לפעמים כל מה שאנחנו צריכים בחיים זה שמישהו יגיד לנו מה אנחנו עושים לא בסדר בדרך למטרות שהצבנו לעצמנו. אם גם אתם מנסים לרדת במשקל ובכל פעם נכשלים במשימה, הנה כמה הצעות שיעזרו לכם לעלות על המסלול הנכון.

 

שמרו על שגרת אכילה

החיים הדינמיים שלנו, הם עמוסים ובלתי צפויים, מה שגורם לנו לפעמים לשכוח את עצמנו. סדר ארוחות קבוע יאפשר לנו קצת שליטה, לפחות בתחום הזה. רצוי לקבוע שעות פחות או יותר קבועות שבהן תוכלו לאכול כ-4-3 ארוחות במהלך היממה. אגב, ארוחה לא חייבת לכלול קציצות ואורז. היא יכולה להיות כריך/פרי/יוגורט וגרנולה או לחלופין מנה בשרית עם פחמימה מורכבת או סלט גדול ועשיר. כמו כן, לא חייבים להגדיר ארוחה כ'ארוחת בוקר' או 'ארוחת צהריים', אפשר לשחק עם סדר הארוחות.

נסו לישון יותר

מחסור בשינה יוביל לעלייה בתיאבון. הרי אוכל מעורר אותנו, בייחוד פחמימה, שמספקת לנו אנרגיה זמינה ומיד מעלה את רמת הסרוטונין במוח, מה שתורם למצב רוח מרומם.

אם תשימו לב לרגעים שבהם הכי מתחשק לכם לנשנש, תגלו שזה לרוב קורה בשעות אחר הצוהריים כשהעייפות מבצבצת, או בערב מול החדשות. בנוסף לכך, מעגל הערות-שינה שאינו תקין מוביל בדרך כלל לאכילה בהיסח הדעת, ללא קשר לתחושות הרעב והשובע.

כמה לישון? 8-7 שעות בלילה לאדם מבוגר בהחלט אמורות להספיק. אגב, אם אתם לא באמת רעבים, נסו פשוט לשתות כוס מים, ואולי תחושת הרעב תפחת.

אישה ישנה במיטה (צילום: shutterstock)
שינה זה דבר חשוב - לבריאות וגם לדיאטה|צילום: shutterstock

הקשיבו לעצמכם

אנחנו מודעים לצרכים של הגוף שלנו, יודעים היטב מתי אנחנו באמת רעבים, ובכל זאת – לא תמיד מקשיבים. אז הנה עצה שיכולה לסייע: בפעם הבאה שתרגישו שמתחשק לכם לאכול משהו, נסו לשאול את עצמכם לפני הכל אם אתם באמת רעבים, או שאולי מדובר בצורך אחר. עוד שאלה שכדאי לתת עליה את הדעת היא - באיזו נקודה במהלך הארוחה אני חש/ה תחושת שובע נעימה? דוגמה לאיתותים: כשמתחילים להרגיש קצת דוחק בקיבה, כשתוך כדי האכילה הגוף כבר פחות מתכופף לכיוון הצלחת, הצפיפות בבטן מתחלפת מתחושת 'נעים' לתחושת 'קצת פחות נעים', הטעם של המזון כבר לא כל כך טעים בפה ועוד. כשלא שמים לב לסימנים, התיאבון אינו מווסת ומפה הדרך קצרה ביותר לאכילה לא מודעת.

נסו להירגע

נכון, מדובר בבקשה לא מאוד ריאלית לנוכח המצב הלאומי והדכדוך הכללי המורגש באזורנו, ובכל זאת – הביאו בחשבון שמדובר בבריאות שלכם. הלחץ הזה, שממילא מאפיין כל כך את החיים המודרניים, גורם בפועל לאכילה עודפת של מוצרי מזון מהירים, זמינים ואולטרה-מעובדים, מה שעולה לנו בהתקפי אכילה.

אישה שותה מים (צילום: shutterstock By Antonio Guillem)
אתם עייפים והרעב מציק? נסו קודם כל לשתות כוס מים|צילום: shutterstock By Antonio Guillem

אם זה נשמע לכם מוכר, נסו ליישם בחייכם טכניקות מרגיעות ומאווררות כגון יוגה או מיינדפולנס או לחלופין - פתירה של תשבץ, נגינה או שיחות עם איש מקצוע. כל אלו דרכים טובות שיאפשרו להפחית מתחים ולנהל התנהגויות אכילה בריאות יותר, וכן – גם ירידה במשקל.

 

  • ההמלצות מבוססות על מחקר מתוך סקירה מקצועית עדכנית בנושא (Nutrients, 2024)

 

לילך הדר דגני, דיאטנית קלינית , מנהלת תחום תזונת הילדים של הכללית במחוז דן – פ"ת