אומרים שלום לסוכר כולנו רואים בדברי מתיקה מאכלים שלא ניתן לעמוד בפניהם ובצורך לטעום עוד ועוד. למה זה קורה? סוכר גורם להפרשת ההורמון דופמין, חומר כימי שמשמש לתחושת עונג ומייצר מנגנונים של התמכרות במוח. אולם למרות התענוג הרגעי הזה, כדאי שנזכור שאכילת מתוק פועלת לרעתנו: צריכה מופרזת של סוכר מגבירה את הסיכון לחלות במחלות לב, לעלייה במשקל, להשמנה ולסיכון מוגבר לסוכרת. שימו לב שסוכר מכיל פרוקטוז, זהו סוכר הפירות, שצריכה מופרזת ממנו (בעיקר מדברי מתיקה) מובילה לסיכון מוגבר לכבד שומני. סוכר בכמות גדולה גורם גם לקפיצה ברמות הסוכר בדם ומיד לאחר מכן הן צונחות בבת אחת. אם אתם שותים תה או קפה עם סוכר, כדאי שתתחילו להיגמל גם מההרגל הזה - הפחיתו בהדרגה את הכמות עד שתרגישו שזה ממש בסדר לשתות ללא סוכר כלל. אכילת משהו מתוק כדי להתעורר ולקבל אנרגיה אולי תגרום לכם לערנות רגעית, אך תוך חצי שעה-שעה תשתלט עליכם עייפות כבדה. סימנים נוספים לצניחה ברמות הסוכר עשויים להיות עצבנות וחוסר ריכוז. היעדר חלק גדול מהפחמימות בפסח עשוי להיות קרש קפיצה שיאפשר פרידה מסוכר והפחתת הפחמימות.

אוכלים בחלון שעות צר – מחקר שנעשה בבית חולים בוסטון שפורסם לפני שנתיים בכתב העת המדעי cell metabolism מצא כי ארוחת ערב מוקדמת כ-4-3 שעות לפני השינה, תרמה לשינה איכותית יותר, לשמירה על משקל תקין, חילוף חומרים יעיל, תפקוד מיטבי יותר של מערכת העיכול וחילוף החומרים. הקדימו את שעת ארוחת הערב, אפשרו למערכת העיכול שלכם מספיק זמן לנוח ולגוף שלכם לשרוף את הקלוריות וכך תהנו מניהול סוכר תקין, משינה טובה ומתפקוד מיטבי ביום שאחרי.

בחור ובחורה אוכלים ג'אנק פוד בסופר (צילום: Dean Drobot, Shutterstok, shutterstock)
ותודה לפסח על ההזדמנות להיפרד גם מאלה|צילום: Dean Drobot, Shutterstok, shutterstock

בלי קמח לבן – קמח לבן הוא פחמימה פשוטה שעשויה מחיטה אשר הוצאו ממנה כל החלקים העשירים בוויטמינים ונשאר בה רק העמילן. העמילן מתפרק על הלשון לסוכר פשוט ואין אדם שיאכל כריך מלחם לבן שלא יסבול מעליית סוכר משמעותית בדם. לחמניות, פיתות, ג'בטות, לאפות ושאר מוצרי מאפה בעלי משקל רב עלולים, עם הזמן, לגרום להשמנה ולסוכרת מסוג 2. פסח הוא הזדמנות לחפש מתכוני לחם דלי פחמימות וכשרים כמו לחם טחינה ולחם שקדים ולהוציא מהתזונה שלכם את הקמח הלבן ומזונות המכלים אותו.

לא מנשנשים – זכרו כלל: ככל שצמים שורפים יותר קלוריות. הכוונה היא לא להישאר רעבים כמובן, אך אם אתם יכולים למשוך קצת את הזמן מארוחת הבוקר עד שהבטן ממש 'קוראת' לכם לאכול, כדאי לכם לעשות זאת. המתנת האכילה לאחר השינה תגרום לכם לשרוף קלוריות ושומן בצורה משמעותית. בנוסף, הימנעו מלנשנש במהלך היום. חכו לארוחה המרכזית שלכם והקפידו על אכילה איטית. אמצו מרכיבי מזון טבעיים ופחות מעובדים, כמו למשל: ירקות, גבינות, ביצים ובשר.

מגבירים פעילות גופנית – פעילות גופנית תסייע לכם בהיבטים רבים: החל משחרור שרירים מתוחים, הפגת לחצים, שיפור מצב הרוח והפחתת רמות הסוכר בדם. פעילות גופנית מעלה את ייצור האנדורפינים, האחראים על מצב הרוח, תחושת הביטחון העצמי ואיכות השינה. אמצו תחביב ספורטיבי ושלבו אותו כחלק מחייכם. הליכה ארוכה, ריצה או חדר כושר. כדאי לשלב פעילות אירובית ואימוני כוח.

 

עדינה בכר, היא דיאטנית סוכרת ותזונה קטוגנית, מחברת הספר "הדיאטה הקטוגנית" וחברה במועצה הלאומית לסוכרת