סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל. לפי נתונים של משרד הבריאות, בשנת 2014 אובחנו 2,237 חולים חדשים בסרטן הערמונית. מבחינת שיעור התמותה מסרטן בקרב גברים בישראל, בשנת 2014 סרטן הערמונית היה הרביעי בשכיחותו, לאחר סרטן הריאות, סרטן המעי הגס והחלחולת וסרטן הלבלב. כעת מחקר חדש חושף כי תרכובות המצויות בקפה עשויות למנוע התפתחות של גידול סרטני בסרטן הערמונית.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

זוהי הפעם הראשונה שמדענים מצליחים להוכיח שתרכובות המצויות בקפה יכולות להשפיע על סרטן הערמונית. מדובר אמנם בפיילוט, שנעשה בסביבת מעבדה על תרביות תאים של עכברים ולכן עוד נדרשים מחקרים שיבדקו את ההשפעה על תאים אנושיים, אך זוהי בהחלט התחלה טובה. המחקר הוצג בכנס של האיגוד האירופאי לאורולוגיה שהתקיים בברצלונה, לאחר שהתפרסם בכתב העת הרפואי The Prostate.

מועמדים ראויים לטיפול בסרטן הערמונית

קפה הוא שילוב מורכב של תרכובות שונות שמשפיעות על הבריאות שלנו, הן מבחינה חיובית והן מבחינה שלילית. ישנן ראיות מצטברות לכך שצריכת סוגים מסוימים של קפה קשורה לשכיחות נמוכה יותר של סרטנים מסוימים, כולל סרטן הערמונית. כעת מדענים יפניים הצליחו לחקור את השפעותיהם של שתי תרכובות המצויות בקפה – קאוואול אצטט (kahweol acetate) וקפסטול (cafestol), על תאי סרטן הערמונית אצל בעלי חיים. תרכובות אלו הצליחו למנוע גידול של תאים סרטניים שעמידים לתרופות נוגדות סרטן כמו קאבאזיטקסל (Cabazitaxel).

החוקרים מצאו כי תאים סרטניים שקיבלו מינון של התרכובות הללו התפתחו לאט יותר מהתאים הסרטניים בקבוצת הביקורת. כאמור, מדובר במחקר ראשוני, לכן חשוב להדגיש שנדרשים מחקרים מעמיקים יותר כדי להבין אם וכיצד ניתן ליישם את הממצאים הללו בקרב בני אדם. המדענים הצהירו שהם בימים אלה שוקלים כיצד ניתן לבצע את המחקר בסדר גודל משמעותי יותר ובעתיד כיצד ליישמו על בני אדם.

בריטסה בבית קפה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
אל תמהרו לשנות את הרגלי הצריכה, אבל אולי בעתיד הלא רחוק כן|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> אחת ולתמיד: האם מסוכן להתאפק עם הפיפי?
>> מחקר חדש חושף אמת מטרידה על ביצים
>> מתי כאב הראש הוא סימן למפרצת במוח?

קאוואול אצטט וקפסטול הם פחמימנים המצויים באופן טבעי בקפה מסוג ערביקה. נמצא כי תהליך הכנת הקפה משפיע על הימצאותם של תרכובות אלו לאחר החליטה. באספרסו התרכובות נשארות ואילו בקפה פילטר הן נעלמות. "מדובר בממצאים מבטיחים, אך הם לא צריכים להוביל לשינוי בצריכת הקפה. לקפה יכולות להיות השפעות חיוביות ושליליות (כמו יתר לחץ דם), אז אנחנו צריכים לגלות עוד על המכניזם שפועל מאחורי הממצאים הללו, לפני שנחשוב על השלכות קליניות. אולם, אם נוכל לאשר את התוצאות, ייתכן שיהיו בידינו מועמדים ראויים לטיפול בסרטן הערמונית", סיכמו החוקרים.