לונג קוביד" הנגרמת עקב מחלת הקורונה. בנוסף, נראה כי התסמינים של התסמונת המעייפת עשויים להיות שכיחים יותר או קשים יותר במהלך חודשי החורף. אחת הסברות לכך היא ירידה בחשיפה לאור יום וברמות ויטמין D בגוף במהלך החורף, משבשים את השעון הביולוגי שלנו ולגרום לעייפות.

 למה כ"כ קשה לאבחן אותה?

מכיוון שעייפות היא גם סימפטום נפוץ שעשוי להעיד על מגוון מחלות ותוצאות לוואי של טיפולים וגם תלונה עיקרית של הרבה מאוד אנשים הפונים לטיפול רפואי, יש קושי רב עד בלתי אפשרי לזהות CFS. מה שגורם לתסכול רב בקרב אלה הלוקים בה. ההגדרה הנפוצה של התסמונת היא שישה חודשים ומעלה של עייפות ונוכחות של מינימום ארבעה מתוך התסמינים שצוינו.

5 מזונות שיעזרו להילחם ב- CFS

חמשת המזונות הבאים הוכחו מדעית כמשפרים משמעותית את תסמיני ה- CFS:

  1. סלמון: דג זה עשיר מאוד בחומצות שומן מסוג אומגה 3, בעלות תכונות אנטי-דלקתיות המסייעות לבריאות ולשיפור פעילות המוח. כמה מחקרים מצאו, כי צריכה של סלמון וכן מזונות אחרים העשירים בחומצות אלה, עשויים לסייע בהקלה על תסמיני CFS. באותם מחקרים נמצאו רמות נמוכות של אומגה 3 אצל אלו הלוקים בתסמונת.
    קוצצים את הג'ינג'ר (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
    מסייע להפחית את תסמיני התסמונת. ג'ינג'ר|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

 

  1. עלים ירוקים: העלים הסופר בריאים הללו, עשירים בנוגדי חמצון, ובמיקרו-נוטריאנטים (מינרלים וויטמינים) התומכים ומשפרים את המטבוליזם ומפחיתים מתח חמצוני בגוף. ממחקרים עולה כי צריכת עלים ירוקים יכולה לעזור בהקלת תסמינים של CFS. אצל אנשים הלוקים ב- CFS, נמצא מחסור בוויטמינים ומינרלים, כגון מגנזיום.

 

  1. כורכום: תבלין העל הזה מכיל את תרכובת הכורכומין, אשר ידועה כאנטי-דלקתית עוצמתית, והוכחה מחקרית כמשפרת תסמיני עייפות וכאב כרוניים. על-פי מחקרים תרכובת הכורכומין הוכחה גם כמפחיתה דלקת ומשפרת את פעילות נוגדי החמצון, מה שעשוי לסייע בהקלת תסמיני CFS.

 

  1. ג'ינג'ר: מה עוד לא נכתב על הג'ינג'ר – ובצדק. התבלין הפופולרי הזה היה נושא למחקר בשל תפקידו הפוטנציאלי בהקלה משמעותית על תסמינים CFS. הוא מכיל תרכובות אנטי דלקתיות סופר עוצמתיות ו במשך שנים שימש גם ברפואה המסורתית ככלי להפחתת עייפות וכאבי שרירים. דלקת וכאבי שרירים הם תסמינים נפוצים אצל אלה הסובלים מ- CFS, ולכן הג'ינג'ר הוא מזון חיוני במיוחד עבורם.
    צלחת פירות יער (צילום: brooke-lark, unsplash)
    משפרים את פעילות מערכת החיסון ומקלים על התסמונת. פירות יער|צילום: brooke-lark, unsplash

 

  1. פירות יער: הפירות הטעימים הללו עשירים באנטיאוקסידנטים ובוויטמין C המשפרים את תפקוד מערכת החיסון ומפחיתים מתח חמצוני. פירות היער, בדגש על אוכמניות ותותים, קשורים, על-פי מחקרים, להקלה על תסמינים של CFS. הוכח כי מתח חמצוני ותפקוד ירוד של מערכת החיסון מעודדים את הופעת הסימפטומים של התסמונת. עקב כך תוספת של ויטמין C ונוגדי חמצון הוכחה כמשפרת את רמת נוגדי החמצון בגוף ואת תפקוד מערכת החיסון, מה שיכול לסייע ברוב המקרים בהקלה על תסמיני CFS.

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב