ילדים מתלהבים ממנו, מבוגרים משתטים באמצעותו ואין מסיבה שלמה בלעדיו – הקונפטי, או אם תרצו – פתיתונים בעברית, הוא אחד מאביזרי החגיגה הפופולריים ביותר. מסתבר שהמתקן הקטן והתמים לכאורה, עלול להיות גם מסוכן.

במחקר שנערך על ידי ד״ר מידן בן ישי ממרכז רפואי רבין בהובלתו של פרופ' גד דותן, מנהל יחידת עיניים במרכז שניידר לרפואת ילדים, נבחנו כל המקרים שכללו פציעות עיניות כתוצאה משימוש בקונפטי בשנים האחרונות. מהמחקר עולה כי שימוש בקונפטי גרם לא אחת לפגיעה בלתי הפיכה בראייה, בעיקר בקרב ילדים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"בשנים האחרונות טיפלנו במספר מקרים של פגיעות בעין מחלקיקי קונפטי", מציין פרופ' דותן. "חלק מהפציעות, שאגב תמיד אירעו באחת מהעיניים ולא בשתיהן, היו קלות וכללו למשל שריטה בקרנית או דימום חיצוני שלרוב נספג מעצמו. אולם היו גם מקרים חמורים יותר, בהם שני מקרים של ילדים שנזקקו לניתוחי חירום להצלת הראיה, שכללו תפירה של הקרנית וניקוז דימום מהרשתית".

קונפטי (צילום: miguel teirlinck, unsplash)
צילום: miguel teirlinck, unsplash

"אף שמרבית הפציעות קלות והראייה מתאוששת, בחלק מהמקרים מדובר בפגיעה בלתי הפיכה עד כדי נזק קשה וקבוע לראייה"

פרופ' דותן משער שבשל גובהם הנמוך, ילדים חשופים לפציעות קשות יותר בהשוואה למבוגרים, כתוצאה מקרבה של העין לקונפטי המפזר את החלקיקים בצורת הדף. לדבריו, הקונפטי המורכב מחלקיקים העשויים מתערובת של נייר עם פלסטיק ולעיתים גם אלומיניום אשר עלול לגרום לפציעה קשה לעין: "גם נייר יכול לגרום לחיתוך, ממש כפי שניתן להיחתך מנייר ביד, כך גם גלגל העין עלול להיפצע", הוא מבהיר.

עוד מציין פרופ' דותן כי מניתוח מקרי הפציעה עולה שמרבית הנפגעים היו אלה שעמדו בסמוך למחזיק הקונפטי שפתח את הגליל  - ולא הוא עצמו. "אני מניח שהעניין קשור לזווית השימוש – מי שמחזיק את המוצר לרוב מכוון אותו לקהל שמולו ומכאן שהפציעות נפוצות יותר בקרב הסובבים אותו".

"לצערי, מרבית האנשים אינם מודעים לסכנה הכרוכה בשימוש בקונפטי, בעיקר בקרב ילדים, ואני חושב שבהחלט חשוב להעלות את המודעות לנושא. אף שמרבית הפציעות קלות והראייה מתאוששת, בחלק מהמקרים עלולה להיגרם פגיעה בלתי הפיכה עד כדי נזק קשה וקבוע לראייה. בעת השימוש מומלץ לנקוט משנה זהירות: לשמור על מרחק מתאים ולהרחיק ילדים מהאזור", ממליץ פרופ׳ דותן לסיום.

לפעמים עדיף לוותר על הקונפטי

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים מוסיפה כי: "בשנים האחרונות עלתה המודעות לסכנת הבלונים העלולים לגרום לחנק, וכעת אנו מתוודעים לסכנה שבאביזרי הקונפטי. חשוב להדגיש שמותר ורצוי לאפשר לילדים ליהנות ממסיבות ומקישוטים יפים - כל עוד הדבר נעשה מתוך מודעות לסכנה והקפדה על שימוש נכון ובטוח. בזמן השימוש באקדח קונפטי חשוב לוודא שהוא אינו מכוון לילדים או למבוגרים וכי הזווית היא כלפי מעלה, במטרה למנוע פגיעה חמורה בעין. אם מדובר במסיבה הנערכת במרחב מצומצם בו אין אפשרות להקפיד על שימוש בטוח, עדיף לוותר על הקונפטי ולהסתפק בדגלונים או אביזרי מסיבה אחרים".

להלן תגובת משרד הכלכלה והתעשייה:

הקונפטי הוא פריט המיועד לשימוש חד פעמי ולא נחשב כצעצוע ובהתאם לא חל עליו התקן לצעצועים ת"י 562 והוא אינו נבדק ביבוא. בעקבות פנייתך ולאור מחקרו של פרופ' דותן בדבר מקרי היפגעויות עיניות בקרב ילדים, פנה מינהל התקינה לגורמים הרלוונטיים על מנת לבדוק האם קיימות רגולציות בינלאומיות החלות על המוצר. יחד עם זאת, יש לשים דגש על כך שהתאמה לתקן לא באה על חשבון שמירה על בטיחות בעת השימוש במוצר, בייחוד בקרבת ילדים.