מלטונין הוא הורמון המיוצר על ידי בלוטת האצטרובל במוח מחומצת האמינו טריפטופן, שממנה מיוצר גם סרוטונין, הורמון שתורם למצב רוח מרומם. אם אתם סובלים מנדודי שינה, ממצב רוח מעט ירוד או מג'ט לג - ייתכן ששימוש קבוע בתוסף יעזור לכם.

מהם תפקידי המלטונין?

ויסות מחזורי השינה-ערות: באופן טבעי, רמות המלטונין עולות בערב, מה שמעודד ישנוניות, ולעומת זאת, בשעות הבוקר הן יורדות, מה שתורם ליקיצה. עם התקדמות הגיל, ייצור המלטונין פוחת, וזה אחד הגורמים לבעיות שינה בגיל המבוגר. תוספת מלטונין משמשת בדרך כלל לטיפול בהפרעות שינה שונות, אך תפקידו העיקרי הוא לעזור בשלב ההירדמות. לכן, הוא עוזר רק לחלק מהסובלים מנדודי שינה.

מלטונין (צילום: T.B. photo, shutterstock)
מלטונין|צילום: T.B. photo, shutterstock

הגנה על תאי הגוף: מלטונין משמש כחומר נוגד-חמצון (אנטי-אוקסידנט) שמגן על התאים מפני נזק הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים. יתרה מכך, המלטונין משפר את פעילות המערכת החיסונית.

שיפור מצב הרוח: המלטונין משפיע על מקצבים ביולוגיים עונתיים, כמו הפרעה רגשית עונתית (SAD). במילים פשוטות - שרמות המלטונין בגוף יכולות להשפיע על מצב הרוח בעונות מסוימות.

פתרון לסובלים מג'ט לג (יעפת): המלטונין תורם לגוף להסתגל לאזורי זמן חדשים על ידי סנכרון מחדש של השעון הפנימי שלו.

נדודי שינה shutterstock (צילום: shutterstock)
מתקשים להירדם? ייתכן שמלטונין יעזור|צילום: shutterstock

איך משתמשים בתוסף המלטונין?

עדיף לצרוך מלטונין באמצעות מרשם רופא. הכמות המומלצת היא לרוב 2 מ"ג, וכך ניתן להבטיח שהתוסף איכותי ומותאם. אפשר גם לרכוש תוספי תזונה ללא מרשם באמצעות אתרי אינטרנט שונים. מומלץ לנטילה כ-30 דקות עד שעה לפני השינה. השימוש לטווח קצר נחשב בטוח, והוא אינו כרוך בתופעות לוואי משמעותיות. בטיחות השימוש לטווח הארוך לא נחקרה לעומק. תופעות הלוואי הנדירות יכולות לכלול סחרחורת, כאבי ראש ובחילות.

 

אילו גורמים חיצוניים משפיעים על ייצור המלטונין?

חשיפה לאור מלאכותי, בייחוד לאור כחול ממסכים, עלולה לדכא ייצור מלטונין. גם ג'ט לג (יעפת) ועבודה במשמרות, עלולים לגרום לשיבושים בחשיפה לאור עקב נסיעות או שעות עבודה לא סדירות. גורמים אלה עלולים להשפיע על רמות המלטונין ולהפריע בוויסות מחזורי השינה-ערות.

 

פרופ' אולגה רז, מומחית לתזונה, מייסדת המחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל