האם מדובר במהפכה בתחום הדיאגנוזה? חוקרים הצליחו באמצעות אימון של שישה חודשים בלבד, לאמן כלבי הרחה לאתר את המחלה כשהם מצויידים בחוש הריח המפותח שלהם בלבד. על פי החוקרים, ייתכן שמדובר בגילוי שיעשה את ההבדל שבין חיים למוות במדינות שבהן יש גישה מוגבלת לבדיקות ממוגרפיה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"במדינות מסוימות יש אונקולוגים, יש מנתחים, אבל באזורים כפריים לרוב יש גישה מוגבלת לאמצעי אבחון מחלות", אמרה איזבל פרומנטן, שהובילה את המחקר, לעיתונאים בפריז. כך למעשה, במקומות אלו, אנשים רבים מקבלים טיפול מאוחר מדי.

החוקרים פעלו על בסיס ההנחה כי לתאי סרטן השד ריח ייחודי, שכלבים עם אפים רגישים יוכלו לזהות. לשם המחקר, הם אספו דוגמיות מ-31 מטופלות סרטן. הם למעשה אספו דוגמיות מתחבושות אלסטיות שהמטופלות השתמשו בהן בעבר בשד הפגוע.

הכלבים הצליחו לזהות את כל חולות הסרטן

בעזרתו של מומחה באילוף כלבים, ג'קי אקספרטון – החוקרים אימנו שני כלבי רועה גרמני, ת'ור וניקיוס, לזהות ולהבדיל בין תחבושות "סרטניות" ל"לא סרטניות". לאחר חצי שנה של אימונים, הכלבים נבחנו. במהלך המבחן, החוקרים השתמשו בתחבושות אלסטיות שמקורן במטופלי סרטן אחרים (לא אלו שהם התאמנו עליהם).

בכל ניסוי השתמשו בתחבושת מחולת סרטן אחת, ובשלוש תחבושות אלסטיות מנשים שאינן חולות בסרטן. כל תחבושת הונחה בקופסה, שהוצמד אליה קונוס המאפשר לכלבים להריח. בסבב הראשון, הכלבים הצליחו לזהות 28 מתוך 31 תחבושות של חולות סרטן – שזה מהווה 90 אחוז הצלחה. בסבב השני, הכלבים זיהו את כל התחבושות ה"סרטניות" וזכו ל-100 אחוזי הצלחה.

כלב הרחה מחקר סרטן (צילום: facebook)
בעזרת הקונוס יכלו הכלבים להריח את הדוגמיות מהמטופלות|צילום: facebook
עוד ב-mako בריאות
>> סקס לעצלנים: השדרוגים שיהפכו אתכם למאהבי על
>> תתפלאו מה קצת שום יכול לעשות לכם 
>> תולעים בטוסיק: מה עושים עם הסיוט הזה?

"יש טכנולוגיה שעובדת טוב מאוד, אבל לפעמים דברים פשוטים יותר, מובנים מאליהם יותר, יכולים לעזור", אומר מרטין אמורי ממכון קירי, שגם ציין את המקרים הרבים שבהם סופר על כלבים שזיהו סרטן בבעליהם.

הצעד הבא יהיה ניסוי קליני בהשתתפות יותר מטופלים ושני כלבים נוספים. אך לעת עתה, חסר להם מימון לפרויקט. ומה יקרה כשכלבים מאומנים לזהות סרטן יפגשו ברחוב באדם חולה סרטן? על פי אקספרטון, אין סכנה שאותם כלבים יקפצו באופן רנדומלי על אנשים חולי סרטן ברחוב, כיוון שהניסוי נעשה בתנאי מעבדה מבוקרים.

אמנם מדובר במחקר היחיד שמנסה להיעזר בכלבי הרחה לטובת אבחון סרטן השד, אך לא מדובר בפעם הראשונה שמנסים להשתמש בחוש הריח המפותח של כלבים למען הרפואה. מחקרים אחרים מנסים בימים אלו לבחון האם כלבי הרחה מסוגלים לזהות סרטן מדגימות של עור, דם ושתן. 

(מקור)

>> שתלי חזה גרמו למוות כתוצאה מסרטן נדיר