חוקרים מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד מצאו כי בניגוד לאמונה האינטואיטיבית, המוח פועל בצורה דומה בזמן מנוחה ובזמן פעולה מאומצת של היזכרות. התוצאות של המחקר שלהם מסבירות את הנטייה של המוח שלנו "לזלול" אנרגיה גם כשהוא כביכול לא עושה כלום.
המוח שלנו הוא איבר חמדן, הוא משתמש ב-20 אחוז מהאנרגיה שלנו, למרות שהוא מהווה רק 2 אחוז מהגוף שלנו. העובדה המעניינת היא שהמוח שלנו שורף קלוריות, בצורת גלוקוז, באותו קצב גם בזמן פעילות מאומצת וגם בזמן שינה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מה שבלבל את המדענים היה שבזמן מנוחה המוח נראה מאוד עסוק, אך הוא לא באמת עושה כלום, הוא פשוט מייצר הרבה מעין "רעש חשמלי" חסר תועלת, ואגב, אותו הרעש נמשך כל הזמן. "התגברות הפעילות המוחית בזמן מחשבה מאומצת זה הגיוני למדי, מה שהיה פחות צפוי במחקר הוא שהמוח שלנו עובד מאוד קשה בעיקר כשאיננו מודעים לכך, ואיננו עסוקים בפעולה מסוימת." אומר מחבר המחקר ג'וזף פרביצי לחדשות הבריאות.
בעזרת סריקות מוח מיוחדות fMRI מדענים הצליחו להתחקות אחר דפוסי הפעולה של המוח באופן עקיף באמצעות מעקב אחר זרימת הדם לאזורים שונים במוח. כעת, המחקר מציע דרך חדשה לזיהוי פעילות חשמלית במוח, שיכולה לראות גם את מיקומה כמו גם את ההמשך שלה. ממצא המחקר המהפכני הוא שהפעילות החשמלית במוח בעת פעולות זיכרון מאומצות מתרחשת באותה העוצמה גם כאשר המוח המצב של מנוחה.
>> רפואת העתיד: האם גבר יעבור השתלת ראש בקרוב?