מפמפמים לנו, הנשים, ללא הפסק את חשיבות בדיקת השד השנתית ובדיקות הפאפ, אבל בין שני אלו – יש עוד סקאלה רחבה של תסמינים בריאותיים שנשים במיוחד נוטות להתעלם מהן. כי החיים, ובכן, מדברים חזק יותר. אז הכאב ראש ההוא שלא מפסיק מתחילת השבוע? ובכן, הוא כנראה נגרם בגלל העומס הנפשי, וכאב הבטן? טוב, זה כי אכלנו שאריות של הילדים וג'אנק בשבוע האחרון. האמנם?

זכרו: ידע הוא כוח, מודעות היא הכרחית, ואקוטי שנלמד לשים כוכביות על תסמינים. על מנת שלא להיכנס ללחץ חלילה, בואו ניסגר מראש על כלל אצבע: כל תופעה שנמשכת זמן רב, מעבר לכמה ימים, התעכבו עליה וגשו להיבדק. ועכשיו נתחיל.

על פי מחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת הקנדי לקרדיולוגיה, בניגוד לגברים, נשים נוטות יותר מלפטור את החששות לבריאות הלב, ולעתים קרובות ממתינות לתופעות להחמיר לפני שהן נוקטות פעולה. כאמור, לא מכל מיחוש בברך עלינו להילחץ, אך חשוב לשים לב לאותות גופך שמשהו לא ממש בסדר.

כאבי אגן

כולנו מכירות את אי הנוחות בבטן בזמני ביוץ ובמחזור, אולם כאבי אגן כואבים ומתמשכים בצורה יוצאת דופן עלולים להצביע על בעיה חמורה יותר כמו אנדומטריוזיס - מצב בו רקמה מהרחם צומחת מחוץ לאיבר וגורמת לצלקות, דימומים, ציסטות ותנודות הורמונליות. לרוב מדובר בתופעה בקרב נשים בגילי 30-40. סימפטום אפשרי לאנדומטריוזיס הוא בעיות פוריות או חוסר יכולת להרות, כאשר הסיכון החמור יותר הוא סרטן, כפי שעולה מ- Medical News Today.

גורמים נוספים אשר עלולים להוביל לכאבים כרוניים באגן נעים בין בעיות גינקולוגיות, בעיות במעי או בשלפוחית ​​השתן. מחקר שנערך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת יוטה מצא כי חלק גדול מהנשים אינן מדווחות על כאבי אגן, ולעתים קרובות ממזערות את חוויותיהן. נשים "צריכות לתקשר מה הן מרגישות והיכן הן מרגישות כי זה עלול להצביע על דברים שהרופא צריך לחקור בצורה מלאה יותר", כתב מחבר ג 'מתיו פיטרסון, אנדוקרינולוג רבייה ויו"ר מיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת יוטה.

מחזורים כואבים מדי

דיסמנוריאה הוא המונח הרפואי לכל מה שנשים חשות בזמן מחזור, בהם: התכווצויות, וכאבי בטן. לפי נתונים של מגזין Healthline, יותר מ- 50% מהנשים חוות כאב כלשהו במשך יום עד יומיים במהלך התקופה. אנחנו, אגב, מהמרים על יותר מכך. עם זאת, כאשר כאבי המחזור הופכים להיות תכופים וחמורים עד שהדבר פוגע בתפקוד השוטף של החיים, ייתכן כי מדובר בתוצאה של דיסמנוריאה משנית: כאב מסוג זה נוטה להחמיר עם הזמן ונמשך זמן רב יותר מהתכווצויות רגילות. זה יכול לנבוע בשל בעיות גינקולוגיות כמו ציסטות בשחלות או שרירנים או מצבים כמו מחלת קרוהן והפרעות בדרכי השתן, כך על פי המכללה האמריקאית למיילדות וגינקולוגים.


גם זרימת הווסת משתנה מאישה לאישה. אם הדימום במחזור החודשי נמשך למעלה משבוע או אם הוא כבד באופן חריג במובן של החלפת טמפון/תחבושת כל שעה, ואתן מבחינות בקרישי דם גדולים – חשוב מאוד ללכת להיבדק. הגורמים לכך עלולים להיות הורמונליים, תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS), בעיה בבלוטת התריס ועד חשד לסרטן הרחם או צוואר הרחם. חשוב להיבדק.

הפרשות מהפטמה

בהנחה והנקתן, דליפה חלבית במהלך הריון והנקה היא כמובן עניין שבשגרה. אך במקרה ואינכן בהריון, או מניקות, ועבר זמן מה מאז ששני אירועים קרו, ולפתע אתן מבחינות בהפרשה פטמתית, גרד או פטמה ששקעה, חשוב לפנות לרופא מומחה. לעתים יכול להיות כי מדובר בשינויים הורמונליים, אלרגיה, מחלת עור שונות ועד סרטן השד.

כאב בחזה

בעוד שבקרב הגברים, מדובר בסימפטום שמכניס את כולנו מיד לכוננות שיא, בקרב הנשים אנחנו נוטות להתעלם מהסימפטום, על אף שהוא שכיח וקביל גם אצלנו, כך לפי איגוד הלב האמריקני. "נשים נוטות יותר לחוות חלק מהתופעות השכיחות האחרות, במיוחד קוצר נשימה, בחילות/ הקאות וכאבי גב או לסת". עם זאת, חשוב לזכור כי לא כל התקפי הלב מתרחשים באופן פתאומי ודרמטי. רובם מתחילים לאט ונבנים בהדרגה. רוצים לומר: אם אתן חוות סוג כלשהו של כאב ואי נוחות, בין אם חד, עמום או קבוע, נסו לא להיבהל - אך אל תחכו יותר מדי זמן לבדיקה.

גורמים נוספים אשר עלולים לעמוד מאחורי כאב בחזה הם תסחיף ריאתי (קריש דם בריאות) או קרע בשכבה הפנימית של אבי העורקים. במקרים נדירים זה עלול להיות סימפטום של סרטן ריאות, שמביא לכאבים בחזה, בכתף ​​או בגב לצד שיעול מציק.

צניחת פנים

מאז שמיכל אנסקי אובחנה בשיתוק ע"ש בל, אין ספק שכולנו כבר מכירים את המונח הרפואי: הכוונה היא לשיתוק זמני של שרירי הפנים המביא לחולשה בצד אחד של הפנים, שלעתים מייצר חיוך עקום. אין ודאות רבה לגבי הגורמים שמפעילים את השיתוק אך ידוע כי הוא קורה לעתים קרובות אצל נשים בהריון וגם בקרב אנשים הסובלים מזיהומים נגיפיים, כמו שפעת או הצטננות. לרוב מדובר בתופעה זמנית שחולפת כעבור כמה חודשים, אך ההתמודדות איתה כלל אינה פשוטה. לכן, אל תקלו ראש בצניחת פנים, מכיוון שמדובר גם באחד המאפיינים העיקריים וסימני האזהרה לשבץ מוחי, על פי איגוד השבץ האמריקני, האחרים הם חולשה וחוסר תחושה בזרוע אחת ודיבור מעורפל.

בצקות ברגליים

בהריון או בימים חמים, נשים רבות מעידות כי רגליהן מתנפחות עד כדי חוסר יכולת לנעול נעל סגורה. מדובר למעשה בעודף נוזלים המצטבר בכלי הדם. לרוב התופעה נגרמת כתוצאה מחוסר פעילות, זמן ממושך של ישיבה או עמידה, אכילת מזון מלוח רב מדי או לבישת בגדים צמודים לפרקי זמן ארוכים. עם זאת, כאשר הסימפטומים נמשכים או מחמירים, הגיע הזמן להתמקד בבעיה.

בצקת יכולה להיקשר גם לקריש דם הנקרא פקקת ורידים עמוקים (DVT) שעלול  לחסום חלקית או לחלוטין את זרימת הדם ברגליים ובסופו של דבר לעשות את דרכו לריאות, מה שעלול להיות קטלני. הריון מעלה את הסיכוי של נשים לפתח DVT, כמו גם טיפול הורמונלי חלופי.

בעיות בריאותיות חמורות אחרות שעשויות לגרום לבצקת כוללות נזק לורידים, אי ספיקת לב ומחלות כליות או כבד, שכולן ניתנות למניעה וניתנות לטיפול אם הן נתפסות מוקדם.

ירידה דרסטית ומהירה במשקל

על פניו, ירדה במשקל היא חלום של אנשים רבים. מצד שני, כשהמשקל יורד בצורה מהירה ולא ברורה, חשוב מאוד להתייחס לכך בכובד ראש. ירידה פתאומית או קיצונית במשקל עשויה להיגרם כתוצאה מפעילות יתר של בלוטת התריס. תחושות נוספות לכך יהיו: עייפות, חולשה, שינוי במצב הרוח ועצבים. לעתים גם רעידות ידיים ודופק מהיר או לא סדיר. חשוב לדעת כי יתר פעילות בלוטת התריס עלולה לעורר בעיות בריאותיות אחרות אם לא מטפלים בה בזמן.

סיבות אפשריות נוספים לירידה מהירה במשקל כוללות הפרעות במערכת העיכול ובעיכול כמו מחלות מעי דלקתיות, מחלת קרוהן ועוד. לא תמיד קל לקבוע מהי ירידה מדאיגה במשקל, אך כלל אצבע טוב הוא שעליך להתייעץ עם הרופא שלך אם אתן מורידות יותר מ- 10 ק"ג מבלי לנסות כלל במשך שישה עד 12 חודשים.