כ-8 אחוזים מהנשים הישראליות מפסיקות להניק באופן מלא כשבוע בלבד לאחר הלידה. 20 אחוז מהן מפסיקות לאחר חודש, ובגיל חצי שנה רק 42 אחוז מניקות באופן משולב – כל השאר אינן מניקות כלל. פרשת רמדיה הפכה את ההנקה לנפוצה ביותר עקב הפחד מתחליפי החלב ומנזקיהם החמורים, אולם נראה שהמלצות משרד הבריאות מיושמות רק באופן חלקי. ב-2011 הוקם אתר "מאמילק", בנק מקוון לחלב אם, שנועד לאימהות שלא יכולות להניק מסיבות שונות, אך מעדיפות לתת לילדיהן ליהנות מיתרונותיו. מהן אותן סגולות רפואיות שמעניקות לחלב האם את ההילה הבריאותית?
אלישבע כהן-ארזי, יועצת הנקה בקופ"ח כללית, ממליצה על הנקה עד גיל שנה. ארגון הבריאות העולמי אף מגדיל לעשות וממליץ להמשיך בה עד גיל שנתיים. "חלב אם הוא חומר ביולוגי. הוא דומה יותר לדם שלנו מאשר לאוכל, שהוא חומר דומם", מסבירה כהן-ארזי. "הוא חי, יש בו נוגדנים שמסוגלים להרוג את החיידקים המזיקים שיש בו. הוא נוצר בגוף האדם ויש לו יכולת עצמית של חיים. יש בו חומרי חיסון לתינוק, ובהם גם חומרי חיסון ספציפיים: למשל, אם האם חלתה בשעלת בזמן ההיריון, הנוגדנים שהגוף שלה פיתח עוברים לתינוק בחלב האם". כהן-ארזי מוסיפה כי בששת השבועות הראשונים לחייו הילד לא מקבל כמעט חיסונים, ולכן הוא חשוף מאוד לחיידקים - שחלב האם מגן עליו מפניהם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"בחצי השנה הראשונה לא צריך להוסיף לתינוק יונק שום דבר - יש בו את כל אבות המזון שהוא צריך, מלבד ויטמין D שנדרש בשל אי החשיפה לשמש", היא ממשיכה. "ההנקה הבלעדית חשובה בשלב זה, בלי שום תוספות מסביב. מגיל חצי שנה, כדי לתרום להתפתחות הילד, מומלץ להוסיף מזונות אחרים, לפי בקשתו".
כהן-ארזי ממליצה בחום לכל אם ליהנות מתכונותיו המפליאות של חלב האם. "הוא 'גדל' עם התינוק. כמות החלב לא משתנה, אך ההרכב שלו משתנה בהתאמה לגיל. זה פלא שיכול להרגיע אימהות שמודאגות מכך שהתינוק גדל והצרכים שלו משתנים – הגוף שלכן יודע לתת לתינוק בדיוק את מה שהוא זקוק לו". מידע זה נכון גם לגבי פגים – אם תינוק, נניח, נולד בשבוע 32, חלב אמו יתאים לתינוק שנולד במועד הזה. "בחודש הראשון, לדוגמה, שיעור השומן בחלב אם הוא כ-4 אחוזים, ובגיל שנה – כ-20 אחוז, והכמות קטנה יותר כי הוא ניזון ממקורות נוספים", היא מוסיפה.
לא רק הנקה
להמלצות הבריאותיות של חלב האם כדרך הטובה ביותר לתזונת התינוק, מצטרפים גם המחקרים המצביעים על כך שהוא לא רק בריא יותר בזמן ההנקה, אלא גם שנים ארוכות לאחר מכן. ״צריכת חלב אם מונעת מחלות כרוניות כמו תסמונות מטאבוליות שמשמעותן יתר לחץ דם, שומנים בדם, טרשת עורקים, השמנת יתר וסוכרת״, מסביר ד״ר שמואל גור מנהל מרכז בריאות ילד, כפר סבא, מחוז שרון שומרון, שירותי בריאות כללית. ״מחקר מצא שתינוקות שניזונו מחלב אם עד גיל 9 חודשים, לפחות, לקו במחלות כאלה בשכיחות נמוכה בעליל לעומת תינוקות שניזונו מתחליפים מההתחלה. במחקר בדקו את מצבם בגיל ההתבגרות וגילו שהשכיחות להתפתחות המחלות הללו פחותה. לא ברור כמה זמן בדיוק צריכות להניק, אם מספיקה הנקה של שלושה חודשים או חצי שנה, משולבת או רק חלב אם, אבל במחקר בדקו תינוקות שינקו חלב אם אל מול כאלה שניזונו רק מתחליפים״. ד"ר גור מסביר לנו כי מעבר הנוגדנים של האם לתינוק מגן עליהם מפני זיהומים – וזה מוכח באופן ודאי. "מדובר בזיהומים במעי, במערכת הנשימה העליונה ובייחוד בהגנה מפני דלקות אוזניים", הוא אומר.
עוד ב-mako בריאות:
למה כל כך חשוב להשלים שעות שינה?
איזה אמצעי מניעה הכי מתאים לך?
תופעה: מבוגרים לוקחים ריטלין כדי להתגבר על קשיים
במחקר נוסף, שפורסם ב- European Respiratory Journal, ובו השתתפו כ-5,000 תינוקות, חוקרים בדקו את הקשר בין משך ההנקה לסיכון לפיתוח סימנים הקשורים לאסתמה. תוצאות המחקר הראו שילדים שינקו לזמן קצר, כמו גם אלו שינקו עד שהיו בנות ובני חצי שנה, הראו פחות סימנים לאסתמה בגילאים שנה עד שלוש, לעומת חבריהם וחברותיהן שכלל לא ינקו. והמחלות הלא נעימות הללו הן לא הדבר היחיד שההנקה משפיעה עליו, כך לפחות טוען מחקר אחר בנושא, שמדבר על היתכנות לשיפור ב-IQ של תינוקות שניזונו מחלב אם. במחקר מצאו שינוי סטטיסטי משמעותי בהיבט הזה, אך חשוב להיזהר מלקפוץ למסקנות ולשאול אם חלב האם הוא הגורם היחיד או שבסביבה בה האם מניקה לאורך זמן כזה יש שינויים נוספים שיכולים להשפיע על הממצא.
וגם בתחום האלרגיה יש יתרונות. ״אף תינוק עוד לא פיתח אלרגיה לחלב אם – וזה בניגוד לפורמולות, מה שהופך לנו את החיים קלים יותר באיתור אלרגיות במקרה של פריחה או תגובה אחרת", אומר ד"ר גור ומוסיף: "מעבר לזה, בניגוד לפורמולות, שיכולות לעבור תהליך של החמצה ועשויות לגרום לכאבים ושלשולים - חלב אם הניתן ישירות בהנקה לא מתקלקל. זאת ועוד - בניגוד לפורמולות, שלא פעם טועים בהכנתן, אין סיכוי להכין חלב אם ״לא נכון". ולבסוף, הוא גם לא עולה כסף".
מניעת סרטן
אבל אם חשבתם שרק תינוקות יכולים ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של חלב אם, חשבו שנית. יותר ויותר מחקרים מראים כי החלב יכול לסייע בטיפול גם במחלות של מבוגרים. "ב-2010, לאחר שמחקר משותף של אוניברסיטת לאנד ושל אוניברסיטת גטבורג מצא שחלב אם יכול לסייע במניעת סרטן בקרב תינוקות, פותחה על בסיסו תרופה לטיפול בסרטן בקרב מבוגרים. התרופה מחסלת את התאים הסרטניים ושומרת על התאים הבריאים, ובכך עוצרת את התפשטות הסרטן", אומרת ד"ר שרון ברנסבורג-צברי, יועצת הנקה וחוקרת חלב אם.
מחקר אחר הראה שרכיב ה-CD14 שבחלב אם יכול לחזק את המערכת החיסונית של מבוגרים הסובלים מסינדרום קרון הפוגע במערכת העיכול שלהם. עוד נמצא כי חלבון הלקטופרין עתיר הברזל שבחלב האם מסייע לגוף להילחם במחלות זיהומיות כמו סלמונלה, קולי ושיגלה. תפקיד דומה נמצא לאנזים המצוי בחלב האם וקרוי ליסוזים. זאת ועוד, תאי הגזע שבו יכולים לשמש לריפוי סכרת ופרקינסון, והרשימה עוד ארוכה וכוללת הקלה בסימפטומים של דלקת פרקים, שלשול כרוני ופצעי בגרות.
"מחקרים אלו נערכו בשנים האחרונות, ורוב ממצאיהם עדיין נמצאים בבדיקה. יחלפו כמה שנים עד שנמצא על המדפים את התרופות המדוברות, אך ברור שמדובר במגמה מעודדת בתחום המחקר הרפואי. עוד מוקדם לקבוע האם מדובר בפריצת דרך, אך עד שיתבהר העניין אני שותפה להמלצה להרבות את השימוש המוכר והידוע בחלב האם להזנת התינוק", אומרת ברנסבורג-צברי. גם משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי שותפים לקריאה זו.
תרופה לדלקות
למחקרים החשובים האלה נוספים גם המיתוסים לגבי שימוש בחלב אם כתרופה טבעית לדלקות, או מצבים בריאותיים אחרים. בסין, למשל, במחוזות כמו שנזן וגְוָאנְגְדונג, בהם התושבים סובלים מבריאות ירודה, חלב האם הפך להיות ״המשקה של העשירים״. אבל גם במחוזותינו יש כמה מיתוסים הקשורים ליכולת הריפוי של הנוזל בבעיות בריאותיות שונות ומגוונות, לרבות דלקות. אספנו כמה שימושים לא קונבנציונליים שמיועדים למבוגרים כמו לתינוקות - ואולי יפתיעו אתכם:
טיפול בדלקות אזניים: יש הטוענים כי כמה טיפות של חלב אם יכולות לסייע לדלקת באוזן. הסיבה היא הנוגדנים שבחלב. 3-4 טיפות של חלב אם לאוזן יספיקו, ואם היה לכם ספק, צריך לכוון אותן את פתח תעלת האוזן ולא ישירות לתוכה. ״זה שימוש די קונבנציונלי", אומר ד"ר גור. "ניתן לנסות ולהשתמש בחלב אם בכל דבר שיש בו אלמנט של זיהום. במקרה הזה מדובר בהזלפה לאוזן וההוכחה להצלחה נמצאת בשטח״.
טיפול בדלקות עיניים: אימהות משתמשות לא פעם בחלב שלהן כדי לטפל בדלקות של לחמית העין – ויראליות, בקטריאליות ואלרגיות. לטענת אותן אימהות, מדובר בנוזל עמוס פרוביוטיקה וחסר חומציות, שהוא האפקטיבי ביותר לטיפול בתינוקות וילדים עם דלקות עיניים. אבל הדעות חלוקות. "עד כמה שאני יודעת, לשים חלב אם על העין של תינוק עם דלקת דווקא מסוכן במקרה של זיהום. בחלב אם יש סוכר ולכן זה עלול להחמיר את הזיהום", אומרת כהן-ארזי.
לעומתה, ד״ר גור מכיר את השימוש הזה: ״אני פוגש בזה בעבודה היום-יומית שלי. זה השימוש הכי נפוץ של חלב אם כמקל על דלקת. רוב הדלקות בתינוקות נוצרות מחסימה חלקית בעין ואז, כשלוקחים חלב אם, שמים אותו על צמר גפן ומנקים את האזור, מדובר בפעולת ניקיון מכנית שמנקה את העין". ד"ר גור מציין כי לא נתקל במקרה בו חלב אם גרם להחמרה של זיהום. "השימוש של חלב אם לדלקות עיניים היא משהו שעובר מאם לאם, מדור לדור ואני לא רואה עם זה שום בעיה כי בסופו של דבר, זה שילוב של ניקוי העין ומריחה של חומר סטרילי, שעוזר בטיפול בדלקת״.
תרופה לגרון כואב: גם כאן מדובר במיתוס שגורס כי צריכת חלב אם או אפילו גרגור שלו יכולה לסייע לגרון כואב ואדום. ״כמעט ולא רואים ילדות וילדים עם דלקות גרון סטרפטוקוקיות מתחת לגיל 3 ולכן אני רואה פחות שימוש בנושא הזה, כי בגן ובבית הספר לרוב כבר לא מניקות״, מסביר ד״ר גור. ״האם אני פוסל שימוש כזה? לא. חלב אם הוא לא בעייתי, הוא מותאם לבני אדם, אנחנו לא אלרגיים אליו ואין איתו כל בעיה״.
תרופה לגירודים, הקלה על עקיצות וכוויות: אם יש לכן חתך ששורף, אם הגוף מגדר או שנעקצתן על ידי יתוש סורר – תוכלו לחטא את המקום על ידי חלב אם. טיפה של הנוזל על האזור הנגוע תעזור לרפא את הפצעים בזכות הנוגדנים שיש בו, ואף הנוזל יוכל לסייע למנוע התרבות חיידקים על הפצע. "גם את השימוש נהזה אני מכיר ובנוסף אליו, אני לא פוסל שימוש שכזה בטיפול בפצעים בחלל הפה או תפרחות", אומר ד"ר גור.
סבון פנים: ה״טלגרף״ מספר שאם יש לכם אקנה או בעיות עור, יכול להיות שחלב אם הוא הפתרון החסכוני בשבילכם – כך לפחות לפי מחקר מדעי שנערך מאוניברסיטת קליפורניה, סן דייגו. איך זה בדיוק עובד? לפי הניסוי, יש לשטוף את הפנים במים נקיים ואז למרוח חלב אם על האזור הנגוע ולתת לו להתייבש. אם רוצים להשתמש בו כמנקה פנים, יש למרוח את הנוזל על הפנים ואז פשוט לנגב אותו עם מגבת נקייה. "יש בזה הגיון. המרכיב החיצוני העיקרי בחלב האם הוא נוגדן שנקרא IgAֿ שעובד על מערכת החיסון והריריות ומספק הגנה מקומית, לא נכנס למחזור הדם ולא עובר לגוף. לכן באקנה, שיש בו זיהום מקומי של העור ע״י חיידק, יש הגיון לטפל בו בעזרת חלב אם", אומר ד״ר גור.
לגבי שימוש בתינוקות, במקרה הזה לא בטוח שהטיפול הזה הכרחי. ״יש אמונה שאם מורחים חלב אם על פצעונים זה מזרז את ההחלמה שלהם באקנה של תינוקות שנראה כמו פצעי בגרות של מבוגרים", אומר ד"ר גור. "אבל האמת היא שהם יעברו בכל מקרה ואין יתרון לשימוש בחלב אם לנושא הזה״.
בבישול: הפוך על חלב אם? מרכז הבריאות הלאומי של ארה״ב מצא כי הרכיבים שבחלב האם נמצאו קטלניים ללא פחות מ-40 סוגים של תאים סרטניים וכך, תוכלו למצוא ברשת מתכון לגבינת חלב אם, שמקווה להעביר את המרכיבים הבריאים הללו גם אלינו. האם יש בעיה שאנחנו, המבוגרות והמבוגרים נצרוך חלב אם? המכשול היחיד כרגע הוא זה התרבותי: ״לא אמורה להיות שום בעיה רפואית עם חלב אם, למרות שאני לא נתקלתי מעולם בשימוש בו בבישול או בצריכה של מבוגרים״, אומר ד״ר גור.