בעיות שינה בקרב ילדים הן נושא רגיש בכל משפחה, והן יכולות לשבש את סדר היום של כולם. הראל, למשל, הוא תינוק בן 10 חודשים, שמתעורר כל שעתיים במהלך הלילה כדי לינוק, ונרדם רק במיטה של אמא במהלך ההנקה. לירון, היא נערה בת 15 מתקשה להירדם עד השעות הקטנות של הלילה, ובבוקר הוריה לא מצליחים להעיר אותה ליום לימודים. ואמיר הוא ילד בן 6 שמתעורר כל בוקר ב-5:00 וצופה בטלוויזיה. אם אתם מצליחים להזדהות עם אחד מהתיאורים הללו, כנראה שגם הילד שלכם סובל מהפרעת שינה, והוא ממש לא היחיד.
* רוצים לזכות בחופשה משפחתית מפנקת על חשבוננו? ענו על סקר בריאות הילד
"המקרים שלעיל מתארים היטב את בעיות השינה הטיפוסיות מהם סובלים כ- 25-40 אחוז מהילדים", מסביר ד"ר גלעד גסנר, מומחה ברפואת ילדים, שמאבחן ומטפל בילדים עם הפרעות קשב וריכוז בקופ"ח "מאוחדת". "הבעיות, שרובן נובעות מרקע התנהגותי ולא כרוני, עלולות להשפיע באופן ניכר על איכות חיי המשפחה".
מה קורה כשלא ישנים מספיק?
"הגוף שלנו ובפרט של הילדים שלנו זקוק לשעות שינה איכותיות ומספקות, לצורך תפקוד תקין במהלך היום, ריענון מערכות הגוף, התפתחות המוח ועיבוד המידע והזיכרון", מסביר ד"ר גסנר. "כמו כן, בשינה גם מופרשים הורמונים האחראים על הגדילה ועל וויסות המשקל".
לדבריו, לחסך בשינה קיימות השלכות רבות, ביניהן עייפות, ישנוניות מוגברת, פגיעה בתפקודי הקשב, הלמידה והזיכרון, פגיעה במערכת החיסונית, בגדילה ובמשקל. בנוסף, עלולות להתעורר בעיות התנהגות ובעיות בוויסות הרגשי, כגון חוסר סבלנות והתפרצויות זעם. יתרה מכך, גם ההורים המותשים שנאלצים לקום שוב ושוב במהלך הלילה, או לקום מוקדם מידי, נפגעים מהעניין וסובלים גם הם מעייפות, עצבנות וחוסר סבלנות לאורך היום.
ממה נובעת הבעיה בשינה?
"לכל ילד יש את הטמפרמנט שלו, ויכול להיות שלילד אחד יהיה קל יותר להירדם באופן טבעי מאשר לאחר. לכן, הקניית הרגלים נכונים מגיל צעיר ישפיעו על יכולות השינה ויש להם חשיבות רבה", הוא מסביר, "זה המפתח לשינה בריאה וטובה, וקיימת חשיבות רבה לכך שהילד ילמד להירדם באופן עצמאי כבר מגיל קטן".
מאיזה גיל אפשר להתחיל?
תינוק בשבועות הראשונים לחיו יתקשה להירדם באופן עצמאי, אך כבר מגיל 3 חודשים אפשר להקנות לו את הכלים שיאפשרו לו בהמשך להירדם עצמאית. "כדאי להתחיל בתהליך הלימוד כבר בגיל 3-4 חודשים", הוא מוסיף, "גם גורמי תלות חיצוניים כגון בקבוק, לישון על הידיים או הנקה הופכים להיות הרגל ודפוס פעולה מתקבע".
עוד בביקור בריא:
>> בואו לגלות: האם הילדים שלכם בריאים?
>> איך לא נדבקים בשפעת? או בצינון? מדריך חורף
>> מתי הוא ישב כבר? מדריך התפתחות לתינוקות
להלן, טבלת שעות השינה המומלצות לפי גילים, שפורסמה ע"י ארגון רופאי הילדים:
איך עושים את זה?
הקניית הרגלי שינה לגיל הרך: תינוקות 3-4 חודשים
1 .הרגילו את התינוק להירדם במיטה שלו כבר מגיל 3-4 חודשים בהתאם ליכולתו.
2. אל תמהרו להאכיל אותו בכל התעוררות. אם הוא אכל טוב ומתעורר שוב לאחר שעה בלבד, כנראה שהוא לא באמת רעב (כמובן שהעניין אינו תקף לגבי תינוק בן מספר שבועות). שימו לב שלאחר גיל 6 חודשים, אין צורך בשתייה או אוכל במהלך הלילה.
3. ייצרו טקס שינה קבוע בכל ערב. שגרה קבועה שכוללת אמבטיה, שיר או ספר ושעה קבועה יספקו לילד מסגרת קבועה ונוחה של שינה שאליה יוכל להתרגל. שימו לב, למרות הפיתוי, לא כדאי להרגיל אותו להירדם בעזרת ידיים/הנקה/בקבוק. אם הוא צורח לטפו אותו מעט כשהוא במיטתו.
4. בצעו את טקס ההרדמה בשעה סבירה: לא מוקדם מידי, כי הוא לא יהיה מספיק עייף, ולא מאוחר מידי כי כנראה שיהיה עייף מידי וחסר מנוחה מכדי להירדם במהירות ובנוחות.
5. השתמשו בשיטה שמתאימה לכם ולתינוק: "שוק השינה" מציע מגוון שיטות מוכרות להרדמת תינוק. "הרם-הורד" למשל היא אחת מהן, לפיה יש להרים את התינוק ולהרגיע אותו ורק לאחר שנרגע להחזיר אותו למיטה. יש לחזור על כך מספר פעמים לפי הנדרש עד שהתינוק נרגע. לשיטות נוספות ולייעוץ, ניתן לפנות ליועצות שינה או לרופא המשפחה שיוכלו לסייע לכם לבחור את הדרך שתסייע לתינוק להירדם באופן עצמאי.
>> לכל כתבות מתחם "ביקור בריא"
הקניית הרגלי שינה ילדים ומתבגרים:
1. שוחחו עם הילד על הקושי שלו בשינה. אם הוא פוחד ממפלצת למשל, תמיד אפשר למצוא פתרונות יצירתיים ולעשות לה "פרצוף מפחיד" בחזרה או להיעזר בתאורת לילה.
2. הסבירו לו מדוע חשוב לישון. נכון, סביר להניח שהוא יעקם את הפרצוף בפעם הראשונה, אבל אחרי שיראה שאתם צודקים והוא נרדם בשעורים ועייף מידי כדי לשחק עם חברים, הוא כבר ישתכנע.
3. בלי מסכים בחדר שינה. כבר הוכח שמסכים שונים כגון אייפד, טלוויזיה ומחשב פוגעים בהרדמות ובאיכות השינה הכללית. את סלולרי השאירו מחוץ לחדר השינה. הילד יסתדר בלעדיו לילה שלם, אל דאגה. ובנוסף, אל תאפשרו צפייה בטלוויזיה בשעות הבוקר המוקדמות. אם לא תאפשרו לילד לראות טלוויזיה מוקדם בבוקר, תחסכו ממנו כבר סיבה אחת טובה להתעורר מוקדם.
4. פעילות גופנית כשעה ביום משפרת את איכות השינה. לדברי ד"ר גסנר, חשוב ששעת הפעילות לא תהיה קרובה מידי לשעת השינה.
5. בלי קפאין. צמצמו את שתיית משקאות הקפאין בקרב הילדים: תה, קולה וקפה.
6. הקפידו על ארוחת ערב מאוזנת. לא גדולה מידי כדי שלא תכביד על מערכת העיכול ותפריע למהלך השינה, ולא קטנה, שתשאיר את הילד רעב.
7. עודדו שגרה בשעות ההרדמות: ארוחה, מקלחת, קריאת ספר וגם כמובן "היגיינת שינה" שכוללת סביבה מסודרת, חדר חשוך נעים ונוח להירדמות.
חשוב לציין כי כל האמור מתייחס לילדים בריאים בשגרת היומיום. "בזמן מחלה או אירוע ספציפי, תיתכן רגרסיה בכל הקשור לשעות השינה של הילד. תפקיד ההורה הוא לדאוג בין היתר, שהרגרסיה אינה מתמשכת והופכת למצב קבוע", מוסיף ד"ר גסנר.
מתי כדאי להיעזר ב"מעבדת שינה"?