יותר מחקרים שיוצאים לאחרונה חושפים כיצד שינה משפיעה על הבריאות שלנו באספקטים רבים – ומה מחסור בשינה עלול לחולל לגוף שלנו. כעת מחקר חדש חושף ממצא מדאיג נוסף: נראה כי שינה לקויה עלולה להעלות את רמות הסטרס בשליש. חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי החליטו לבחון את ההשפעות של שינה לקויה על המצב הנפשי שלנו. כ-330 אנשים בין הגילים 18-50 השתתפו במחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Nature Human Behaviour.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בחלקו הראשון של המחקר, החוקרים נעזרו בבדיקות MRI ופוליסומנוגרפיה (בדיקה הנעשית במעבדות שינה) כדי למדוד את גלי המוח של 18 מבוגרים שצפו בסרטונים אמוציונליים – בפעם הראשונה לאחר שינה טובה ובפעם השנייה לאחר שעברו לילה ללא שינה. לאחר הצפייה בסרטונים, התבקשו המשתתפים למלא שאלון המודד רמת חרדה, שנקרא בעגה המקצועית "שאלון להערכת חרדה מצבית ותכונתית".

החוקרים גילו כי לאחר לילה ללא שינה, קליפת המוח הקדם-מצחית של המשתתפים במחקר, האחראית לשיכוך חרדה – לא עבדה כרגיל. במקביל, נמצא כי מרכזי הרגש העמוקים יותר במוח היו פעילים יותר מהרגיל. התוצאות הללו חזרו על עצמן במחקר נוסף שנעשה על 30 אנשים בגילי ה-20, 30 ו-40 לחייהם.

אישה ישנה (צילום: shutterstock)
שינה לקויה מחמירה רגשות כמו סטרס וחרדה|צילום: shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> מטריד: כך מומחים משערים שניראה עוד 20 שנה
>
> רוצים לשפר את חיי המין? נסו את המשחק הזה
>
> דיאטנית: תתרחקו מהתוספת הזאת לסלט

שינה איכותית יכולה להפחית רמות סטרס וחרדה

בנוסף לכך, נעשה מחקר אונליין, שמדד את רמות השינה והחרדה של 280 אנשים צעירים ואנשים בגיל העמידה, במשך ארבעה ימים. צוות החוקרים גילה שכמות ואיכות השינה של המשתתפים אפשרו לחוקרים לנבא את רמות הסטרס שיהיו להם ביום שלמחרת. התוצאות הסופיות של המחקרים הראו כי שינה לקויה יכולה להעלות את רמות הסטרס הרגשי בלא פחות מ-30 אחוזים.

לפי ד"ר מת'יו ווקר, חוקר בכיר במחקר הנוכחי, ללא שינה, זה כמעט כאילו המוח לוחץ חזק מדי על דוושת הגז של הרגש, מבלי שיהיה ברקס חזק מספיק. הוא מוסיף כי נראה שהם מצאו פונקציה נוספת בשינה עמוקה, שלמעשה מפחיתה את רמת החרדה במהלך הלילה, על ידי ארגון מחדש של הקשרים במוח שלנו. במילים אחרות, שינה טובה יכולה להפחית רמות סטרס וחרדה – ואילו שינה לקויה יכולה להעלות אותן.

"אנשים הסובלים מחרדה מדווחים באופן שגרתי על שינה לקויה, אבל לעתים נדירות שיפור השינה נחשבת כהמלצה קלינית להפחתת חרדה", אומרת ד"ר אתי בן-סימון, מהמרכז למדעי השינה באוניברסיטת קליפורניה והמחברת הראשית של המחקר. האם בקרוב רופאים ימליצו לנו על שינה להפחתת חרדה? נדרשים מחקרים נוספים כדי לדעת, אבל ככל הנראה שאם אתם סובלים מסטרס וחרדה – שינה טובה ודאי לא תזיק.