תחת השם המאיים 'מחלות מעי דלקתיות' חוסות שתי מחלות שונות אך דומות. שתיהן מחלות אוטואימוניות, כלומר מחלות שבהן מערכת החיסון תוקפת את מערכות הגוף האחרות ועבור שתיהן הופיעו בשנים האחרונות טיפולים שמצליחים להביא להטבה משמעותית. מה בכל זאת מבדיל ביניהן?

"קוליטיס כיבית היא מחלה המערבת את המעי הגס באופן רציף, בין שמדובר בחלק קצר ממנו או במעי הגס כולו. חומרת המחלה נובעת בין היתר מאורך המעי המעורב, מחומרת התסמינים, מעומק הכיבים וממרכיבים דלקתיים אחרים שנצפים בבדיקת קולונוסקופיה. לעומתה, קרוהן היא מחלה שיכולה לערב את מערכת העיכול לכל אורכה", מסבירה ד"ר תמר טורם, רופאה בכירה ביחידה למחלות מעי דלקתיות, במכון למחלות דרכי העיכול והכבד, איכילוב. "יש מטופלים עם קרוהן שמתמודדים עם דלקת קלה באזור מוגבל, ויש המתמודדים עם דלקת מפושטת במעי הגס, במעי הדק או בשניהם. המחלה לא מופיעה באופן רציף כמו בקוליטיס כיבית אלא בהפסקות, כשהיא יכולה לעבור מאזור לאזור. ישנם גם סיבוכים האופייניים יותר לחולי קרוהן כמו פיסטולות, אבצסים, היצרויות והרחבות של המעי. לעיתים החולים נדרשים בשל סיבוכים אלו לאשפוזים ולניתוחים״.

״למרות ההבדלים הללו, ישנם לא מעט תסמינים שמשותפים לשתי המחלות: המטופלים מתלוננים לרוב על יציאות דחופות, מרובות, ריצה לשירותים, כאבי בטן, יציאות דמיות ובמקרים קשים גם ירידה במשקל ומחלת חום. למחלות אלו ישנם גם תסמינים מחוץ לחלל המעי, למשל מעורבות מפרקית, עורית או עינית, או מחלה באזור פי הטבעת, הנפוצה יותר בקרוהן מבקוליטיס כיבית", אומרת ד״ר טורם.

"הטיפולים מגוונים מאוד״, מציינת ד״ר טורם. ״יש מטופלים שכמעט ולא נוטלים טיפול כלל, יש שמטופלים בדיאטה או נוטלים שני כדורים ביום במשך שנים והם מאוזנים לחלוטין ויש מטופלים שעוברים מתרופה לתרופה וגם נזקקים לניתוחים. היום למרבה המזל יש הרבה מאוד אפשרויות טיפוליות. מתחילת שנות ה־2000 נכנסו התרופות הביולוגיות והביאו לשינוי משמעותי מבחינת אפשרויות הטיפול ויעילותו. בשנים האחרונות נכנסו לשימוש תרופות רבות במנגנונים שונים שמטרתן לא רק להפחית תסמינים, אלא להביא לריפוי רירית המעיים (דופן צינור המעי) - מצב המכונה mucosal healing. צורות מתן התרופה מגוונות וכוללות זריקה תת עורית, עירוי לווריד או כדורים, והן אפשרו לנו לתת מענה גם למחלה מתקדמת יותר, שפעם הייתה מחייבת ניתוחים רבים".

ד
"טיפולים מגוונים". ד"ר טורם|צילום: מאיה בורסי

המטרה: שקט מוחלט, הדרך: ריפוי הרירית

בעשורים שחלפו פותחו עוד טיפולים יעילים שמפחיתים את הסיכון לניתוח בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית. הטיפולים החדשים הביאו למעשה לשינוי במטרות הטיפול במחלות מעי דלקתיות. "אם פעם המטרה הייתה הפחתת התסמינים, כיום מבינים שיתכן מצב שבו המטופל אולי מרגיש טוב, אבל התהליך הדלקתי ברירית המעיים ממשיך״, מחדדת ד״ר טורם. ״לכן, נוספו ליעדים הטיפוליים גם הגעה למדדים תקינים בבדיקות דם וצואה, ובהמשך אף בבדיקות אנדוסקופיות שמוודאות כי אין דלקת ברירית. אומנם אנחנו מדברות כעת על 'מוקוזל הילינג', אבל אנחנו שואפים הרבה מעבר, לריפוי לא רק במראה הרירית בקולונוסקופיה, אלא גם לריפוי ברמת התאים בבדיקה ההיסטולוגית – בהסתכלות על ביופסיות מהמעי במיקרוסקופ. הסיבה לכך היא שככל שהריפוי עמוק יותר, הסיכון לסיבוכי מחלה והתקפים חוזרים יורד משמעותית. צריך להבין שהיות שקרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות כרוניות, הציפייה אינה להחלמה, אבל כן ניתן להגיע לריפוי של רירית המעי. כיום, לצד הטיפול הביולוגי ישנו טיפול יעיל ומתקדם במולקולות קטנות, שניתן ליטול בכדורים. לטיפול זה יעילות טובה וכמו הטיפול הביולוגי, הוא יכול להביא לשקט מוחלט מבחינת פעילות המחלה".

אף שההמלצה היום היא לטפל במרבית המטופלים בטיפול מתקדם כבר בסמוך לאבחנה בכדי להפחית סיכון לסיבוכים וניתוחים, ד"ר טורם מבקשת להבהיר כי לא כל מטופל יזדקק לטיפול מתקדם. "ישנן תרופות ותיקות שיעילות במחלות קלות יותר וישנם גם טיפולים משלימים, כמו כורכומין לקוליטיס, או דיאטות שהוכחו כמפחיתות דלקת. לחולי קרוהן מומלץ לבחון את דיאטת CDED שנבנתה בייחוד למחלה זו, הוכחה כיעילה בילדים ועברה בהמשך התאמה למבוגרים. היא יכולה להשרות ולשמר הפוגה ארוכה במטופלים עם מחלה יחסית קלה. בנוסף, כדאי לשים לב גם לרמת הסטרס, שהרי המחלות מתפרצות במצבי דחק".

התמודדות עם מחלות מעי דלקתיות היא בוודאי לא פשוטה, וייתכנו מהמורות בדרך, אבל ד"ר טורם מבקשת מהמטופלים לא להרים ידיים: "יש לא מעט שניתן לעשות וחשוב לא לוותר, עד שמוצאים את הפתרון המתאים. אל תנסו להתמודד לבדכם - חפשו מקורות לתמיכה רגשית. ואם אתם חווים החמרה, גשו להיבדק וחזרו למעקב אצל הרופא, כי ייתכן שאפילו שינוי קל בטיפול יוכל לשפר את המצב".

לתמיכה רגשית. ואם אתם חווים החמרה, גשו להיבדק וחזרו למעקב אצל הרופא, כי ייתכן שאפילו שינוי קל בטיפול יוכל לשפר את המצב".