"למה הוא עדיין לא יושב?" ,"מתי היא תחייך כבר?" ,"אח שלו כבר דקלם שירים בגיל הזה". אם אתם הורים, ודאי שמעתם את המשפטים האלה או אפילו אמרתם אותם בעצמכם. אך, למה אנחנו מיד מודאגים? ומתי זה מוצדק? "אכן קיים שוני התפתחותי בין ילד אחד לשני, ולכן כדאי להתייחס לטווח שנמדד בשבועות, המגדיר מהי התפתחות תקינה בכל אחד משלבי ההתפתחות. ברגע שקיימת חריגה מעבר לטווח המוגדר, כדאי לגשת לברור אצל מומחה", אומר ד“ר יורם זנדהאוז מומחה לרפואת ילדים, נוירולוג ילדים והתפתחות הילד ויועץ ארצי בקופ"ח "מאוחדת".
* רוצים לזכות בחופשה משפחתית מפנקת על חשבוננו? ענו על סקר בריאות הילד
מהן הסיבות העיקריות לבעיה התפתחותית? ד"ר זנדהאוז מסביר שניתן להתייחס לבעיה התפתחותית בהתאם לחומרתה. בעיה קלה לדבריו, נובעת למשל מאיחור התפתחותי. "במקרה כזה התינוק יתפתח בקצב שלו שעשוי להיות שונה מהנורמה, אך הפוטנציאל תקין.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
עיכוב בהתפתחות, לעומת זאת, הוא מצב בעייתי מעט יותר, המתייחס לבעיה התפתחותית שנגרמת בשל בעיה מבנית או פיזית אצל התינוק. למשל, עיכוב בהתפתחות השפה יכול לנבוע מבעיה טכנית של נוזלים שהצטברו באזני הפעוט. סיבה משמעותית יותר נובעת מבעיה אחרת אצל היל, כמו תסמונות שונות או אוטיזם".
איך ניתן לזהות בעיה?
"בדרך כלל, תבקש האחות בטיפת חלב לערוך בדיקות התפתחות, ובמקרה הצורך תפנה לבדיקה מקיפה יותר אצל רופא טיפת חלב, שבהתאם לאבחנה יוכל להפנות לבדיקה נוספת במכון להתפתחות הילד. כמובן שאם מדובר במקרה מיוחד בדומה לאלה שצוינו, או בכל מקרה אחר של ספק, כדאי להתייעץ עם מומחה", אומר ד"ר זנדהאוז ומוסיף: "כאשר מתגלה בעיה התפתחותית, חשוב להבין את הרקע שגורם לה, ובהתאם לכך תוצע דרך ההתמודדות או טיפול רלוונטי".
הבעיות הכי שכיחות
חולשת שרירים (היפוטונה שפירה): מדובר במצב שכיח למדי. בד"כ תתבטא החולשה באזור חגורת הכתפיים. לפעמים תלווה בגמישות יתר.
הטיית ראש (טורטיקוליס): במקרה הזה ניתן להבחין בתינוק שראשו מוטה לצד אחד באופן בולט. הסיבה העיקרית לתופעה נובעת ממנח התינוק עוד בזמן ששהה ברחם. טיפול בפיזיותרפיית ילדים עשוי לפתור את העניין.
איחור מוטורי: לדברי ד"ר זנדהאוז, מדובר בסיבה השכיחה ביותר במהלך השנה הראשונה לחיי התינוק, בעטיה פונים הורים רבים לייעוץ מקצועי. ניתן להבחין בבעיה כאשר התינוק חורג מטווח ההתפתחות המוגדר לפי שבועות. במקרה כזה, כשמדובר בתינוקות עד גיל שנה וחצי, יש צורך במעקב, בהדרכה ולעיתים בטיפול פיזיותרפיה . פגים לעומת זאת, יאובחנו לפי אותו מועד, על פי גיל מתוקן (מידת האיחור לפי שבועות ההיריון החסרים להריון במועד).
איחור שפתי: מדובר בבעיה העיקרית בקרב המטופלים הפונים לייעוץ במכונים להתפתחות הילד, ובסיבה השכיחה לפנייה ליעוץ התפתחותי בשנה השנייה לחיי התינוק. במקרה כזה יידרש לבצע בדיקות שמיעה מקדימה ולשלול בעיית תקשורת. האיחור השפתי יכול להיות הבנתי, הבעתי או משולב. הוא מטופל בידי קלינאיות התקשורת ולפעמים דורש גם אבחון פסיכולוגי.
עוד בביקור בריא:
>> בואו לגלות: האם הילדים שלכם בריאים?
>> איך לא נדבקים בשפעת? או בצינון? מדריך חורף
איך מעודדים התפתחות תקינה?
"כשמדובר בגיל הרך, חשוב להקפיד על תקשורת רבה ככל האפשר עם התינוק או הפעוט. ילדים צריכים להיחשף לפנים, להבעות ולרגשות. קשר עיין חשוב ביותר. כמו כן, בהתאם להמלצות איגודי רופאי הילדים האמריקאי והישראלי, לא רצוי לחשוף את התינוק לטלוויזיה ולמסכים מתחת לגיל שנתיים, וכבר הוכח שהדבר עלול לפגוע בהתפתחותם".
בנוסף, ממליץ ד"ר זנדהאוס להשכיב את התינוק כמה שיותר על הבטן במהלך שעות הערנות ולספק לו צעצועים שונים בצבעים ובמרקמים שונים, שיוכלו לספק גירוי מתאים. רצוי לבלות עם התינוק על המזרון או על השטיח , ולא להשאירו בעגלה, וודאי שלא במשך הלילה, שזוהי השעה למיטה שבה יהיה לו מרחב תנועה הולם ונעים. עם זאת, חשוב להסביר כי ילד אמור להפעיל את עצמו לבד, על מנת לפתח למידה על פי עקומות למידה תקינות. עליו להיות פעיל ואקטיבי ולא לקבל סיוע מלאכותי שעלול לפגוע בתהליך - כמו להושיב או להעמיד אותו לפני שהוא עושה זאת בעצמו".
מלידה ועד שנה וחצי: שלבי ההתפתחות התקינים
מלידה עד 3 חודשים: שליטה בהרמת הראש וחיוך חברתי ראשון
ניתן לצפות לשליטה בהרמת הראש וסיבובו. עד גיל חודש וחצי, התינוק אמור גם ליצור קשר עין ברור ולחייך את ה"חיוך החברתי" הראשון שלו כתגובה לגירוי חיצוני. זה הזמן להביט בקטן שלכם כמה שיותר. לטפו אותו, דברו אליו. כך תעודדו את ההתפתחות שלו כבר מהתחלה.
עד גיל 3 חודשים: שליחת ידיים לחפצים
בגיל זה התינוק אמור לשלוט טוב יותר בראש ובצוואר, לשלוח את ידיו אל עבר חפצים שונים ולנסות לאחוז בהם. בנוסף, הוא אמור להשמיע קולות גרגור. זה הזמן לתת לו לבלות על גבי משטח הפעילות עם צעצועי התפתחותי. וכאמור, כל עוד הוא ער - כמה שיותר על הבטן.
עד גיל 6 חודשים: התהפכות
בשלב זה נצפה להתהפכות דו צדדית ולתחילת זחילת גחון לאחר סיבוב ציר על הבטן. בנוסף, התינוק יתחיל להשמיע מלמול קל ולצחוק בקול רם - ותודו שרק לזה חיכיתם. אגב, יש תינוקות שמדלגים על שלב הגחון, וזה לא מעיד על התפתחות לקויה.
עד גיל שנה: ישיבה יציבה ועמידה ראשונית
עד גיל שנה התינוק אמור לשבת באופן יציב ולזחול על 6 (כולל ברכיים). לקראת גיל שנה, הוא יתחיל לעמוד ולנווט לאורך רהיט או קיר. בשלב זה יופיעו גם הברות וקשקושי שפה ראשוניים, תחילת שפה שהילד ימציא (ז'רגון) ותפיסת צבת דו צדדית. הימנעו מלהושיב תינוק שעדיין לא הצליח לעשות זאת בעצמו.
עד גיל שנה וחצי