כמה פעמים אמרו לכם לא לשתות חלב כשאתם מצוננים כי חלב מגביר ליחה? ומי לא שמע את הסבתא הדאגנית מזהירה את הנכד שאם לא יגרוב גרביים הוא עלול להתקרר? מסתבר שהחורף גורם לכולנו להיות קצת יותר היפוכונדרים, השאלה היא האם בצדק? יחד עם ד"ר פביאן הרשקוביץ סיקרון, PhD  אפידמיולוגית בקופ"ח "מאוחדת", יצאנו לבדוק את הנושא וניפצנו כמעט את כל מיתוס העולה על דעתכם.

* רוצים לזכות בחופשה משפחתית מפנקת על חשבוננו? ענו על סקר בריאות הילד

1. שתיית חלב מגבירה הפרשות מהאף

לא נכון. במחקר שבדק את השפעת שתיית החלב בקרב אנשים מצוננים, לא נמצא שיש לחלב השפעה כלשהי על הגברת ההפרשות, לחה, אף סתום או תופעות אחרות שקשורות בהצטננות. כך שאם אתם מצוננים ונורא בא לכם שוקו חם – לכו על זה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

2. חורף תורם לתחושת הדיכאון

לא נכון. לפי הסברה הרווחת, קיים קשר בין מצב רוח דיכאוני לבין עונת החורף, הקשורה באופן טבעי בהפחתת שעות אור היום, וההתמודדות עם קור. נכון שקיימת אבחנה רפואית הנוגעת לדיכאון עונתי, אך מחקר שבדק את שכיחותה מצא כי מדובר בתופעה נדירה למדיי שמתייחסת לאחוז אחד מהאוכלוסייה בלבד. לעומת זאת, מחקרים שבדקו את שיעור הפניות לשירות לבריאות הנפש מצאו כי שיעור זה עולה דווקא בתקופת הקיץ או הסתיו לעומת חודשי החורף. בנוסף לכך, ידוע כי גם שיעור מקרי ניסיונות ההתאבדות עולה בחודשי הקיץ ויורד בחודשי החורף, בניגוד לדעה המקובלת.

3. קור גורם למחלות

לא נכון. טמפרטורה נמוכה אינה נחשבת לגורם ישיר למחלות. רוב מחלות החורף הן נגיפיות ומועברות בהידבקות על-ידי נוזלי רוק למשל. למעשה, תאים הנלחמים במחלה פועלים יותר טוב בקור, ונגיפי מחלות החורף מתפתחים בצורה הטובה ביותר דווקא בטמפרטורות גבוהות. הצטננות בחורף קשורה בעיקר לשהייה במרחבים סגורים ולא מאווררים, מה שמחזק את העובדה שדווקא בחורף כדאי לנשום אוויר צח ולהימנע מחימום יתר של החדר. אגב, הסבר זה מנפץ גם את המיתוס לפיו הליכה על רצפה קרה ברגליים יחפות או שיער רטוב בחורף עלולים לגרום למחלות.

עוד בביקור בריא:
>> בואו לגלות: האם הילדים שלכם בריאים?
>> איך לא נדבקים בשפעת? או בצינון? מדריך חורף

>> מתי הוא ישב כבר? מדריך התפתחות לתינוקות

4. חיסון לשפעת גורם למחלה

לא נכון. החיסונים המורכבים מתאים מומתים אינם יכולים לגרום למחלה. במצבים מסוימים הגוף מפעיל נוגדנים לחיסון, וכתוצאה מכך יכולות להיווצר תגובות לוואי כגון חום נמוך, אשר חולפות במהרה. בכל מקרה מדובר בתגובות לחיסון ולא בסימנים למחלה. החיסון הוא עדיין האמצעי המוכח המועדף לצמצום היקף מחלת השפעת.

מרק עוף (צילום: istockphoto)
מה שחשבתם. אנטיביוטיקה של הטבע וזה|צילום: istockphoto

5. אנטיביוטיקה מרפאה שפעת

לא נכון. בסקר שבדק עמדות של הורים נמצא כי שני שליש מאמינים כי שפעת היא תוצאה של חיידקים, בעוד ששפעת נוצרת כתוצאה מנגיף. לכן, אנטיביוטיקה הנלחמת בחיידקים, אינה רלוונטית כטיפול לשפעת. יתרה מכך, שימוש יתר באנטיביוטיקה מגביר את עמידות החיידקים לתרופה מה שפוגע באפקטיביות של אותה תרופה כאשר היא באמת נחוצה.

6. כשחולים אסור לשתות משקאות קרים

לא נכון. חום הנוזל שאנחנו שותים אינו בעל השפעה על מהלך המחלה, בין השאר משום שהוא מקבל את טמפרטורת הגוף מהרגע שהוא נבלע. מחקר שהשווה בין אנשים בריאים שנתנו להם שתייה חמה לעומת שתייה קרה הראה ששתייה חמה קשורה להגברת ההזעה אך לא לעלייה של חום גוף. גם אכילת מאכלים קרים כמו גלידה בעת כאב גרון עשויה דווקא להקל על הכאב המקומי מבלי להזיק, כפי שרבים חושבים.

7. אלכוהול מחמם את הגוף

לא נכון. נכון ששתיית אלכוהול מלווה בתחושה של התחממות הגוף, אבל מדובר בתחושה בלבד שנגרמת כתוצאה מהעובדה שאלכוהול גורם לכיווץ כלי הדם וכתוצאה מכך מגביר את זרימת  הדם בגוף שתורמת לתחושת החום. בפועל, שתיית אלכוהול גורמת לירידה של טמפרטורת הגוף.

כשמדובר במדינות קרות, לא נדיר לשמוע על תופעות טרגיות של אנשים חסרי בית ששותים אלכוהול ולא שורדים את הקור שתוקף אותם בזמן שהם שתויים.

8. מרק עוף זה טוב לצינון

נכון. הנה מיתוס שלא ניתן לנפץ: נראה ששתיית מרק עוף אכן מסייעת בריפוי הצטננויות. מסתבר שלמרק זה יש השפעה מדעית מוכחת על הבריאות, הן בשל אדי הנוזל החם והן בשל התרומה של מרכיבי המרק והתכונות הייחודיות של כל אחד מהמרכיבים, הידועים בין השאר כאנטי-דלקתיים ומקלים על גודש באף. חוקרים שבדקו 13סוגים של מרקי עוף, כולל מוצרים מסחריים, מצאו כי למרקי עוף מרכיבים ייחודים התורמים לבריאות.

>>  הכתובת על הקיר: כך תדעו אם הילד סובל מבעיה חברתית

>> כל מה שחדש ומעניין בפייסבוק מאוחדת

>> לכל הכתבות