בעולם דמיוני ומתוק היה אפשר להגדיר קרמבו כמזון על, בורקס היה כארוחת צהריים מזינה וסוכריות קופצות היו אחלה של ויטמינים. אבל עד שמישהו יפתח ביסלי בריאות ויגשים לכולנו את החלומות, כנראה שנצטרך למצוא כמה מאכלים הרבה יותר מזינים וגם להבין שבסוף, זה הכל עניין של הרגל. סיון שחם, דיאטנית בקופ"ח "מאוחדת", מונה את 8 המאכלים הכי בריאים לילדים ומסבירה ממה כדאי להם להתרחק.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"בגדול, לילדים הכי מומלץ לאכול בבית ולהקפיד על אוכל מגוון, לא תעשייתי ולא מטוגן", אומרת שחם. "חשוב להבין שגם לנושא השתייה קיימת חשיבות רבה. מצד אחד, הורים רבים מקפידים על כל ביס שהילד נוגס ומצד שני - מאפשרים לו לשתות משקאות ממותקים, העלולים לגרום לנזק לשיניים ולתחושת שובע שבאה על חשבון הארוחה. גם מיצים טבעיים יכולים להזיק כיוון שלרוב הם מכילים כמות גדולה של סוכר – ולא משנה אם המקור שלו הוא טבעי לצורך העניין. הילד מתרגל למה שמרגילים אותו בבית, לכן, ההמלצה היא לבסס את תפרט השתייה בעיקר על מים".
* רוצים לזכות בחופשה משפחתית מפנקת על חשבוננו? ענו על סקר בריאות הילד
הכי בריאים
שיבולת שועל: עדיף על פני דגני הבוקר
השיבולת היא פחמימה העשירה בחלבון ומכילה כמות גבוהה של סיבים המסייעים לתהליך העיכול. קל ונחמד לשלב אותה בתפריט חורפי בתוך מרקים או כדייסת שיבולת שועל לילדים. חשוב לציין שדווקא הגרנולה הנמכרת בחנויות, לרוב מכילה כמויות גדולות של סוכר וחומרים משמרים, ולכן עדיף לצרוך אותה בצורתה הבסיסית ולהכין אותה בבית.
אם הילד רגיל לאכול קורנפלקס בבוקר, נסו להציע לו שיבולת שועל בתוספת קינמון ופירות. כך הוא יוכל להרוויח ארוחה מזינה פי כמה. שיבולת השועל תורמת לתחושת שובע, לפעילות תקינה של מערכת העיכול ולניקוי שומנים מהדם.
עדשים: עשירות בחלבון
עדשים עשירות בחלבון, בסיבים תזונתיים, בוויטמינים ומינרלים - ביחוד בברזל. כך נרוויח גם שדרוג של הערכים התזונתיים – ספיגת חלבון טובה יותר, זמינות גבוהה של הוויטמינים והמינרלים, וגם עיכול קל יותר. אגב, אפשר להנביט אותן ביחד עם הילדים, שיוכלו ליהנות מהתהליך (משרים במים ורואים איך העדשה מוציאה את הנבט).
קטניות נוספות מאותה משפחה: אפונה עגולה, גרגרי חומוס, שעועית יבשה ופולי סויה. צריכת העדשים מאפשרת את גיוון החלבון בתפריט (חלבון מן הצומח), והן מסייעות לתחושת שובע ולשמירה על רמת ההמוגלובין בדם.
דגים: מעולים לפעילות תקינה של המוח
הדגים עשירים בשומן חיוני (אומגה 3), בחלבון איכותי מן החי ובסידן. הם מומלצים לאכילה לא מטוגנים. סרדינים וסלמון, למשל, הם דגים מאוד מומלצים לילדים, גם הטונה היא אופציה זמינה ונוחה לשילוב בתפריט. כמובן שרצוי להעדיף דגים טריים אך גם לטונה יתרונות תזונתיים נפלאים. הדגים חיוניים בעיקר לפעילות מוח תקינה ולאספקת חומצות אמינו לשימור ובניית תאים שונים בגוף. חשוב לבדוק הימצאות עצמות לפני אכילה.
המינון המומלץ: פעמיים - שלוש בשבוע.
טחינה: מצוינת לבניית העצם
הטחינה היא מקור לשומן, לחלבון, לסידן ולברזל. רצוי לצרוך אותה בצורתה המלאה, שנטחנת עם קליפת הגרעין, כיוון שאז היא עשירה יותר בסיבים ובמינרליים. בנוסף היא עשירה בסידן ולכן מצוינת לבניית העצם.
אבוקדו: עשיר בוויטמינים ובחומצות שומן בריאות
עשיר בחומצות שומן בריאות, בלתי רוויות, אומגה 3 אומגה 6 ואומגה 9. מכיל כמות גבוהה של אשלגן ויחסית מעט נתרן: שילוב המסייע בהורדת לחץ הדם. האבוקדו עשיר בוויטמינים ובחומצה פולית. הוא תורם לתפקוד תקין של התא, מונע התחמצנות של רדיקלים חופשיים, עוזר להתמודד עם מחלות סרטן ומחלות לב וכלי דם, בזכות ויטמין Eהמצוי בו, שגם בריא מאוד לעור.
בטטה: עדיפה על תפוח אדמה
בטטה היא פחמימה ולא ירק, כמו שנהוג לחשוב. היא עשירה בסיבים תזונתיים ביחוד אם היא נצרכת על קליפתה. הבטטה מכילה בטא קרוטן, המהווה מקור לוויטמין A. היא מכילה פי 700 ויטמין A , מתפוח אדמה ולכן עדיפה על פניו.
בנוסף, הבטטה תורמת לבריאות העין ולהפחתת תהליכי חמצון. הסידן שבה תורם להתפתחות ולשמירה על העצם והסיבים התזונתיים, המצויים בעיקר בקליפתה, תורמים לשובע ולפעילות תקינה של מערכת העיכול.
עוד בביקור בריא:
>> בואו לגלות: האם הילדים שלכם בריאים?
>> איך לא נדבקים בשפעת? או בצינון? מדריך חורף
>> מתי הוא ישב כבר? מדריך התפתחות לתינוקות
פלפל אדום: מומלץ לאכילה טרי
מכיל המון ויטמיןC , ויטמין A ומספר ויטמיני B. לכן כדאי לצרוך אותו בצורה הלא מבושלת. זאת לעומת עגבנייה, למשל, שאותה כדאי לאכול מבושלת כיוון שבישולה מעשיר אותה בליקופן (נוגד חמצון חשוב). הפלפל מעשיר את התפריט בצבעים שונים (קיימים 4 צבעי פלפלים), בנוסף לתפקוד התקין של מערכת החיסון, בריאות העור, צמיחה תקינה ומערכת הראייה.
תפוח: מצוין כקינוח
יש ביטוי באנגלית שאומר: "תפוח ביום מרחיק את הרופא". הוא נחשב לאחד מהפירות הבריאים ביותר וזמין בכל עונות השנה. אפשר להכין ממנו שייקים וקינוחים דלי קלוריות. עדיף לאכול אותו עם הקליפה, בגלל כמות נוגדי החמצון הגדולה והסיבים המצויים בה, התורמים בחורף אפשר להתפנק עם תפוח אפוי בתנור ממולא באגוזים וקינמון (בהנחה שהילד עבר את גיל 5 ומותר לו לצרוך אגוזים). הוא תורם לתחושת שובע ולפעילות תקינה של מערכת העיכול, ומתאים כארוחת ביניים קטנה ומשביעה במהלך היום.
המאכלים הכי לא בריאים
אז נכון, לא קל לאסור על הילד לאכול גם מאכלים פחות בריאים שהוא תמיד יכול למצוא מחוץ לבית. ועדיין, שחם ממליצה לנסות ולצמצם את צריכתם ככל הניתן.
מרגרינה
מרגרינה מכילה שומן טראנס שאותו הגוף שלנו פשוט לא יודע לפרק. מדינות רבות אסרו על מכירתו לאחר שהוכח כי הוא עלול לגרום לטרשת עורקים ולמחלת לב כלילית, להתקפי לב ולשלל מחלות ותופעות אחרות. את המרגרינה אפשר למצוא לרוב במאכלים תעשייתיים, כגון בורקס, קרואסונים, עוגות קנויות, וחטיפים מלוחים.
נקניקיות
נקניקיות ומוצרי בשר מעובד מזיקים לבריאות - כפי שפרסם לאחרונה ארגון הבריאות העולמי. הם דלים בחלבון איכותי ועשירים בשומן רווי המגביר סיכון למחלות לב ועלול לגרום לעליה בכולסטרול הרע (LDL) ובחומרים משמרים, שמעלים את הסיכון לסרטן.
צבעי מאכל
סוכריות גומי, ארטיקים, חטיפים ואפילו דגני בוקר עשויים להכיל אותם. מדובר בחומרים זרים לגוף, שיכולים להעלות את הסיכוי למחלות ולהפרעות שונות, כגון: היפראקטיביות, כאבי ראש, אסטמה ובעיות בעיכול.
צ'יפס
בבסיסו, תפוח האדמה, הוא פחמימה בריאה. אך כאשר הוא עובר טיגון עמוק, השמן שנוסף לו עובר תהליכי חמצון שעלולים להעלות את הסיכון לסרטן ולא משאירים זכר לכל רכיב בריא שהיה בו לפני הטיגון. בנוסף, כמות השומן בו גבוהה מאד (גם אם מסננים וסופגים) והוא אינו מכיל חומצת שומן חיוניות. גם כמות הקלוריות שהוא מכיל גבוהה מאד. אפיה בתנור תחסוך קלוריות ותעלה את ערכו התזונתי של תפוח האדמה.
>> הכתובת על הקיר: כך תדעו אם הילד סובל מבעיה חברתית
>> כל מה שחדש ומעניין בפייסבוק מאוחדת
>> לכל הכתבות