פרופ' איתן פרידמן, מסביר את מנגנון ההיי הטבעי שלא רק מייצר מצב רוח מרומם אלא גם מפחית לחץ וחרדות וכתוצאה מכך, מונע סיבוכים בריאותיים. אם שמעתם אנשים מתארים את תחושת האופוריה שלהם לאחר פעילות גופנית וחשבתם שמדובר בעניינים פסיכולוגיים כמו הסיפוק מהשלמת משימה או מהגעה ליעד זה לא ההסבר היחידי.

מחקרים מדעיים הוכיחו את ההשפעה החיובית של פעילות גופנית על מצב הרוח שלנו. מתברר שפעילות גופנית לא רק משפיעה עלינו פסיכולוגית, היא גם משנה את המוח שלנו באמצעים כימיים מדידים. כן, כמו שעושים תרופות וסמים, רק באופן בריא וטבעי לחלוטין.  

"מחקרים הראו נתון מדהים: אנשים שנמצאים בדאון וצורכים תכשירים נגד דיכאון, הורידו ב-30% מצריכת הכדורים האנטי-דיכאוניים שלהם תוך 4-8 שבועות מהרגע שהחלו לעסוק בפעילות גופנית", אומר פרופ' איתן פרידמן, מומחה ברפואה פנימית וגנטיקה רפואית, מייסד היחידה האונקוגנטית בשיבא ומרפאת הנשאיות במרכז מירב, מנהל מרכז רפואה מונעת מותאמת אישית בביה"ח אסותא תל אביב ופרופ' מן המניין באונ' תל אביב.

"בנוסף" מדגיש פרידמן, "אפילו אנשים עם נטייה להיות מדוכאים או אנשים עם אישיות דו-קוטבית, אשר שילבו ספורט בתוך המנעד הטיפולי שלהם, סובייקטיבית הרגישו טוב יותר".

פרופ' איתן פרידמן  (צילום: באדיבות המצולם )
פרופ' איתן פרידמן |צילום: באדיבות המצולם

איך פעילות גופנית משפיעה על האושר שלנו?

ההשפעה של פעילות גופנית על מצב הרוח שלנו תלויה בכמה מנגנונים.

לפעילות גופנית יש השפעה על הורמוני האושר בגופנו – כימיקלים שהגוף שלנו מייצר בעצמו ומשתחררים דרך מחזור הדם למוח.  "המנגנון שמביא לתוצאות הללו קשור לדופמין, סרוטונין ואוקסיטוצין שהוא הורמון האהבה, אבל גם לאנדורפינים שדומים בהשפעתם לסם המורפין", מסביר פרופ' פרידמן. "אלו חומרים שמעניקים לנו תחושת היי עילאית".

האם אנחנו יכולים להתמכר לפעילות גופנית?

אנשים שטרם ניסו להתאמן, או התחילו והפסיקו מהר לעיתים מפספסים את הערך של שילוב קבוע של פעילות גופנית לאורך זמן. זו התמכרות – אבל חיובית.

" פעילות גופנית היא סוג של התמכרות שכמובן עדיפה על התמכרות לסיגריות או לאלכוהול. אנשים מתמידים בעיסוק בפעילות גופנית כי יש בה תחושת התעלות שמגיעה אחרי שאתה ממצה את המקסימום מעצמך. אותה תחושת ניצחון מוּנעת, בין השאר, מהכימיקלים בראש שיוצרים לנו היי טבעי".

לדברי פרופ' פרידמן, אותו היי הוא גם זה שמושך אותנו לצאת לפעילות גם כשאנחנו עייפים וחסרי חשק. "אם אני מגיע לבריכה מותש בסוף יום וחושב שאם אני אכנס פנימה אני "אמות", אחרי שאני יוצא מהמים אני מרגיש שאני יכול לטרוף את היום מחדש. זה כאילו שאתה נטען באנרגיה עוצמתית.   

"זו קרוב לוודאי גם הסיבה שכל מי שעוסק בפעילות גופנית באופן קבוע מרגיש לא טוב ביום שהוא לא רץ, לא שוחה, או לא עוסק בפעילות שהוא רגיל אליה".

יש מגוון עצום של פעילויות גופניות שניתן לבחור – זומבה, יוגה, קיקבוקס, משקולות בחדר הכושר, אימון אינטרוולאים, פונקציונאלי ועוד ועוד. כל מה שצריך לעשות זה להתנסות בכמה ענפי ספורט עד שמוצאים את ההתמכרות החיובית הבאה שלכם.

כמה זמן תחושת ההיי נמשכת אחרי הפעילות הגופנית?

"זה משתנה ותלוי בכמה השקענו בפעילות הגופנית. זה יכול להימשך רבע שעה או שעה וחצי. כששחיתי את הלה-מנש והייתי ישראלי הראשון שצלח את התעלה, תחושת ההיי ליוותה אותי למשך 24 שעות".

חשיבות הפעילות הגופנית לאינטראקציה חברתית

עוד דרך שפעילות גופנית משפרת לנו את מצב הרוח היא באמצעות קשרים חברתיים. פעילות גופנית מפחיתה בדידות והסתגרות ומעודדת יצירה של קהילה, בעיקר בסוגי פעילות שיש בהם אלמנט קבוצתי. "פעילות גופנית מסייעת לנו לפגוש אנשים שעובדים על אותו אורך גל", אומר פרופ' פרידמן. "פעילות גופנית בחברותה, כמו ריצה, שיעורי סטודיו, שחייה, או ספינינג, מסייעת להתחבר לקבוצה שמראש יש אלמנט שמאחד ומייחד אותה ומעניקה לנו דרבון אישי. אנחנו רואים את החבר לידנו ויש לנו דחף להצליח כמוהו או יותר ממנו".

מה העצה שלך למי שרוצה להתחיל לעסוק בפעילות גופנית ולהתמיד?

"לאנשים שלא עסקו בספורט מעולם ועד גיל מסוים, אני מאוד ממליץ לא להתחיל לבד. כדאי ללכת ולקבל הדרכה ממאמן כושר מוסמך שיודע איך רצוי להתחיל וכיצד למנוע פציעות. צריך לעשות את זה מדורג ומתואם ולקבל הנחייה וכלים.

"לגבי סוגיית ההתמדה, היא תלויה בדחף שבא מבפנים. חלק מהאנשים מסתכלים על פעילות גופנית כמטלה. זו לא מטלה, זה פאן, זה חלק מהחיים שלך – וזה בריא. מאוד בריא. כשאתה עושה פעילות גופנית אתה נהנה, וגם אם אתה סובל תוך כדי תחשוב על ההנאה שמגיעה בסוף. אי אפשר לכפות פעילות גופנית. או שאתה עושה את זה או שלא. ומי שלא עושה פעילות גופנית – מפסיד".