שוב זה קורה לנו. רשתות חברתיות, ובייחוד טיקטוק, מגלות לנו שיטה קצת אחרת "ליהנות" מממתק, מה שהופך את הצריכה שלו לפופולרית יותר ולהפצת סרטונים המתעדים את אימוץ הטרנד. רק לא מזמן היה זה שיגעון הרול אפס והגלידה, שבעקבותיו הגיב משרד הבריאות הישראלי בפוסט שמזכיר לנו כמה סוכר מזיק מעורב בתהליך ובמה זה כרוך.

בימים אלה נפוץ טרנד טיקטוק חדש, והפעם מחליפות את דפי הרול אפס סוכריות דובוני גומי צבעוניות המושרות במשקה מתוק ותוסס – מה שאמור לשדרג את ההנאה מהמרקם הצונן.

התוצאה היא חטיף מתוק ומרענן לכאורה, שהתקבל כמעדן בקרב צעירים וכוכבי רשת פוטנציאליים. עם זאת, גם כאן, חשוב לדעת אילו מרכיבים מסתתרים מאחורי הסוכריות והמשקאות המוגזים, ומהן ההשפעות האפשריות שלהם על הבריאות.


מה מכילות סוכריות גומי?

יהיו אלה דובונים, חיות אחרות או סתם צורות גיאומטריות. סוכריות גומי מכילות כמה מרכיבים שמעניקים להן את המרקם הייחודי והנחשק. העיקרי שבהם הוא ג'לטין – חומר שמופק מקולגן, המצוי בעור ובעצמות של בעלי חיים. ג'לטין מעניק לסוכריות את המרקם האלסטי, ומאפשר להן לשמור על צורתן גם כשהן נחשפות לנוזלים כמו משקאות תוססים. נוסף על כך, הסוכריות מכילות כמויות גבוהות של סוכר, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח מלאכותיים.

המרכיבים המלאכותיים והכמויות הגדולות של הסוכר וצבעי המאכל יכולים להיות בעייתיים לבריאות. בעוד שמעט סוכר כשלעצמו אינו מסוכן, כמו גם הנאה פה ושם מסוכרייה או שתיים, צריכה מוגזמת עלולה להוביל לבעיות רבות, בהן עלייה במשקל, עלייה בסיכון לסוכרת סוג 2, עודף שומנים בדם והשפעה שלילית על בריאות השיניים.

סוכריות גומי צבעוניות (צילום: Jiri Hera, Shutterstock)
הג'לטין מעניק את המרקם האלסטי|צילום: Jiri Hera, Shutterstock

>> סוכרייה או ארטיק: איזה ממתק הכי מזיק?

מה תפקיד המשקה התוסס בתהליך?

משקאות תוססים מכילים כמויות גדולות של סוכר, חומצות ודו-תחמוצת הפחמן (הגז שיוצר את הבועות). השילוב בין הגזים לחומצה במשקה הופך את התוצאה לחומצית במיוחד. אם תהיתם מה מטרת החומציות – היא שם כדי לטשטש את האפקט המתוק של כמות הסוכר הקיצונית. כאשר סוכריות הגומי סופגות את הנוזלים, הן מתנפחות והופכות לרכות ועסיסיות יותר. הקפאת הסוכריות לאחר ההשריה מעניקה להן מרקם פריך יותר מבחוץ ורכות בפנים, דבר שמושך את חובבי הטרנד.

עם זאת, כשמסתכלים על הרכב החומרים, מדובר למעשה ב"פצצת סוכר". הטרנד מגביר את כמות הסוכר הנצרכת, שכן השילוב של סוכריות גומי עם משקה קל תוסס יוצר כמות עצומה של סוכר במנה אחת.

אישה שותה סודה, מים מוגזים (צילום:  Jari Hindstroem, shutterstock)
כמויות גדולות של סוכר, חומצות ודו-תחמוצת הפחמן |צילום: Jari Hindstroem, shutterstock

מהן ההשפעות הבריאותיות של הטרנד?

  1. השפעה על רמות הסוכר בדם
    השילוב של סוכריות עם המשקה הקל עלול לגרום לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם. העליות והירידות החדות ברמות הסוכר מובילות לתחושת עייפות, לכבדות ולקשיי ריכוז, ואף עלולות להעמיס על הלבלב, שמנסה לאזן את רמות הסוכר.
  2. בריאות השיניים
    כמויות הסוכר הגבוהות במיוחד כתוצאה מהקומבינציה יכולות לפגוע בשיניים, בייחוד אצל צעירים. צריכת יתר של סוכר מעלה את הסיכון לעששת ולפגיעה במבנה השן.
  3. תוספי צבע וטעם
    סוכריות גומי מכילות צבעי מאכל מלאכותיים, כגוןE110  E129 , העשויים לגרום לתגובות אלרגיות. ישנם חוקרים שממליצים להימנע מצריכת חומרים אלה, בייחוד על ידי ילדים, כיוון שיש חשש שהם עלולים להשפיע לרעה על יכולות הקשב והריכוז.
  4. צריכת קלוריות ריקות
    משקאות קלים, בעיקר תוססים, וסוכריות גומי מכילים "קלוריות ריקות" – כלומר קלוריות ללא ערכים תזונתיים. קלוריות אלו עשויות לגרום לעלייה לא מבוקרת במשקל, בייחוד אצל ילדים ובני נוער שאינם פעילים גופנית בצורה מספקת.
    קרטיב סלט פירות (צילום: www.momables.com, mako אוכל)
    אותה הנאה, הרבה יותר בריאות|צילום: www.momables.com, mako אוכל

אם בכל זאת רוצים לנסות חטיף מתוק וקריר, אפשר לנסות להקפיא חתיכות פרי או להכין קוביות קרח מפירות ומים. אפשרות אחרת היא להשרות קוביות פרי טרי במעט מיץ טבעי ולהקפיא, לקבלת חטיף מתוק ובריא הרבה יותר. אולי לא נהנה מהתחושה הייחודית שמתוארת בטרנד, אבל בטוח שנתרום יותר לבריאות.

>> התחליפים הכי בריאים לנשנוש במקום מתוקים

טרנד טיקטוק נראה מלהיב ומסקרן, אך יש להביא בחשבון את הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בצריכת כמויות עצומות של סוכר ומרכיבים מלאכותיים ונעדרי כל ערך תזונתי. מעבר להשפעות השליליות על הבריאות, זהו הרגל שעלול להשפיע על תחושת הרעב וליצור תלות במזונות מתוקים. הבחירה בגרסאות טבעיות יותר עשויה להעניק חוויה דומה, אך גם לתרום לבריאות טובה יותר בטווח הארוך. ואגב, גם מכך אפשר לייצר טרנד טיקטוק ולגרוף לייקים.

ארטיקים בהכנה עצמית (צילום: marcin jucha, shutterstock)
תנסו ותראו|צילום: marcin jucha, shutterstock

ציפי קדוש היא נטורופטית והרבליסטית, מנהלת מגמת הרבליסט קליני (צמחי מרפא) במכללת רידמן לרפואה אינטגרטיבית.