כבר שנים רבות נמצאים החלב ומוצריו במוקד המזונות השנויים במחלוקת: ארגוני הבריאות הרשמיים גורסים כי מדובר במזונות בריאים ומומלצים, ומולם ניצבים אלה שמטיפים להימנע מהם, בשל מגוון דעות רווחות, למשל – העובדה שחלב גורם, לכאורה, לליחה או למחלות עור שונות. ייתכן כי בעוד מספר שנים כשהרפואה והתזונה יהפכו להיות מותאמים אישית לפי ההרכב הגנטי או הרכב המיקרוביום (חיידקי המעיים) של כל אחד מאתנו - גם סוגיה זו תיענה.

כשבוחנים מחקרים שונים שנעשו בנושא על אוכלוסיות רחבות, ניתן לומר כי עד כה אין כל הוכחה מדעית שאכן מייחסת את החלב לליחה, אסתמה, דלקות אוזניים או למחלת העור אטופיק דרמטיטיס. אלרגיה לחלב (המחייבת התנזרות ממוצרי חלב) היא עניין נדיר שממנו סובלים כשני אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת. לרוב אלרגיה מופיעה בילדות וחולפת עד גיל שנתיים. לעומת זאת, אי-סבילות ללקטוז (סוכר החלב), היא תופעה שכיחה יחסית בקרב האוכלוסייה הבוגרת. מצב זה מתבטא בנפיחות, גזים ולעיתים בשלשולים והיא תלויה בכמות הלקטוז הנאכלת. בהזדמנות זו כדאי לציין כי מוצרי חלב רבים מכילים כמות קטנה של לקטוז, ולרוב ניתן לשלב אותם בתפריט ולא לסבול מתופעות הלוואי. בין אלה: קוטג', גבינות לבנות קשות, גבינה צהובה (גם דלת שומן), יוגורט ביו, חלב דל לקטוז ועוד.

גבינות, מעדניה (צילום: N12)
גבינות קשות מכילות פחות לקטוז|צילום: N12

מחקרים תצפיתיים עדכניים על אוכלוסיות גדולות, מראים יתרון בריאותי לצריכה מתונה של חלב ומוצריו ובייחוד דלי שומן ומותססים - כלומר, בעיקר יוגורט וכן מוצרי חלב רזים הכוללים גבינות עד 5% שומן.

להתפתחות הילדים וללחץ הדם: יתרונות מוכחים של מוצרי החלב 

חלב ומוצריו מהווים את המקור העיקרי והחשוב ביותר לסידן מהדיאטה. כיום ארגוני הבריאות ממליצים על צריכה יומית של 3 מנות חלב (ומוצריו) בשל מספר יתרונות שהוכחו במחקרים שונים, ביניהם:

  • דיאטה עתירת סידן חשובה בגיל הילדות לבניית מסת עצם מרבית ובתקופת הבגרות לשמירה על מסת העצם ומניעת אוסטיאופורוזיס. מחקר שהתקיים בארץ מצא כי קומתם של ילדים האלרגיים לחלב הייתה נמוכה מזו של חבריהם אוכלי החלב.
  • הסידן שבמוצרי החלב הכרחי לשם תהליך קרישת הדם, העברת אותות עצביים והתכווצות שרירים.
  • ויטמין D ולקטוז משפרים את ספיגת הסידן - שני אלה נמצאים בחלב ומוצריו בשפע.
  • צריכה נאותה של סידן עשויה לסייע בשמירה על לחץ דם תקין, בתהליכי הפחתה במשקל ובמניעת סרטן המעי הגס.

מקורות נוספים טובים לסידן הם: סרדינים, מוצרי סויה, ברוקולי, כרוב וטחינה משומשום מלא

על מנת להגביר את ספיגת הסידן מהמזון, מומלץ לחלק את צריכתו לאורך היום. ככל שכמות הסידן הנצרכת בארוחה נמוכה יותר כך שיעור הספיגה עולה.

 

הכותבת היא ד"ר סיגל פרישמן, דיאטנית ארצית של בתי החולים של הכללית