"כשני שליש מהמקרים של עייפות כרונית נובעים מסיבה בריאותית, גופנית או נפשית. בשאר המקרים, לא יודעים להצביע על סיבה ברורה", אומרת ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית לייעוץ וטיפול תרופתי. לדבריה, עייפות חריפה יכולה להיות מלווה בקשיי ריכוז, בבעיות זיכרון ולעיתים אף בפגיעה ביציבות הנפשית.
אם אתם נאבקים באופן קבע בתחושת תשישות למרות שלא חסרות לכם שעות שינה חשוב לשים לב למגוון התסמינים והבעיות הרפואיות שעשויות לגרום לתופעה המטרידה. על פי ד"ר שקד - "ישנן תופעות, מחלות ותרופות שונות שעלולות לגרום לעייפות. חשוב לאתר את הגורם הבעייתי ולטפל בו במידת האפשר. לעתים רבות, שינוי תרופתי או שינוי באורח החיים עשויים לפתור את הבעיה. עם זאת, חשוב לציין כי לעיתים השימוש בתרופה מסוימת הוא קריטי, ולכן התועלת שבה עולה על 'העלות' שבמקרה המדובר מתבטאת בעייפות".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
בעיות רפואיות שעלולות להגביר את תחושת העייפות
אי ספיקת לב. תופעה הנגרמת בשכיחות גבוהה בעקבות התקפי לב או סתימות עורקים ומביאה לירידה ביכולתו של שריר הלב לתפקד ולהזרים דם למערכות הגוף. בין היתר, היא עשויה לגרום לעייפות קשה, שרוב החולים כלל אינם מודעים למקורה כי המחלה אינה מאובחנת בשלביה הראשונים.
מחלת ריאות חסימתית כרונית. מחלה זו שכיחה בעיקר בקרב מעשנים כבדים, והיא עשויה להוביל לעייפות ולתשישות קשה.
דום נשימה בשינה. אנשים רבים נוחרים במהלך שנתם. אלא שבחלק מהמקרים, נחירה עשויה להעיד על הפרעת שינה המכונה דום נשימה בשינה – מצב שבו זרימת האוויר נעצרת ורמת החמצן בדם יורדת, מה שגורם למאמץ רב וליקיצות מרובות. באופן טבעי, אנשים הסובלים מהפרעה זו עשויים לסבול יותר מעייפות במהלך היום ונמצאים בסיכון לחוסר איזון של סוכר, לחץ דם ומשקל, כמו גם סיכון מוגבר לאירועים מוחיים ופגיעה בכליות. דום נשימה בשינה מאובחן במעבדת שינה וקיים טיפול לכך.
בעיות בבלוטת התריס. תת פעילות או יתר פעילות של בלוטת התריס, הן בעיות נפוצות מאוד, שבין היתר, עלולות להוביל לפגיעה בזיכרון, לדיכאון ולעניינינו – גם לתשישות.
פגיעה בתפקוד הכליות. מסתבר שיש קשר גם בין בעיות בתפקוד הכליות לבין תחושת עייפות. ניתן לאתר בעיה זו בעת ביצוע מעקב שגרתי ע"י בדיקות דם, תוך בחינת מגמת העלייה ב - קריאטינין (Creatinine) - כאשר תפקוד הכליות בירידה, רואים עלייה הדרגתית ברמת הקריאטינין בדם, מה שיכול להוביל לתחושת תשישות. מספיק לאבחן עלייה במדד כדי להבין שמתפתחת בעיה בכליה, גם כשמדד זה עדיין נמצא בטווח הנורמה התקין.
אנמיה. אנמיה היא תופעה שנגרמת כתוצאה מירידה ברמת ההמוגלובין בגוף. עייפות היא תסמין מוכר במצב כזה.
מחלות זיהומיות כרוניות. מחלת הנשיקה, צהבת, פיברומיאלגיה ומחלות כרוניות זיהומיות נוספות לעיתים רבות מובילים לתשישות גופנית ונפשית.
מחסור בטסטוסטרון. תופעה רווחת בקרב גברים, השכיחה יותר עם העלייה בגיל. בעיה זו עלולה להוביל לעייפות.
תרופות שעלולות להגביר את תחושת העייפות
תרופות ללחץ דם. רבים מבני הגיל השלישי עושים שימוש קבוע בתרופות המיועדות לטיפול בלחץ דם גבוה, שעלול להוביל לעייפות.
אף כי מדובר בתרופות חשובות שלעיתים רבות עשויות להציל חיים, לעיתים ניתן להיעזר ברפואה מונעת, באמצעות שינוי באורח החיים, לרבות תזונה מותאמת. חלק ניכר מהאנשים שמנסים לשנות את תזונתם באמצעות ייעוץ מקצועי, מצליחים לחסוך את הצורך בתרופות אלה או לפחות להפחית את המינון.
תרופות פסיכיאטריות. שימוש בכדורים נוגדי דיכאון למשל עלול להוביל לסטייה במשק הנתרן בגוף, מה שעלול להתבטא בעייפות. חשוב להיות מודעים לתופעת הלוואי האפשרית הזאת ולהתייעץ עם מומחה לייעוץ תרופתי לגבי אופציות טיפוליות טובות יותר.
תרופות שינה/הרגעה. מעבר לעובדה שהן עלולות לגרום ל"התמכרות" ולצורך מתמשך בהגברת המינון ואף לנפילות ולדמנציה, לעיתים רבות הן גורמות לתשישות משמעותית במהלך היום.
כיום ישנן אופציות טובות יותר שעשויות לסייע בהשריית שינה, כמו למשל שימון במלטונין (הורמון השינה) וכן ע"י אימוץ הרגלים של "היגיינת שינה" – מונח המתייחס להשפעות הסביבה שבה אנו שוהים על איכות השינה שלנו. לפי תאוריה זו, חשוב למשל להקפיד על חדר שינה שקט, חשוך וקריר ולהימנע מצפייה במסכים סמוך לשינה ומשתיית קפאין ואלכוהול בשעות שלפני השינה.
תרופות לטיפול בנוירופתיה. נוירופתיה היא תופעה שגורמת לנמלול, תחושת שריפה, דקירות ואף לאיבוד תחושה בעיקר בגפיים. חלק מהתרופות לטיפול בנוירופתיה עלולות להוביל לעייפות מתמשכת.
טיפול בכולסטרול. אם אתם נוטלים באופן קבוע תרופות לאיזון הכולסטרול, וקשה לכם לקום מהכיסא או לעלות במדרגות – ייתכן שזו תופעת לוואי של התרופות ולכן חשוב להגיע לייעוץ רפואי. ד"ר שקד מסבירה כי תרופות אלה, למרות חשיבותן הרבה, עלולות במקרים קיצוניים לגרום לפירוק השרירים, ולכן חשוב לבצע מעקב ולעצור את התהליך הבעייתי.
טיפות עיניים לטיפול בגלאוקומה. באופן מפתיע – מסתבר שגם שימוש בטיפות אלה עלול לגרום לעייפות.
גלולות למניעת הריון ותכשירים הורמונליים. כל שינוי הורמונלי עשוי להוביל לתופעות לוואי, וביניהן גם עייפות.
תרופות לטיפול בסוכרת. חולי סוכרת רבים נעזרים בזריקות המיועדות לטיפול במחלתם (ירידה בסוכר וטיפול בעודף משקל). אולם, מסתבר שחלק מתרופות אלה מובילות לעיתים רבות לעייפות.
תרופות ביולוגיות. תרופות ביולוגיות משמשות לטיפול במחלות דלקתיות שונות החל ממחלות מעיים כמו קרוהן וקוליטיס דרך דלקת מפרקים ועד סרטן. למרות היתרונות הרבים שבהן, וחרף העדויות המחקריות המצטברות בדבר יעילותן, מסתבר שחלקן עשויות להוביל לעייפות ולתשישות.