השונים הקשורים לרגישות לגלוטן. במקור, הגלוטן – החלבון העיקרי בדגנים, מוכר כמרכיב מזון טוקסי לחולי צליאק, אשר גורם להרס רירית המעי, שלשולים, חוסר ספיגה ותופעות נלוות נוספות. נראה שאותו גלוטן, הקיים בחיטה, שעורה ושיפון, גורם גם לתופעות גופניות אחרות ופחות מוכרות. תופעות אלה נקראות "רגישות לגלוטן שאינה צליאק".
בנוסף לכך, חלק מהאוכלוסייה נמנעת ממאפים המכילים גלוטן למטרת ירידה במשקל ושליטה טובה יותר באכילה. מסתבר שחלק ניכר מהאוכלוסייה, מתמכרים ללחמים ומאפים ומתקשים להפסיק לאכול מהם. כתוצאה מכך מתפתחת השמנה. בדיאטה דלת גלוטן משתמשים בדגנים אחרים. מוצרי מזון המבוססים על אורז, דוחן, כוסמת, תפוחי אדמה, קינואה, תירס, שעועית, חומוס, טף ועוד.
ניתן להקפיד על דיאטה דלת גלוטן לאורך זמן. הדיאטה מאוזנת ומגוונת דיה, אם דואגים לאכול מגוון גדול של תחליפים.
חסרונות הדיאטה: התחליפים ללא גלוטן עשירים בסוכר לעיתים קרובות ומעודדים השמנה, בעיקר בטנית. זמינות המוצרים דלי הגלוטן כמו גם מחירם, אינו מתאים לכל אחד. האפשרות לארוחה מהירה ומשביעה אינה זמינה ברוב המקומות.
יתרונות הדיאטה: הרגשה טובה וקלה יותר, שליטה טובה יותר בפיתויים במזון. הפחתה בגזים ונפיחות בבטן.
קיימים היום מיני סוגים של קמח רבים המתאימים למאפים נטולי או דלי גלוטן - החל מקמח ללא גלוטן וכלה בקמח דוחן, קוקוס, שעועית, קמח תירס וקמח תפוחי אדמה, איתם ניתן לאפות ולבשל כל דבר. פריכיות האורז / תירס וכוסמת משמשים אף הם תחליף נוח וזמין ללחם.
עוד ב-mako בריאות:
>> מה ישיבה ממושכת עושה לישבן שלנו?
>> לא רק מחלת נפש: מתי צריך ללכת לפסיכולוג?
>> למה לא כדאי לכם להתקלח לפני העבודה?
תפריט לדוגמה לדיאטה ללא גלוטן
ארוחת בוקר: 3 פריכיות אורז + כף טחינה / 2 כפות גבינה 5%, ירקות טריים.
ארוחת ביניים: מנת פרי + 7 שקדים או אגוזים טבעיים.
ארוחת צהריים: מנה בשרית לא מטוגנת + ירקות מבושלים + 1 כף הגשה של קטניות מבושלות.
ארוחת ביניים: יוגורט ופרי
ארוחת ערב: 3 פריכיות + 2 כפות גבינת עיזים / אבוקדו / חומוס, סלט ירקות וביצה קשה.
* ד"ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית מומחית לרגישות למזון, עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל