אם אתם הורים לילדים, אתם ודאי מכירים את הסיטואציה הבאה: על צג הנייד מופיע טלפון מהגננת (כבר החיוך יורד מהפנים), שמבשרת לכם כי לילד יש חום. אתם מודיעים לבוס שלא יבנה עליכם לשבוע הקרוב, בתקווה שגם לו יש ילדים והוא יבין, אך אם העניין לא מתקבל בברכה, ייתכן שלמחרת תשקלו לתת לקטן המסכן משהו להורדת החום ותשלחו אותו ליום של סבל בגן, בו הוא גם ידביק את כל הסביבה. איך אפשר למנוע את כל הקרנבל הזה?

* רוצים לזכות בחופשה משפחתית מפנקת על חשבוננו? ענו על סקר בריאות הילד

"רוב מחלות החורף, כ-2/3 מהן, נגרמות ע"י נגיפים. נגיף השפעת הוא הבעייתי ביותר מבניהם, בעיקר בשל הדאגה העיקרית מהסיבוכים שעלולים להתרחש בעקבותיו, כגון הסיכון לדלקת ריאות, דלקות אוזניים, סינוסיטיס, ברונכיטיס ועד למקרים נדירים של דלקת בשריר הלב או אפילו מוות", מסבירה ד"ר רינת כהן, מומחית ברפואת ילדים, ראש אגף רפואה ראשונית ב"מאוחדת". "בנוסף, מדובר במחלה שיכולה לארוך עד שבועיים, לעומת נגיפים אחרים שנמשכים מספר ימים בלבד, וגם התסמינים נחשבים חמורים יותר ועלולים להתבטא בכאבי גוף ומפרקים".

ד"ר כהן מציינת שהמסר החשוב ביותר להורים בעניין הוא, שבניגוד לווירוסים אחרים, את השפעת אפשר למנוע ודי בקלות: כל מה שצריך לעשות זה להגיע עם הילד לאחת מקופות החולים ולהתחסן. "באופן כללי, רוב המבוגרים והילדים שמתחסנים בשפעת לא יחלו בנגיף השפעת עצמו. ובכל זאת, במקרים מסוימים ייתכן שבעקבות החיסון תהיה מחלה קלה יותר וקצרה יותר מהמחלה עצמה".

 מי יכול להתחסן ומתי? 

"ההמלצה היא לחסן את כל האוכלוסייה מעל גיל חצי שנה. החיסון מומלץ באופן מיוחד לילדים ולמבוגרים מעל גיל 65, לכלל החולים במחלות כרוניות, ולנשים בהריון או לנשים המתכננות הריון, זאת מאחר שסיכויי אוכלוסייה זאת לפתח את המחלה נחשב גבוה יותר". בנוסף, ד"ר כהן מציינת שלגוף דרושים מספר שבועות על מנת להגיע לרמת נוגדנים טובה להתמודדות עם המחלה ולכן, מוטב להקדים את החיסון ולבצעו החל מספטמבר.

ילד חולה עם כפית בפה (צילום: DIGIcal, Istock)
"החום עצמו הוא לא המחלה, אלא רק הסימפטום"|צילום: DIGIcal, Istock

עוד דרכים להימנע מהדבקה

לא תמיד אפשר למנוע את מחלות החורף, אבל יש כמה דרכים נוספות שיעזרו לצמצם את הסיכוי להידבק ולחלות, ד"ר כהן מציינת אותן: 

  • אווררו: הווירוסים חוגגים בתנאי חום ולחות. לכן חשוב לדאוג לאוורור הבית או הגן וכך לתרום לתחלופת אוויר נקי בחדר, שחיוני למניעת התפשטות הווירוסים.
  • הקפידו על היגיינה: שטפו לילד ידיים לפני האוכל ואחרי הביקור בשירותים.
  • חממו, אבל במידה: כוונו את טמפרטורת המזגן ל-23-24 מעלות ולא יותר. כאמור, סביבת חום גבוהה היא תנאי אופטימלי להתפתחות חיידקים.
  • נקו את הסביבה ושטפו משטחים עמם הילד בא במגע.
  • אל תביאו ילד חולה לגן: עם כל הקושי, זכרו שזה לא הוגן כלפי הילד שצריך את הזמן כדי להבריא בסביבה תומכת ומפנקת, וכמובן שזה גם יכול להדביק ילדים אחרים. מסיבה זו, חשוב להקפיד על יממה מרגע ההחלמה ועד החזרה לגן.
  • הקפידו על שגרת חיסונים ב "טיפת חלב": למרות החורף, חשוב להקפיד על מתן חיסונים בזמן. זכרו שאחרי הכל, אלה הן באמת המחלות המסוכנות.

מתי צריך לגשת לרופא?

"באופן עקרוני, כשמדובר בתינוק מתחת ל-3 חודשים יש לגשת מידית לטיפול רפואי. בכל מקרה של ספק או חשד שמשהו לא כשורה כמו חום גבוה, קוצר נשימה או כל סימפטום מדאיג אחר", טוענת ד"ר כהן. "מאידך, כשמדובר בפעוט מעל 3 חודשים, צריך להפעיל שיקול דעת ולא צריך לרוץ לרופא על כל דבר קטן. גם לא צריך להילחץ אם הקטן שלכם ויתר על מנת השניצל היומית - בינינו, גם אתם לא אכלנים גדולים כשכואב לכם. אם הוא שותה ומרגיש טוב יותר אחרי תרופה להורדת חום, כנראה שהכל יהיה בסדר. אם הוא מקיא הרבה, אפאתי או סובל מקוצר נשימה, יש לגשת מידית לטיפול רפואי".

עוד ב-mako בריאות:
>> חיטוט קטלני: על שערות הפוכות ושאר ירקות
>> מה באמת עובר לכם בראש בזמן האימון?
>> כמה לעיסות אתם צריכים ביום בשביל לרזות?

"חום זה לא מחלה"

"קודם כל, חשוב להבין שהחום עצמו הוא לא המחלה אלא רק הסימפטום", מסבירה ד"ר כהן. "בנוסף, כשמדובר בילדים קטנים, אין קשר בין גובה החום לבין עצמת המחלה. כלומר יכול להיות שהילד נדבק בווירוס לא משמעותי ומגיב לזה ב-40 מעלות חום".

אז מה עושים?

"אפשר להיעזר באמצעים להורדת חום, החל מ-38 מעלות. אמבטיה פושרת ונעימה יכולה לחולל פלאים: 20 דקות באמבטיה כזו יכולה להוריד מעלה. מעבר לכך, אפשר בהחלט לעשות שימוש בתרופות להורדת חום, אך לא מומלץ לשלב ביניהן כיוון שהשילוב עלול לגרום לתופעות לוואי".

רופאה בודקת ילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כשמדובר בפעוט מעל 3 חודשים, לא צריך ישר לרוץ לרופא|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

 מתי חום נחשב למסוכן?

"אם מד החום טיפס מעל 40 מעלות וחצי, גשו באופן מידי למיון. בנוסף, אם החום מלווה בפרכוסי חום או אם מדובר בילד שסף הרגישות שלו גבוה יותר, כדאי לגשת לייעוץ רפואי".

יש הורים שמורחים אלכוהול על החזה, מה דעתך על זה?

"מדובר בפעולה שעלולה בפירוש לסכן את הילד", מבהירה ד"ר כהן. "על אף שזה יכול לסייע בהורדת החום, וזה יכול להיות מסוכן ולגרום אפילו לשוק".

מה עושים כשלילד יש נזלת?

"אם זו רק נזלת, אפשר להיעזר בטיפות של מי מלח הנמכרות בבתי המרקחת ללא מרשם רופא. אופציה נוספת היא להכניס לחדר סיר עם מים שיספק לחלל החדר לחות חיונית", אומרת ד"ר כהן. לגבי מכשירי אדים קרים, כיום ממליץ איגוד רופאי הילדים שלא להשתמש בהם, בשל הסכנה לזיהום שעלולה להיגרם בעקבות השימוש. ד"ר כהן מציעה שאם אתם בכל זאת מעוניינים להשתמש במכשיר כזה, חשוב לנקות אותו היטב לפני השימוש וכך למזער את הסיכונים הכרוכים בשימוש. "אם הילד משתעל מעבר לכמה ימים, כדאי לגשת איתו לרופא על מנת לוודא שהעניין לא נובע מדלקת ריאות, שלא תמיד מלווה בחום", היא מוסיפה.

ומה יש לאמא טבע להציע?

לדברי ד"ר כהן, ויטמין C בהחלט יכול לחזק את מערכת החיסון ולסייע לה להתמודד עם וירוסים שונים. מה שכן, רצוי לצרוך ויטמין C  ע"י שתיית מיץ תפוזים או אכילת עגבניות או קיווי, ולא להתפתות לקנות כמוסות או סירופים שונים. אלה לרוב מכילים חומרים מלאכותיים שאינם רצויים.

ואם בכל זאת הילד חלה ונאלצתם להישאר איתו בבית, נסו להעביר את הזמן בנעימים. סייעו להורדת החום, הקפידו על שתייה מרובה ומנוחה והיאזרו בסבלנות. זכרו שהמתכון הטוב ביותר להחלמה הוא המון חיבוקים ונשיקות.

>> לכל הכתבות

* למידע חיוני נוסף על אורח חיים בריא יותר בשבילכם ובשביל כל המשפחה