נפילת ראש בקרב ילדים היא מצב שכיח ובהחלט לא סימפתי. כשזה קורה, זה מבהיל ומלחיץ אבל דווקא בשל כך, כדאי לקחת נשימה עמוקה ובעיקר – לדעת לאילו עצות להקשיב ומנגד - מה דווקא ממש לא כדאי לעשות. הנה כמה מיתוסים שקשורים בנושא וגם הדרך הנכונה שבה כדאי לפעול.

חייבים להשאיר את הילד ער

לא נכון: אין שום היגיון רפואי בהשארת הילד ער בכוח. אם הוא עירני זה מצוין ואם הוא ישנוני, זה יכול להעיד על כך שיש בעיה (או שהוא סתם עייף כי כבר מאוחר בלילה). בכל מקרה, ניסיונות להשאירו ער לא יפתרו את הבעיה.
אם יש חשש אמיתי לשלומו, יש לגשת למיון הקרוב שם יבצעו הערכה רפואית. אם מדובר בשעות הלילה וחולף זמן מה עד הבדיקה הרפואית, ניתן "לגרות" מעט את הילד אחת לשעה שעתיים - לקרוא לו, לדגדג אותו, להפוך אותו במיטה - ולראות אם מתעורר בקלות ומגיב לעניין. זה מידע הרבה יותר חשוב המעניק אינדיקציה לגבי מצבו.

יש להשגיח על הילד למשך שעתיים כדי לראות שאינו מדרדר לפני שניתן לחזור לשגרה

לא נכון: שעתיים בהחלט אינן מספיקות כדי להחליט שחלפה סכנה. אם הייתה חבלה משמעותית ואכן מתחולל משהו מסוכן בתוך הראש, הוא יכול לתת את אותותיו גם מספר שעות לאחר החבלה ואפילו עד 24 שעות. למעשה, הרוב הגדול של המצבים המסוכנים יקרה במסגרת היממה הראשונה לאחר החבלה.

הילד קיבל מכה חזקה והוא לא בוכה? משהו כנראה לא בסדר

לא ממש: ילדים מעולים בלהראות לנו מה מצבם. חכו שניה ותנשמו. הוא עירני ומדבר, אבל עוד לא בוכה או שעוד שניה הוא יבין שכואב לו ויתחיל? אולי פשוט המכה הייתה פחות חזקה ממה שחשבנו ולכן תגובה של בכי אינה הגיונית בכלל?

צריך לשפוך מים על הפנים כשהילד מאבד הכרה אחרי חבלה בראש

לא נכון: ילדים לאחר חבלת ראש קשה שמאבדים הכרה לרוב יתעוררו, כי זה המהלך הטבעי והמוח שלהם מתעורר ללא עזרה חיצונית. שפיכת מים על הפנים לא תאיץ את התהליך, ומנגד – הם יכולים להגיע לריאות שלהם במקום לקיבה ולעשות גם שם נזק.

נפילה מגובה נמוך לא יכולה לגרום לחבלה משמעותית

לא נכון: גם נפילה מגובה נמוך, בעיקר אצל תינוקות, יכולה לגרום לחבלה משמעותית. לכן אי אפשר להסתמך רק על גובה הנפילה כמדד לסכנה.

התחילה נפיחות גדולה מתחת לעור אחרי חבלה? צריך ללחוץ חזק כדי להוריד אותה

לא נכון: אמנם אצל תינוקות כמות הדמם מנפיחות עורית אכן יכולה להיות משמעותית, אולם באופן כללי כמות הדמם מנפיחות אחרי חבלה אינה מסוכנת מבחינת איבוד דם, וברוב רובם של המקרים הנפיחות תיעצר מעצמה. מנגד, אם הנפיחות נגרמה כתוצאה משבר בגולגולת, הלחיצה יכולה להסב נזק - אפילו משמעותי. לכן, אין ללחוץ על הנפיחות, גם לא כשמדובר בתינוקות.

ילד שוכב במיטה ומחזיק את הראש (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אל תשאירו אותו ער בכוח|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה כן כדאי לעשות במקרה שהילדים נחבלים בראש?

אם אחד או יותר מהמצבים האלה מתקיים, גשו לקבל חוות דעת רפואית ללא דיחוי – זהו הצעד הטוב ביותר למען הילדים שלכם במקרה כזה.


• כאשר מנגנון החבלה משמעותי - תאונה במהירות, הולך רגל שנפגע ממכונית, נפילה מגובה וכו.

• כאשר מדובר בחבלה ויזואלית מאוד משמעותית.

• הילד איבד הכרה (גם במקרים שהוא חוזר לעצמו לאחר מכן).

• לילד אין כל זיכרון מהאירוע, לפניו או אחריו.

• הילד הקיא מספר פעמים - לפחות 2 הקאות נפרדות.

• הילד ישנוני, מבולבל, חלש, או כל התנהגות אחרת מחוץ לנורמה שלו.

• כשמדובר בתינוק.

 

הכותב הוא ד"ר עידו בן צבי, נוירוכירורג בכיר ב"מרכז שניידר לרפואת ילדים" מקבוצת כללית.