הפרעת קשב וריכוז, ADHD, היא הפרעה תפקודית שמשפיעה על היכולת של ילדים, בני נוער ומבוגרים לתפקד ביום יום - להתרכז, לקרוא, להקשיב לשיחה, ללמוד, לסיים משימות ועוד. על פי ד"ר שרון צחורי, רופאת ילדים ומתבגרים, מומחית להפרעות קשב וריכוז ובעלת מרפאת Balance, כ-5%-10% מאוכלוסיית העולם מתמודדת עם הפרעות קשב וריכוז. הנתונים שמגיעים מישראל מצביעים כבר על חמישית מהאוכלוסייה אשר לוקים בהפרעה.
"הפרעת קשב וריכוז איננה בעיה התנהגותית. מדובר בליקוי מוחי נוירו-התפתחותי שזז ומשתנה לאורך השנים וקשור בהבשלה של נוירונים שנמצאים באזורים גבוהים במוח ושולטים על תהליכים", אומרת ד"ר צחורי. "בנים מאובחנים בה יותר מבנות אבל בנות מסתירות אותה טוב יותר ולכן יש תת-אבחון של התופעה אצלן. בגיל המבוגר יותר היחס הוא כבר אחד לאחד".
מקור הפרעת הקשב והריכוז הוא ב-80% גנטי ומושפע בין היתר מגיל מבוגר של הורים, השמנת יתר של הורים, סוכרת היריון, עישון במהלך היריון ופגות.
מדוע חשוב לאבחן הפרעת קשב וריכוז?
"מפני שמדובר בהפרעה עם השלכות לכל החיים - ילדים, מתבגרים ומבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז חווים חוסר שביעות רצון מהפוטנציאל הלא ממומש שלהם ותחושת כישלון. 40% מהם אף יסבלו מחרדות ודיכאון. הם נפגעים חברתית וזוגית, מתקשים בלימודים עקב הסחות דעת, נפצעים יותר, מעורבים יותר בתאונות דרכים ועוד. במהלך החיים הם יכולים להיתקל במורים שחושבים שהם עצלנים, לסבול מחרמות ולקבל תוויות של מי שלא מפסיקים לריב. אנחנו יודעים היום שלהפרעה יש גם השפעות פיזיולוגיות כמו נטיית יתר לזיהומים, לסוכרת, להשמנה ולאסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס)", מסבירה ד''ר צחורי ומוסיפה: "אני ממליצה לטפל בADHD- הואיל וילדים ומתבגרים עם ADHD שאינם מטופלים לאורך שנים, החוויה העצמית שלהם הולכת ויורדת ותיתכן פגיעה בערך העצמי שלהם."
כיצד מאבחנים הפרעת קשב וריכוז?
"אנחנו מאבחנים הפרעת קשב וריכוז על פי קשת של סימפטומים ולא כאלמנט בודד, כשתנאי היסוד הם שההפרעה משפיעה בשני מוקדים בחיים (בית, לימודים או עבודה) וגורמת למצוקה משמעותית. עוד דרישת יסוד היא שחלק מהמאפיינים יופיעו לפני גיל 12". לדברי ד"ר צחורי, הקריטריונים שנבדקים לצורך אבחון הפרעת קשב וריכוז הם פעלתנות יתר, מצבי רוח משתנים, לקויות שונות בזיכרון העבודה, התנהגות אימפולסיבית, קושי להתמיד ולסיים משימות, קשיים בארגון, קשיים חברתיים, התנהגות מעוררת ביקורת במסגרות חינוכיות וקשיי שינה.
האם יש בתופעה גם היבטים חיוביים?
"רק למי שלא נפגעים באופן משמעותי ממאפייני ההפרעה ומרגישים שהם מצליחים למשל להיות מולטי טאסקינג או לעופף בדימיון בזכותה. לרוב זה לא המצב".
הטיפולים המוצעים כיום לבעלי הפרעות קשב וריכוז הם טיפולים תרופתיים וטיפולים מתחום הוולנס כגון שינוי תזונתי, פעילות גופנית, טיפול רגשי, מיינדפולנס ועוד. "הטיפול התרופתי מביא לשחרור חומר כימי במוח שגורם לזרימת המידע באופן נקי ומסודר ומביא לשיפור באיכות החיים ולעלייה בדימוי העצמי", מסבירה ד"ר צחורי.
פתרון טכנולוגי לשיפור הקשב והריכוז
לצד הטיפולים המסורתיים, בימים אלה מגיע מחברה ישראלית פיתוח פורץ דרך לשיפור קשב וריכוז SPARKLES - פתרון טכנולוגי מותאם אישית לשיפור קשב וריכוז באמצעות גירוי חזותי. "זה מוצר חדשני שכדאי לבחון מתוך מנעד פתרונות שאפשר להתאים לכל אחד. זה מאוד חשוב. אני בעד כל דבר שעוזר", מספרת ד''ר צחורי.
הטכנולוגיה שמאחורי SPARKLES עובדת דרך גירויים קטנטנים המוטמעים על גבי עדשות המשקפיים - באזור הראיה ההיקפית. מיקומם של הגירויים מותאם אישית על בסיס תוצאות של סדרת מטלות קוגניטיביות ממוחשבות שעוברים המטופלים תוך מעקב אחר תנועות העיניים שלהם.
אחד מהיתרונות בשימוש ב-SPARKLES הוא היכולת להיות יותר מרוכז מבלי לפגוע בייחודיות, שמחת החיים וההומור של כל אחד ואחת ."אנחנו מתרגשים כל פעם מחדש לשמוע את הלקוחות שלנו מספרים על החוויות שלהם עם SPARKLES ועל השיפור שהם חווים במגוון מסגרות בחיים", אומרת ד"ר יעל ריכטר - סמנכ"לית פיתוח קליני ורגולציה בחברה. "מטופלים מספרים לנו על הצלחות קטנות שעושות שינוי גדול בחיים שלהם, כמו היכולת לקרוא טקסט ולהבין אותו, להקשיב לשיחות בלי להיות מוסח ועד לשיח רגוע ומכיל יותר עם בן הזוג ".
כיצד SPARKLES עובדים?
"SPARKLES פועלים דרך מנגנון העוררות, המתאר מצב כללי של ערנות ומוכנות לפעולה. ישנן עדויות בספרות המקשרות בין הפרעת קשב וריכוז לרמות נמוכות של עוררות. ברגע שרמת העוררות שלנו איננה מספקת התפקוד שלנו פחות טוב. זה מתבטא ברמת ביצועים נמוכה יותר, ביכולת פחותה ללמוד, להתחיל ולסיים משימה ועוד.
"בעזרת מפת הגירויים הייחודית, SPARKLES יוצרים גרייה של המערכת החזותית וכתוצאה מכך יש עליה ברמת העוררות. עליה זו ברמת העוררות מפצה על רמת עוררות נמוכה המקושרת עם הפרעת קשב וריכוז ומאפשרת הפניה יעילה יותר של המשאב הקשבי המתבטאת בשיפור בתפקוד."
SPARKLES, נראים כמשקפיים רגילים לחלוטין וניתן להתאים מסגרת מתוך מבחר רחב. עדשת המשקפיים היא בהתאם למרשם האופטי של המטופל או עדשה בלי מספר, למי שאינו זקוק למשקפיים לתיקון ראייה.
מדוע יש להתאים את SPARKLES אישית למטופל וכיצד הדבר נעשה?
"מערכת הראיה הינה מערכת מורכבת ולא אחידה, על כן יש חשיבות למיקום של מפת הגירויים. בחלק הראשון של הליך ההתאמה אנחנו לוקחים מדדי פנים של המטופל (כולל מיקום עיניים ואישון) באמצעות מכשור ייחודי, ובחלק השני אנחנו מבקשים מהמטופל לבצע סדרה של מטלות קוגניטיביות מול מחשב, שם אנחנו בוחנים כיצד הוא מגיב למפת גירויים. על פי הנתונים שנאספים אנחנו יודעים היכן למקם את מפת הגירויים על העדשה כדי לקבל השפעה מקסימלית".
לפי מחקר שביצעה החברה ושפורסם בשנה שעברה, מעל ל-80 אחוז מהנבדקים שהתנסו ב SPARKLES העידו כי חוו שיפור בתפקוד שלהם. תוצאות דומות מדווחות ע"י לקוחות החברה, שהחלה בהשקה מסחרית לפני כשנה וחצי. הטכנולוגיה שמאחורי SPARKLES קיבלה את אישור משרד הבריאות בישראל עם התוויה לטיפול לשיפור קשב וריכוז וקיבלה אישור מכירה גם באירופה.
"הרעיון של שדה ראיה היקפי כמרחב טיפולי הוא פריצת דרך ויש לנו פטנטים רשומים על הטכנולוגיה", מוסיפה ד"ר ריכטר". SPARKLES הוא הפיתרון הטכנולוגי הראשון לשיפור קשב וריכוז שיש לו השפעה מידית הניתן להשתמש בו מתי שרוצים ללא כל חשש, לשימוש ב SPARKLES אין תופעות לוואי משמעותיות לטווח ארוך, מלבד מעט אי-נוחות קלה וחולפת בתקופת ההסתגלות.
במי אתם מטפלים?
"בכל מי שסובל מהפרעת קשב וריכוז ועדיין מחפש אלטרנטיבה לטיפולים הקיימים. ההתוויה שמאושרת ע"י משרד הבריאות הינה מגיל 7. נכון להיום, 50% מלקוחות החברה הם מתחת לגיל 18 וכ-50% הם בוגרים".