כל מי שצופה ב"אח הגדול" בימים אלה, משועשע מאוד מתסכולם של דיירי הבית לנוכח הנחירות של חלק מהדיירים בזמן השינה, תופעה מטרידה ומוכרת במרבית הבתים. כ-30 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת מגיל 20 ומעלה במדינות המערב נוחרים, ו-5-10 אחוז סובלים מהפרעת נשימה משמעותית בשינה. מתוך כלל הנחרנים, שני שליש הם גברים ושליש נשים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בניגוד למה שרובנו חושבים, רעש הנחירה מופק דווקא מהפה ולא מהאף, והוא יכול להגיע לעוצמה של 60 דציבלים. מתי צריך להפסיק להתייחס לעניין בצחוק ולגשת לטיפול?

תהילה מתעוררת עם שיר הבוקר (צילום: האח הגדול 24/7)
מדבקת האף פחות תעזור. תהילה אסודרי בבית האח הגדול|צילום: האח הגדול 24/7

הנחירה - קווים לדמותה

"נחירה זו תופעה של רטט שנוצר בדרכי אוויר באזור בית הבליעה, כתוצאה מזרימה לא טובה של האוויר תוך כדי נשימה. החלק שרועד הוא בעיקר החיך, אך גם חלקים אחרים בבית הבליעה יכולים לרעוד, ולמעשה הרעש של הנחרה נובע מהם", אומר ד"ר אייל רוזנצוויג, א.א.ג. ומנהל מרפאת הפרעות נשימה בשינה ונחירות במרכז הרפואי בתל אביב.
מהם הגורמים לנחירות?
"הגורם העיקרי הוא הפרעה בזרימת האוויר והיצרות בבית הבליעה שגורמת למערבולת אוויר ולהפרשי לחצים בזמן הנשימה המרטיטים את בית הבליעה. הפרעה בזרימת האוויר יכולה לנבוע במבנה לקוי של בית הבליעה בחיך העליון, בחיך התחתון או באזור בסיס הלשון אצל מבוגרים, ואילו אצל ילדים עיקר הבעיה היא בשקדים".

עוד ב-mako בריאות
>> "עברתי מילה בגיל מבוגר וזה לא שווה את זה"
>> השמנה, מחלות ומוות: הצד האפל של אבקות החלבון 
>> נס גדול: נפל מקומה 47 ושרד כדי לספר

באילו גילאים מופיעה הבעיה?

"הפרעות נשימה של ילדים ותינוקות יכולים להופיע כבר בגיל שנה וחצי, אך ההפרעה בתינוקות וילדים שונה לעומת מבוגרים. ב-97 אחוז מהמקרים בעיית נחירה והפרעת נשימה של ילדים ניתנת לפתרון על ידי ניתוח פשוט להקטנת שקדים. בקרב מבוגרים, הפרעת נשימה היא הרבה יותר נפוצה ומופיעה בהדרגתיות כבר בגיל 18 ומחמירה עם השנים".

כיצד מאבחנים?
"על פי הסימפטומים, נחירה היא סימפטום שקיים כמעט אצל כל האנשים שיש להם הפסקות נשימה בשינה. מכיוון שחלק מהאנשים ישנים לבד הם לא יודעים שהם נוחרים, אך ישנם מספר סימנים היכולים להעיד על כך: איכות השינה, הטלת שתן מרובה, כשהפה יבש מאוד בלילה, קימה תכופה בלילה, הזעה במהלך השינה או כשאדם קם עייף בבוקר - אלה סימנים שיכולים להצביע על הפסקת נשימה בשינה. סימן אחד או שניים מספיקים כדי לגשת לרופא ולבקש בדיקה במעבדת השינה אשר תאבחן את הבעיה באופן מדויק".

מתי הנחירות מהוות בעיה של ממש?
"הנחירה מתחילה להיות בעיה כשהיא מפריעה לסביבה או לזוגיות. הפרעת הנשימה בשינה היא בעיה בריאותית ומעריכים את החומרה שלה לפי מספר הפסקות נשימה שמתרחשות בכל שעת שינה - תופעה המתרחשת כאשר בית הבליעה נחסם והאוויר לא עובר, כשנחירה היא למעשה הסימפטום שלה. כשאנחנו מעריכים שהפרעת הנשימה היא בינונית ומעלה (מעל ל-15 אירועים בשעה) מדובר בסיכון בריאותי משמעותי, ועיקר הסיבוכים של ההפרעה הוא התפתחות של מחלות לב וכלי דם, סיכון מוגבר להתקפי לב, סיכון לאירועים מוחיים, שבץ מוחי, עליית לחץ דם שקשה לשלוט בה ועייפות. הפרעת נשימה גורמת להפרעה בתהליך השינה וגורמת לעייפות במשך היום - כזו שמהווה גורם סיכון לתאונות דרכים. מצב כזה מחייב טיפול".

הגברים מתלוננים פחות, אך נשים לגמרי נוחרות

נחירה קולנית מתקשרת לנו עם המין הגברי, אך מתברר שמדובר במיתוס. "יש תת הערכה של כמות הנשים שנוחרות כי יש הבדל בגישה המגדרית. הן פחות מתלוננות על התופעה אצל הרופאים כי הן יותר מובכות, ויש פחות גברים שמתלוננים על נשים שנוחרות. אך ההבדל נעוץ במבנה בית הבליעה: אצל גברים הוא יותר ארוך ונתון לשינויים בלחץ של זרימת האוויר, ולכן דום נשימה בשינה ונחירה נפוצות יותר בקרב גברים. מאידך יש את ההורמונים הנשיים אשר תומכים במערכת הנשימה. אנחנו רואים שעם הפסקת המחזור ותוך כדי גיל המעבר חל שינוי הדרגתי כך שבתום גיל המעבר מספר הנשים ומספר הגברים שנוחרים משתווה".

כוכב מתעוררת עם שיר הבוקר (צילום: האח הגדול 24/7)
את לא לבד. כוכב אחרי סשן נחירות בבית האח|צילום: האח הגדול 24/7

אך אין זה המיתוס היחיד שנשבר: יש אמונה שנחירה היא בעיקר בעיה של אנשים הסובלים מעודף משקל. "למרות שהשמנה היא גורם שמחמיר הפרעת נשימה, גם לאנשים רזים יש שינויים מבניים בבית הבליעה שגורמים לנחירה ולהפרעת נשימה בשינה. 40 אחוז מהמטופלים של בעיות נחירה הם אנשים מאוד רזים".

אמצעי הטיפול

יש מספר טיפולים לנחירות. כאשר יש בעיית משקל יתר, ירידה במשקל יכולה לעזור. לסובלים מהפרעת נשימה בשינה יש אפשרות לטפל באמצעות CPAP - מתקן שדוחס אוויר לדרכי הנשימה ושומר עליהן פתוחות. ד"ר רוזנצווויג מציין שיש מגוון גדול של טיפולים, ותחום זה מתקדם בשנים האחרונות באופן משמעותי. "בחלק מהמקרים מתאימים ניתוחים קטנים למתיחת החיך ותמיכה ברקמות בית הבליעה, ובחלק מהמקרים אנחנו נזקקים להרחבה של בית הבליעה באזורים שונים. אחד הניתוחים היותר חדשניים הוא ניתוח של השתלת קוצב לשון בבית החזה עם אלקטרודה שמשפיעה על עצב הלשון. לרוב הבעיה של הפרעת נשימה בשינה נובעת מצניחה של הלשון. בכל פעם שיש הפרעה בנשימה, יש זרם חשמלי קטן בלשון, מתח שרירי הלשון עולה והצניחה נמנעת".

ד"ר אבי סלסקי, רופא שיניים שעוסק בשיקומי פה מורכבים ובטיפולי נחירות ויועץ לאתר זאפ דוקטורס, מספר שאחת השיטות הנפוצות לטיפול בבעיית הנחירות ובהפסקת נשימה בשינה היא סד שמתלבש על הלסת העליונה והתחתונה, מקדם את הלסת התחתונה קדימה, ובכך פותח את דרכי הנשימה ומונע את צניחת הלשון. ד"ר רוזנצוויג מציין כי היכולת של אנשים לישון עם מכשיר בפה היא מוגבלת, ורק 30-40 אחוז מהם מצליחים בטיפול כזה, לעומת הטיפול הכירורגי שבו יש למעלה מ-75 אחוזי הצלחה.

מדריך השינה לנוחר הממוצע: טיפים מאת ד"ר רוזנצוויג
1. הימנעו משינה על הגב
2. לכו לישון עם כרית מוגבהת או מיטה בעלת גב מוגבה
3. הקפידו לישון 6-7 שעות בלילה, שכן חסך בשינה הוא גורם שמחמיר את הנחירה
4. הימנעו משתיית אלכוהול לפני השינה
5. הימנעו מאכילה כבדה ומאוכל שומני לפני השינה
6. אכלו את ארוחת הערב 3-4 שעות לפני השינה