יש הרבה דברים שאסורים לנשים בהריון, בין אם זה שכיבה על הבטן, אכילת סושי או שתיית אלכוהול, אבל אף אחד לא חשב שיש בעיה עם תרופות ממשפחת הפרצטמול עד עכשיו. מחקר חדש שנעשה על ידי חוקרים מספרד, בחן ילדים שאמהותיהם השתמשו בתרופה הזו בזמן שהיו ברחם, בגיל שנה ושוב בגיל חמש. מסקנות המחקר מעידות כי יש קשר כלשהו בין חשיפה לפרצטמול ברחם לבין נטייה להפרעות על הספקטרום האוטיסטי. בנוסף, ישנה השפעה שונה על בנים ועל בנות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר נעשה על כ-2,600 זוגות נשים וילדים, ולאחר שני שלבי בחינות המשתתפים, מצא כי ילדים אשר נחשפו לכל כמות של פרצטמול במהלך ההריון היו בעלי נטייה להפרעות על ספקטרום האוטיזם והפרעות קשב וריכוז. הילדים שנחשפו לתרופה באופן עקבי במהלך ההריון היו בסיכון מוגבר יותר, וזה התבטא בתוצאות הבחינות שלהם בצורה ברורה.
עם זאת, החוקרים מדגישים כי המחקר שערכו מתעסק בבחינת סימפטומים ולא באבחון המחלה. "על אף שמדדנו סימפטומים ולא נתנו אבחנה של ההפרעה, עליה בסימפטומים המופגנים אצל הילדים יכולה להשפיע עליהם גם אם לא מדובר על הפרעה קלינית בהתפתחות של המוח", אומר ד"ר ג'ורדי ז'ולבז, אחד החוקרים לדיילי מייל הבריטי. "הסיבה לכך שפרצטמול יכול להזיק למוח היא משום שהוא פועל להקלת כאבים על הקולטנים הקנאבנואידים במוח, אותם קולטנים אשר אחראיים על התפתחות הנוירונים והקשרים ביניהם במוח".
בנוסף, המחקר קובע כי בנים נמצאו יותר פגיעים לנזקי הפרצטמול על ההתפתחות המוחית. "המוח הגברי הוא יותר פגיע להשפעות רעות מוקדם יותר בחיים", אומר ד"ר ז'ולבז. "לעוברים פשוט אין את אותה המסוגלות שיש למבוגרים להתמודד עם פירוק התרופה הזו". ושאר החוקרים מוסיפים כי "כדאי לעשות מחקרים בעתיד על הכמות המומלצת לשימוש במהלך ההריון, ולשקול את היתרונות לצד החסרונות בשימוש בתרופה".
עוד ב-mako בריאות:
>> יש לכם גב: התרגילים המושלמים לגב גמיש
>> לא הבנו: הניתוחים הפלסטים הכי מוזרים שיש
>> יש לכם גומות בגב התחתון? זו הסיבה
לעומת זאת, קהילת החוקרים מוצאת פגמים רבים במחקר הנוכחי. "המחקר מצא כביכול קשר בין שימוש בפרצטמול (החומר הפעיל באקמול ומשככי כאבים נוספים) במהלך ההיריון לבין תסמינים דמויי-אוטיזם ולהיפראקטיביות בילדים", אומר נעם לויתן, דוקטור לביולוגיה ממכון דויסון לחינוך מדעי. "עם זאת, בחינת המחקר מראה כי אי אפשר לקבוע אם יש קשר סיבתי בין פרצטמול לתופעות שהוזכרו וכי החוקרים כלל לא בדקו אם הילדים במחקר לקו באוטיזם".
"המדגם קטן מדי וקשה להסיק מסקנות"
חשוב לזכור כי פרצטמול היא תרופה נפוצה להורדת חום ולשיכוך כאב ושהיא נחשבת בטוחה לשימוש בהיריון. כדי לבדוק את השפעתה גייסו חוקרים מספרד 2,644 זוגות של אמהות-ילדים. הנשים נבדקו כבר במהלך ההיריון, ורוב הילדים עברו בדיקת התפתחות בגיל שנה (88 אחוז) ומבחני הערכה בגיל חמש (80 אחוז). "האמהות נשאלו לגבי שימוש בפרצטמול במהלך ההיריון, אך מאחר שהן לא זכרו כמות ותדירות, החוקרים חילקו אותן לשלוש קטגוריות: נשים שלא זכרו שהשתמשו בפרצטמול; נשים שנטלו את התרופה לפחות פעם או פעמיים בהריון; ונשים "מתמידות" שלקחו פרצטמול לפחות פעם אחת בכל שליש של ההיריון", מסביר ד"ר לויתן. "כלומר, החוקרים לא יכלו לדעת מה היה מינון התרופה שנטלו הנשים במהלך ההיריון – וצפוי שאם יש לנטילת התרופה השפעה כלשהי יהיה הבדל בין מישהי שבלעה כדור אחד שלוש פעמים במהלך היריון, לבין אישה שנטלה פרצטמול לתקופה ארוכה בגלל כאב כרוני".
על פי הממצאים, תוצאות ההערכה שנעשו לילדים בגיל חמש שנים הראו כי ילדים לאימהות שנטלו פרצטמול בהיריון היו בסיכון מוגבר לתסמינים דמויי-אוטיזם או להיפראקטיביות. מדובר רק בתסמינים – לא באבחנה של תסמונת על הקשת האוטיסטית או של הפרעת קשב וריכוז (ADHD). "החוקרים עצמם מדגישים כי בתום תקופת המחקר לא נצפה אף ילד עם בעיות קוגניטיביות או מוטוריות או עם פגם בהתפתחות החברתית", אומר ד"ר לויתן. "נוסף על כך, החוקרים אספו נתונים על עישון במהלך ההיריון אך לא התייחסו אליהם בניתוח התוצאות, אף על פי שעישון עלול לפגוע בהתפתחות העובר. כמו כן, קבוצת האמהות ה"מתמידות" בנטילת פרצטמול כללה רק 48 נשים, לכן קשה מאוד להסיק מסקנות ממדגם קטן כזה".
ד"ר ג'יימס קיוזק (Cusack), המנהל המדעי של ארגון הצדקה לחקר האוטיזם Autistica שבאנגליה, הזהיר כי "גורמים סביבתיים רבים נקשרו באוטיזם, אך לבסוף התברר כי אינם קשורים לכך", כלומר דרוש מחקר נוסף, מתוכנן היטב לפני פרסום שיוצאים בטענות ואזהרות. קיוזק מדגיש כי "המחקר לא מספק עדויות התומכות בטענה בדבר קשר חזק בין פרצטמול והופעת תסמיני אוטיזם". לפי קיוזק וד"ר לויתן, נראה כי נשים בהיריון לא צריכות להילחץ מהמחקר ויכולות לפי שעה להמשיך ליטול תרופות על פי ההמלצות הקיימות.