אחרי יותר משנתיים של 'מצב מגיפה' ואחרי ההגבלות, החיסונים והסגרים נותרנו בשלב הזה בעיקר עם משקעים של סטרט שלא נעלמים גם כשמדדי התחלואה יורדים. הלחץ עושה את שלו ולצד מיינדפולנס, תרגילי נשימה ומחשבות חיוביות - המגמות להתמודדות עם מצבי לחץ מתמשכים חורגות מחדר הטיפולים המסורתי ומגיעות כמובן גם לרשתות החברתיות בכלל ולטיקטוק בפרט.
נכון לעכשיו יש כבר מעל 500 מיליון צפיות בטיקטוק תחת ההאשטאג Ashwagandha#, כולל המלצות של רופאים ומשתמשים שמעידים שצריכה קבועה של צמח האשווגנדה עוזר להם להפחית מתח וחרדה ולהגביר את רמות האנרגיה. אחרים אף טענו שזה שיפר להם את חיי המין שלהם, הגביר את רמות הטסטוסטרון, וסייע בדפוסי שינה טובים יותר, מיקוד וזיכרון. האם ההייפ מאחורי העשב ההודי העתיק מוצדק?
אשווגנדה נחשבת לאחת התרופות האיורוודיות והאלטרנטיביות הנחשבות ביותר. היא משמשת במסורות שונות כתרופה טבעית שבכוחה להגביר את האנרגיה, לשפר את הבריאות הכללית ולהפחית דלקות, כאבים וחרדות. מה יש בצמח הזה שהופך אותו לאחד התוספים הפופולריים בשנים האחרונות גם במערב?
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה זה אשווגנדה?
פירוש המילה "אשווגנדה" הוא "ריח הסוס" המתייחס הן לריח של העשב והן ליכולתו הפוטנציאלית להגביר את האנרגיה. אשווגנדה היא חלק מקבוצת אדפטוגנים, צמחי מרפא שנחשבים ככאלו שמפחיתים ומווסתים את רמות הלחץ בגוף. הם נצרכים בשילוב עם תה, באבקות, תמיסות ותוספי מזון, או גם בצורתם הגולמית.
איך אשווגנדה משפיע על הלחץ בגוף?
ד"ר יופאנג לין מומחה לרפואה אינטגרטיבית תיאר את התהליך הפיזיולוגי בזמני לחץ והדרך שבה צריכת אשווגנדה יכולה לסייע לגוף לחזור לאיזון. לדבריו, ברגעים מלחיצים, רמות הקורטיזול בגוף מתגברות, וזה גורם ללב לפעול חזק יותר וכך הגוף מייצר יותר גלוקוז. כאשר האירוע המלחיץ נגמר, רמות הקורטיזול מתנרמלות והתסמינים הנלווים נפתרים.
כאשר האיום הוא כרוני כמו במצב של מתח מצטבר התגובה של הגוף הופכת גם היא לכרונית ורמות הקורטיזול נותרות גבוהות. לאורך זמן, מתח ארוך טווח יכול להוביל לדלקת מתמשכת ולהגביר את הסיכון לפתח מצבים כרוניים כמו השמנת יתר, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, שבץ מוחי, סרטן, אוסטאופורוזיס ופיברומיאלגיה.
בהקשר הזה, צמח האשווגנדה יכול לעזור לנרמל את רמות הקורטיזול שנחשב להורמון הלחץ, ובכך להפחית את השפעות הלחץ על הגוף. מחקר מצא ששורש אשווגנדה שנלקח מדי יום במשך חודשיים הביא להפחתה של כמעט 25% בהורמון הסטרס קורטיזול.
@theesweetauntie I have been taking all 3 together for a few months now, it works for me! ✨ #ashwaganda #chlorophyll #seamoss #womanshealth ♬ original sound - Zjala Phelps
שיפור בזיכרון ובחיי המין
השפעותיו של האשווגנדה לא מסתכמות רק במצב האנרגטי. סקירה של 69 מחקרים מצאה ששורש אשווגנדה נראה בטוח ויעיל לניהול מצבים בריאותיים מסוימים, כולל מתח, חרדה ונדודי שינה. רוב המחקרים שבוצעו נערכו על קבוצות קטנות יחסית.
בשנת 2015, מחקר של 57 גברים בין הגילאים 18 עד 50 מצא כי צריכת 300 מ"ג של תמצית שורש אשווגנדה, פעמיים ביום, הגדיל את כוח השרירים, גודל השרירים ורמות הטסטוסטרון במשתתפים לעומת אלו בקבוצת הפלצבו. מחקר נוסף משנת 2017 מצא שמבוגרים שקיבלו 300 מ"ג מהתוסף במשך שמונה שבועות שיפרו את הזיכרון ואת טווח הקשב שלהם.
לא רק בקרב גברים. מחקר הראה שנשים בריאות שקיבלו כמוסות של 300 מ"ג פעמיים ביום במשך שמונה שבועות שיפרו את התפקוד המיני שלהן. זה גם שיפר משמעותית את מספר המפגשים המיניים המוצלחים ושיפר מדדי מצוקה סביב חיי המין והמיניות בכלל.
מתי לא לצרוך אשווגנדה?
מומחים מציינים כי עדיף להימנע מצריכת אשווגנדה במצב של יתר פעילות בבלוטת התריס, חוסר איזון הורמונלי או עם לחץ דם נמוך. כמו כן יש להימנע מהצמח במהלך ההריון, מכיוון שאין מחקרים על בטיחות השימוש עם ילדים.