אם ספורט הוא משהו שאתה קם איתו בבוקר, או לחלופין הולך לישון עם תחושה שמשהו חסר כשלא הספקת להתאמן היום, כנראה אתה בן אדם שמבין את המשמעות של התמדה, והתנועה הפכה בחייך לעניין של צורך ממשי, שזה דבר מבורך כשלעצמו, אבל איך יודעים מתי לעשות סטופ? ואיך יודעים מתי הגוף מבקש מנוחה?

השאלות האלה מטרידות כמעט כל אדם שמקפיד על שגרת אימון וחש ברע, ואז מקווה שהאימון יגרום להרגשה טובה יותר. יתרה מכך, לא מעט פעמים אנחנו מחליטים לצאת לאימון בכל מחיר ומגלים בדיעבד שזו הייתה טעות.

>> לא כל צינון צריך לגרום לכם לוותר על האימון – להפך

מה קורה לנו בגוף בזמן התפתחות מחלה?

נתחיל בזה שכשמשהו עובר על הגוף שלנו - משהו עובר על הגוף שלנו. פעמים רבות אנחנו מרגישים מיחושים שונים בגוף שיכולים לבוא לידי ביטוי בחולשה, חוסר אנרגיה או אפילו כאב קל שעדיין לא לגמרי מנטרל אותנו. הבעיה מתחילה כשאנחנו מרגישים זאת אבל מתעלמים או קצת מדחיקים בתקווה שהכל עובר חביבי. לפעמים זה נכון וזה משהו רגעי של כמה שעות, כמו צינון קל - שבמהלכו דווקא אימון מתון יכול לסייע לשפר את זרימת הדם והתחושה הכללית - אבל לפעמים זה בדיוק הסימן לעצור לפני שהמצב יהפוך לחמור יותר. אנחנו חייבים לזכור שלמחלות הקשות יותר לוקח זמן להתפתח והן כוללות תקופת דגירה שבה המחלה מתפתחת, ולכן אם יש ספק אין ספק – עצרו וקחו מנוחה.

נער חולה (צילום: Sabphoto, shutterstock)
שפעת אינה הצטננות, למרות התסמינים הדומים|צילום: Sabphoto, shutterstock

>> המדריך למתאמן החולה

השפעת דופקת על הדלת

השפעת היא אחת המחלות הנפוצות והמטרידות המופיעות בתקופה זו והיא נגרמת כתוצאה מנגיף. השפעת היא לא הצטננות! ואף שחלק מהתסמינים דומים, אסור לזלזל בה. כאשר אנחנו חווים כאבים בגוף כמו כאבי שרירים, כאבי גרון וכדומה, המלווים בחולשה כללית ולעיתים אף בחום, אנחנו חייבים לעצור ולנוח משתי סיבות עיקריות, הראשונה היא שיכול להיות שאנחנו מפתחים שפעת, ואימון בזמן שפעת יכול להוביל לסיבוכים כגון פגיעה בקרום הלב, דלקת ריאות, דלקת אוזניים ואף לגרום לנזק בלתי הפיך ללב עצמו, והשנייה היא שהשפעת היא מחלה מידבקת וממש עדיף לא להתרועע בציבור במהלכה.

ובכל זאת, מתי כן אפשר להתאמן ומה מותר לעשות בזמן מחלה?

כפי שצוין, כאשר הסימפטומים אינם חמורים ואינם כוללים חום, כאבי שרירים, קשיי נשימה וכו', אימון עדין יכול לסייע בתהליך ההחלמה, אבל חשוב להיות ערניים ולבדוק איך הגוף מגיב במהלך האימון ואחריו. ניתן לשלב הליכות קלות במקום פתוח, ואם אפשר לתפוס קצת קרני שמש תוך כדי זה נהדר. הן יסייעו להזרמת הדם והחמצן בגוף. נוסף לכך ניתן לבצע אימונים עדינים השמים דגש על תנועתיות המפרקים והשרירים תוך שילוב נשימה מודעת מרגיעה והפעלת המערכת הקרדיו-וסקולרית.

גבר רץ (צילום: Air Images, Shutterstock)
קחו את הזמן לפני שתחזרו|צילום: Air Images, Shutterstock

מתי אפשר לחזור לשגרה?

ההמלצה הרפואית היא לשוב לשגרת האימונים בהדרגה ולאימונים העצימים בפרט רק ברגע שהסימפטומים נעלמים לגמרי וזאת כדי למנוע התדרדרות נוספת. אל תשכחו שלאחר מחלה קשה כמו שפעת, הדורשת מנוחה כללית, חייבים לאפשר למערכות הגוף שנפגעו בזמן המחלה לשקם את עצמן. מערכת הנשימה והלב הן פקטור משמעותי בתהליך ההחלמה של הגוף, ונכון להימנע מהפעלת עומס בשלב מוקדם מדי.