את הסוד לחיי נצח אנחנו כנראה אף פעם לא נמצא, אבל המדע ממשיך בחיפוש אחר דרכים להארכת תוחלת החיים האנושית ונראה שבתחום הזה עוד יש תקווה להצלחה.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי BMC Cell Biology מראה כי ניתן להצעיר תאים אנושיים, באמצעות שימוש בחומר כימיים הדומים לרסרבטרול, נוגד חמצון המצוי ביין אדום ובשוקולד מריר.
המחקר פורץ הדרך נעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטאות אקסטר וברייטון באנגליה. לורנה האריס, פרופ' לגנטיקה מולקולרית באוניברסיטת אקסטר הובילה את המחקר, שנבנה על בסיס של מחקרים קודמים שנעשו באוניברסיטת אקסטר. מחקרי עבר אלו מצאו כי גורמי שחבור, שהם סוגים של חלבונים – נוטים להפוך ללא פעילים כאשר אנחנו מזדקנים.
במחקר החדש, החוקרים הוסיפו חומרים כימיים הדומים לרסרבטרול, לתאים אנושיים מזדקנים וגילו כי בעקבות זאת הם מצליחים להפעיל מחדר את גורמי השחבור. וזה גרם לתאים המזדקנים לא רק להיראות צעירים יותר – אלא גם גרם להם להתחלק, כפי שתאים צעירים עושים. התחלקות של תאים למעשה יוצרת תאים חדשים ומאפשרת גידול והתחדשות.
"כשהבחנתי שהתאים בצלחת הפטרי עברו הצערה, אני לא יכולתי להאמין", מספרת ד"ר לטורה, שהשתתפה במחקר. "התאים הזקנים נראו כמו תאים צעירים, זה היה כמו קסם".
"חזרתי על הניסוי מספר פעמים ובכל פעם, התאים הפכו צעירים יותר. אני מאוד מתרגשת מההשלכות והפוטנציאל של המחקר הזה", הוסיפה ד"ר לטורה.
עוד ב-mako בריאות:
>> המחלה הקשה שנפוצה במזה"ת - ובארץ לא מכירים
>> זו הסיבה שהכתפיים שלכם תפוסות כל הזמן
>> הטריקים הפשוטים האלה מנצחים את החשק למתוק
"מבוגרים עשויים לחיות חיים בריאים עד סוף חייהם"
"הממצאים מראים שכאשר מטפלים בתאים זקנים עם מולקולות המשחזרות רמות של גורמי השחבור, התאים קיבלו מאפיינים צעירים", מסבירה פרופ' האריס. "הם מסוגלים לגדול והטלומר, האזור בקצה הכרומוזומים המכיל חומר תורשתי ומתקצר כשאנו מזדקנים – הפך לארוך יותר, כפי שזה אצל תאים צעירים", מוסיפה.
הממצאים הללו עשויים לשפר בעתיד הקרוב את תוחלת החיים של אנשים מבוגרים. "זהו צעד ראשון להארכת תוחלת החיים של אנשים, אך תוך שמירה על בריאות במשך כל החיים", מסבירה פרופ' האריס.
"בזמנים שבהם היכולת שלנו ליישם את הידע שלנו במכניזם של ההזדקנות בייצור תרופות היא מוגבלת בעקבות מחסור במימון, אנשים מבוגרים זקוקים בדחיפות לפעולות פרקטיות לשחזור הבריאות שלהם", מסכם פרופ' ריצ'רד פרגהר, ממחברי המחקר.