דלקת אוזניים היא מחלה שכיחה המאפיינת תינוקות בני חצי שנה עד גיל 5 לערך. ילדים בוגרים יותר ומתבגרים יסבלו ממנה פחות.
ממה נגרמת דלקת אוזניים?
דלקת אוזניים היא זיהום חיידקי או ויראלי של האוזן התיכונה, והיא מופיעה לרוב לאחר צינון – זיהום ויראלי של דרכי הנשימה. כאשר יש זיהום ויראלי של דרכי הנשימה העליונות, נוצרת בצקת וגודש של דרכי הנשימה. חיידקים המצויים באופן שגרתי בחלל האף והפה מתחילים לשגשג באזור האוזן התיכונה שהופכת לחלל כמעט סגור. זהו החלל שנמצא בין עור התוף לבסיס הגולגולת, היכן שנמצאות עצמות השמע הקטנות. לחלל זה באופן טבעי יש ניקוז דרך תעלה הפתוחה לחלק האחורי של חלל הפה. כאשר יש בצקת, חיידקים נשאבים מתוך חלל הפה לאוזן.
סימפטומים
הכאב מתבטא באופן שונה בגילאים השונים: בגילאים רכים, התינוקות יהיו באי שקט המלווה בחום. תינוקות צעירים ישפשפו את האוזן – אך זהו אינו סימן חד משמעי לדלקת אוזניים, משום שחלק מהתינוקות מרגיעים כך את עצמם בשעת עייפות או אי שקט. אם ההופעה של תופעה זו פתאומית והיא מלווה בחום, יש מקום לחשד. לפני גיל 3 ילדים מתקשים למקם כאב, והם יכולים להגיד שכואבת להם הבטן - בין אם זו דלקת ריאות, שפעת או דלקת אוזניים, אולם פעוט כבן 3 כן עשוי להצביע על האוזן, ולהשיב בחיוב לשאלה האם כואבת לו האוזן. ומכיוון שאזור האוזן סמוך לשקדים ולשיניים האחוריות, כאשר הילד מצביע על אזור האוזן, כדאי לבדוק גם את הגרון והשיניים, כדי לשלול שמדובר בבעיה באזורים אלו.
>> בריאות מהטבע: 16 צמחי מרפא שאשכרה מרפאים
איך נדבקים?
דרכי טיפול
כ-50 אחוז מדלקות האוזניים הן ויראליות ולא חיידקיות. כיוון שלא תמיד ניתן להבדיל בין שתיהן, יש קריטריונים מסוימים מתי צריך לטפל, ומכאן, שלא כל דלקת אוזניים מחייבת טיפול. הגישה המקובלת היום בתינוקות מעל גיל חצי שנה היא טיפול מושהה (כאשר הרופא נותן מרשם לאנטיביוטיקה, שיש לתת אותה רק במידה ואין שיפור תוך 24 שעות), ובתינוקות מתחת לגיל חצי שנה מומלץ תמיד לטפל במתן אנטיביוטיקה.
הטיפול בדלקת באוזן התיכונה הוא באנטיביוטיקה סיסטמית - כלומר דרך הפה או דרך הוריד (במצבים קשים, בסיבוכים או כאשר ישנה עמידות לטיפול אנטיביוטי).
איך אפשר למנוע?
חיסון פרבנר 13 פועל כנגד 13 זנים של חיידק הפמאומוקק (קבוצת חיידקים, שחלק מהזנים שלה גורמים לדלקת קרום המוח, והשאר גורמים לדלקת אוזניים ודלקת ריאות). החיסון מיועד למנוע את דלקת קרום המוח, הוא אמנם לא מונע דלקת אוזניים אבל מוריד את השכיחות.
בנוגע לגורמים המעלים את הסיכון לדלקות אוזניים, בראש רשימת גורמי הסיכון נמצא עישון של ההורים. הניקוטין ושאר הרעלים נספגים בשיער ובבגדי ההורים, ופוגעים בשערות הקטנות המצפות את דרכי הנשימה שתפקידם לפנות מזהמים. האוזן התיכונה היא חלק מדרכי הנשימה, הנפגעת כתוצאה מהעישון. בנוסף, כל מה שמעלה את הסיכון למחלות ויראליות חוזרות, כמו אחים בוגרים הנמצאים בגן, הליכה לגן בגיל צעיר ותקופת החורף מעלה את הסיכון למחלות אוזניים.
ייעוץ רפואי: ד"ר טל שניר, רופאה בכירה מחלקת ילדים. מנהלת מרפאת מתבגרים "דנה דואק"