כשאתם חושבים על בן זוג מתעלל או איך נראית מערכת יחסים לא בריאה, אתם בטח מתארים לעצמכם אלימות פיזית. אך בפועל, בני זוג מתעללים עושים זאת בדרכים שונות, שהן לאו דווקא כוללות אלימות גופנית. התעללות רגשית ונפשית יכולה לגרום לנזקים נפשיים רבים אצל קורבנות של בני זוג מתעללים, אך היא קשה לזיהוי. לרוב, מתעללים מסווים את ההתעללות בתירוצים כי הם רק "דואגים" או "אוהבים" ובכך גורמים לקורבנותיהם להישאר.

אז איך אפשר לדעת אם מערכת היחסים שאנחנו נמצאים בה פוגעת בנו, כשהסימנים קשים לזיהוי? הנה רשימה של חמישה סימנים שעשויים להעיד כי מדובר בקשר מתעלל.

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

שליטה

על פי אתר Psychology Today, אנשים שקובעים לבני הזוג שלהם מה לעשות ומתי זה דבר די נפוץ, בייחוד במשפחות עם ילדים שבהן לוח הזמנים צפוף יותר מהרגיל. יחד עם זאת, כשזה הופך לשיטה המסייעת לבני הזוג שלכם למשטר את ההתנהגות שלכם, זה בקלות יכול להתפתח להתעללות רגשית ושתלטנות. אין שום בעיה שתעדכנו את בן או בת הזוג לגבי התכניות שלכם, אבל אתם חייבים להיות חופשיים לבחור באופן עצמאי לאן אתם רוצים או לא רוצים ללכת.

בידוד

בבידוד יש משהו ערמומי, כיוון שבן או בת הזוג עשויים להגיד שהם "רוצים אתכם בשביל עצמם" או לטעון שהם אינם מסוגלים להיות דקה בלעדיכם – הכל במסווה של רומנטיקה, כשלמעשה מדובר בשיטות לבודד אתכם. בני זוג מתעללים מחפשים לבודד את הקורבנות שלהם מאנשים שעשויים להציע סיוע או תמיכה, כמו חברים ומשפחה.

עוד ב-mako בריאות
>> מרחה שמן ארומטי, השתזפה והתוצאות מצמררות
>> הדברים שאסור לחולי פסוריאזיס לאכול
>> שיגעון הכורכום: תרופת פלא או טרנד מסוכן?

גירושין לא תמיד חייבים להסתיים רע (צילום: Shutterstock)
מרגישים שתפיסת המציאות שלכם מתערערת בכל ויכוח? ייתכן שזה סימן לקשר לא בריא|צילום: Shutterstock

ביקורתיות

כל זוג אוהב לצחוק אחד על השני לפעמים, אבל כשהבדיחות או ה"ביקורת הבונה" הופכות לדרך קבע, זה יכול לפגוע בכם עמוקות. אחת הבעיות היא כשעלבונות מתחפשים לבדיחות "תמימות", אז הקורבן "אינו מורשה" להתעצבן או להיעלב מהן. אם אתם מרגישים ממש רע עם עצמכם אחרי בדיחות מסוימות, סימן שכדאי לבחון כיצד הם מדברים אליכם ובאיזו תדירות הם "יורדים" עליכם.

גזלייטינג

"גזלייטינג" הוא מונח המתאר מניפולציה של בני זוג מתעללים, שנועדה להסוות התעללות נפשית ורגשית, כדי להשיג שליטה. המתעלל גורם לקורבן לפקפק בתפיסת המציאות שלו ובהבנה של אירועים שקרו. במערכת יחסים, אם הפרטנר שלכם מסרב לראות את הצד שלכם בוויכוח, ברמה שאתם מוצאים את עצמם מפקפקים בעצמכם ובתפיסת המציאות שלכם, ייתכן מאוד שמדובר בגזלייטינג. כך הם למעשה מערערים את הפרטנר, גורמים לו לראות רק את הצד שלהם ומשיגים שליטה.

 עוקבים אחריכם

יש קו דק שמפריד בין "הפתעות רומנטיות" (כמו להפתיע בעבודה כדי לקחת אתכם לארוחת צהריים ספונטנית) לבין לעקוב אחר בן או בת הזוג ללא הסכמתם. בני זוג מתעללים לרוב יטענו שהם רק "מגוננים עליכם", כדי שתחששו לביטחונכם, אך מדובר בשיטה להשגת שליטה, שעלולה לגרום לפלישה ניכרת לפרטיות שלכם. חשוב שתהיו ברורים לגבי הגבולות שלכם ולגבי מה גורם לכם לאי-נוחות.

אם אתם מזהים סימנים אלו (או אחרים) בבן או בת הזוג שלכם וחוששים שאתם במערכת יחסים לא בריאה, שתפו אדם קרוב - חברים או בני משפחה.

.>> למה לא מדברים על הפרעות נפשיות?