השימוש בתרופות אנטיביוטיות הולך וגובר בשנים האחרונות ומומחים מודאגים מההשלכות ארוכות הטווח שעלולות להיות כתוצאה מכך. בין שנת 2000 ל-2010, נצפתה עלייה של 35 אחוז בצריכת אנטיביוטיקה, מה שמסתכם ב-70 מיליארד מנות מדי שנה. כלומר, מדובר ב-10 מנות אנטיביוטיקה לכל אדם בכדור הארץ.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ההשלכות של השימוש המוגזם באנטיביוטיקה ניכרות כבר בשנים האחרונות, כשיותר חיידקי-על שעמידים לתרופות אנטיביוטיות צצים ברחבי העולם ומעמידים אותנו בסכנה ממשית. חיידקי-על עלולים להחזיר אותנו שנים אחורה ולהוביל למצב שאנשים מתים ממחלות שעד לא מזמן נחשבו "קלות", כמו דלקת גרון.

כעת מחקר שפורסם בכתב העת המדעי Gut חושף השלכה נוספת לשימוש ההולך וגובר בתרופות אנטיביוטיות. נמצא קשר מטריד בין שימוש באנטיביוטיקה לסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס. מנגד, באותו מחקר נמצא כי אנטיביוטיקה עלולה להפחית סיכון לסרטן החלחולת.

תרופות (צילום:  DedMityay, shutterstock)
שימוש גובר באנטיביוטיקה מוביל להתפתחות של חיידקי-על|צילום: DedMityay, shutterstock

הממצאים מטרידים, אך הם אינם צריכים להיות סיבה לפניקה

אז איך אנטיביוטיקה קשורה למחלת הסרטן? כאשר צורכים אנטיביוטיקה, שמטרתה להרוג חיידקים מחוללי מחלות, מושמדים גם חיידקים "טובים" במעי. אולי "הרגנו" את החיידקים שגרמו למשל לשפעת במקרה מסוים, אבל בדרך הרגנו גם חיידקים טובים וזה למעשה מאפשר לחיידקים רעים אחרים להתרבות בגוף. בין החיידקים הרעים הללו, ישנם גם חיידקים שעלולים להיות מסרטנים.

במהלך המחקר, החוקרים השתמשו במידע שנאסף בשנים 1989-2012. מאגר מידע זה כולל רישומים רפואיים שנלקחו מ-11.3 מיליון אנשים באופן אנונימי ומ-674 קליניקות של רופאים ברחבי בריטניה. רישומים אלה כללו אילו תרופות נרשמו על ידי הרופאים למטופלים, המינון והמלצות הרופאים באשר לאופן נטילת התרופה. מתוך כל המידע הזה, החוקרים לקחו מידע של כ-19 אלף אנשים, בין הגילים 40-90, שלקו בסרטן המעי הגס וכ-9,000 אנשים שלקו בסרטן החלחולת. נוסף לכך, אספו החוקרים מידע של כ-137 אלף אנשים שלא לקו בסרטן המעי והחלחולת והיו בטווח הגילים המתאים למחקר.

עוד ב-mako בריאות:

גגג> האם באמת גברים "נדלקים" מהר יותר מנשים?
>> 7 סיבות מדאיגות לכך שאתם נרדמים מהר מדי

חשוב להדגיש כי המחקר הנוכחי מראה קשר בין נטילת אנטיביוטיקה לסרטן המעי הגס, אך קשה לקבוע כי קיים אכן קשר ישיר של סיבה ותוצאה. נוסף לכך, המידע שנאסף לא כלל מידע לגבי אורח החיים של המשתתפים, מה שעשוי להיות משמעותי בקביעת הסיבה להתפתחות סרטן. עם זאת, מדובר במחקר הגדול ביותר מסוגו, עם כמות משתתפים ומידע משמעותית במיוחד.

לפי משרד הבריאות ונכון לנתונים מ-2015, סרטן המעי הגס והחלחולת הוא המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל. ארגון הבריאות העולמי מדווח שישראל נמצאת בין 20 המדינות בעלות שיעורי ההאירעות הגבוהים ביותר בעולם של סרטן המעי הגס והחלחולת. המחלה נפוצה יותר בגילים מבוגרים ושכיחותה עולה מגיל 60.