אמנם נראה שהתרגלנו לנשום באופן יומיומי חומרים שמזיקים לנו, אך זה לא אומר שאנחנו חסינים מפניהם. זיהום האוויר שאנו נושמים לריאות שלנו מדי יום יכול להשפיע על הבריאות שלנו בדרכים שונות, הריאות והלב שלנו הם האיברים הראשונים להיפגע, אך הנזקים לא רק מסתכמים בזה. כעת מחקר חדש חושף השפעה מפתיעה נוספת שיש לזיהום האוויר: הוא תורם להתקרחות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

ממחקר שהוצג בשבוע האחרון בכנס של האקדמיה לוונרולוגיה (חקר וטיפול במחלות מין) ודרמטולוגיה במדריד, עולה כי חשיפה למזהמים נפוצים "קשורה לנשירת שיער בבני אדם", על פי החוקרים. במהלך המחקר, החוקרים חשפו תאים שנלקחו מחלקו התחתון של זקיק השערה בקרקפת למזהמים תעשייתיים ומזהמים המיוצרים במכוניות. התוצאות הראו כי נוכחותו של מזהם בשם PM10 ושל חלקיקי דיזל הפחיתו את רמות ה- בטא קטנין (β-catenin) – חלבון שאחראי לצמיחת שיער.

נוסף לכך, החוקרים גילו ירידה ברמות של חלבונים נוספים שאחראיים לצמיחת שיער, כתוצאה מחשיפה לאותם מזהמים. "בעוד שהקשר בין זיהום אוויר למחלות רציניות כמו סרטן, מחלת ריאות חסימתית כרונית ומחלות לב וכלי דם כבר מבוסס היטב, ישנם מעט מחקרים, אם בכלל, על ההשפעה של מזהמים אלו על העור והשיער האנושי בפרט", אמר הוק צ'ול קוואן, החוקר הראשי במחקר הנוכחי. "המחקר שלנו מסביר את אופן הפעולה של מזהמים על תאי זקיקי השערה ומראים כיצד מזהמים נפוצים מובילים לנשירת שיער".

נשירת שיער (צילום:  MRAORAOR, shutterstock)
זיהום אוויר גורם לירידה ברמות חלבון שאחראי לצמיחת שיער |צילום: MRAORAOR, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> הסיבה שממש משתלם לאכול שאריות פסטה מחוממות
>
> אוי לא: לא תאמינו מה נמצא בכל תיון
>
> חשבה שזו רק שערה הפוכה בעור וגילתה משהו נורא

ככל שנחשפים יותר לזיהום אוויר – כך הנשירה מחמירה

החוקרים מדגישים כי הסיכון הוא בהתאם לחשיפה, כלומר ככל שנחשפים ליותר זיהום אוויר, כך תהיה יותר נשירת שיער. המזהמים המצוינים במחקר כוללים מזהמים שהם תוצרים של שריפת דלק מאובן כמו נפט ודיזל, כמו גם מזהמים שמקורם בתעשיות כמו כריה ובנייה (בטון, קרמיקה ולבנים.

בחודש אפריל דיווחנו על הסכנות האפשריות שבחשיפה לזיהום אוויר ועל כך שלפי ארגון ה-OECD, ב-2010 התמותה כתוצאה מזיהום אוויר עלתה על כמות ההרוגים בתאונות דרכים ובפיגועי טרור גם יחד. לפי ד"ר אריק ונגר, ראש תחום איכות אוויר ואנרגיה ב"אדם טבע ודין" שהתראיין לכתבה, "מחקרים רפואיים מראים שמגורים בטווח של עד 300 מטר מציר תחבורה ראשי מגדילים סיכון להתקפי לב".

הוא הוסיף כי "הנפגעים הראשונים הם אוכלוסיות חלשות מבחינה בריאותית, כמו ילדים, קשישים, חולים במחלות רקע, חולי אסתמה שהזיהום מגביר אצלם את ההתקפים. אבל כל האוכלוסייה נפגעת, במידה מסוימת, כל מי שנושם וחי, ברחוב ובגובה נמוך: תינוקות בעגלות, ילדים והורים, הולכי רגל, יושבי בתי קפה, חנויות, בעיקר במרכזי ערים שם כולם חשופים לזיהום מאוד מרוכז שמקצר את תוחלת החיים. מגורים באזורים מסוימים בפירוש גורמים לתחלואה ולתמותה מוקדמת".