בלי ספורט החיים נראים אחרת. זאת לא סיסמה וזה לא משפט שנשמע טוב. זו באמת עובדה שמגובה במדע, בתחושה ובתוצאה. הפעילות הגופנית הפכה כל כך נוכחת בחיינו, ולא פעם אנחנו משקיעים בה שעות רבות ומגוונות, כי אין כמו לעשות משהו שאתה אוהב. אבל יש מקרים שבהם הגבול נחצה, האימון הגופני הופך לאובססיה ואנחנו רואים שההשפעה החיובית מתחלפת בהשפעה שלילית המובילה לפגיעה גופנית, חברתית או נפשית – אז זאת כבר עלולה להיות התמכרות לספורט.
כדי להבין קצת יותר על התופעה, פגשנו את ד"ר דניאלה כהן, נוירופסיכולוגית, מלווה ספורטאי עילית ומרצה במרכז האקדמי לוינסקי וינגייט.
"התמכרות לספורט היא תופעה המוכרת כצד שלילי שיכולה להיגרם ממקור ראשוני או שניוני, שעלול להתפתח מאימון יתר", היא מסבירה, "התמכרות לספורט תאופיין בעיסוק בפעילות גופנית באופן כפייתי עד כדי כך שהיא פוגעת באיכות החיים. היא עלולה לקרות מהאימון עצמו - מקור ראשוני, או כדי לפצות על דברים אחרים - מקור שניוני. למשל בהפרעות אכילה, אימון היתר יהיה כלי שבו נעזרים כדי לא לאכול".
האם העולם הרפואי מכיר בתופעה ?
"התמכרות לספורט מוכרת בעולם המחקר למרות שאינה מוכרת על ידי ה-DSM-5 (המדריך הרשמי לאבחון וסטטיסטיקה של מחלות נפשיות) או על ידי ה-ICD-11 (סיווג בינלאומי למחלות), ועקב היותה של התופעה חסרת קריטריונים ברורים, קיים קושי באבחון שלה. עם זאת, חוקרים מכירים בכמה מאפיינים מרכזיים שאפשר לאבחן כתלות באימון, ובדרך כלל יש צורך בשלושה סימפטומים לפחות: צורך הולך וגובר להגביר אימונים (לשם השגת אותו אפקט), המשך בפעילות למרות שיש נזק ומודעות לכך, התפתחות של הפרעות אחרות כאשר נמנעת הפעילות, עשיית פעילות רבה יותר ממה שתוכנן, חוסר יכולת להפחית או לשלוט בכמות האימון, ונתינת עדיפות לפעילות הגופנית על פני דברים אחרים במהלך היום עד כדי פגיעה בהם.
מה ההבדל בין התמכרות לספורט לבין סוגי התמכרויות אחרים, כמו אלכוהול או סמים - האם יש בה סכנות?
"מבחינה נוירופיזיולוגית המוח לא מבדיל בין סוגי ההתמכרויות, כך שהמנגנון הפיזיולוגי יעבוד אותו הדבר - שחרור מוגבר של דופמין. כך עובדים כל מנגנוני ההתמכרויות כולל סמים ואלכוהול, כולם בסופו של דבר יובילו לשחרור מוגבר של דופמין. לסמים שונים עלולות להיות השלכות גופניות נוספות. במקרה של ספורט ייתכן שהדבר יגרום ל'קצת' פחות נזק, אך לא באמת אפשר לדעת מאחר שהתופעה לא נבדקה לעומק, נוסף לכך, יש גם פציעות שקופות שקשה לאתר.
"מה שכן חשוב לדעת, התמכרות לספורט ככל הנראה מעלה את הסיכוי לפציעות ספורט שונות, אך עדיין יש צורך במחקר מקיף לאמוד את הקשר ביניהם בצורה שבה אנחנו מכירים את הקשר בין צריכת סמים לפגיעות כאלו ואחרות".
התמכרות לספורט קיימת וחשוב להיות ערים לתופעה, כי כמו בהרבה תהליכים פיזיים ונפשיים בחיים, מודעות היא השלב הראשון, והרבה פעם נדרשת הסתכלות פנימה כדי להכיר כי קיימת בעיה שעלולה להיות מסוכנת. חשוב לזכור שבניית תכנית אימון בריאה ומבוקרת שמביאה בחשבון ימי מנוחה וזמני התאוששות חשובה ביותר כדי להימנע מסכנות. הפנייה לבעל מקצוע חשובה ולעיתים נדרש שילוב של פסיכולוג, מאמן וסביבה תומכת כדי להתמודד עם התופעה. חשוב להקשיב לגוף, לאזן בין ספורט לחיים האישיים ולוודא שהאימונים נובעים מאהבה לבריאות ולא מכפייה או מחרדה.