לא מעט מחקרים מנסים בשנה האחרונה לבדוק את השפעות הנגיף על חיינו במגוון תחומים קוגניטיביים, החל מירידה בתפקוד והזדקנות המוח ועד פגיעה באינטליגנציה. מחקר חדש שהתמקד בתינוקות שנולדו בקורונה, גילה ממצא מטריד ועל פיו, למחלה יש השפעה מגיל אפס על ההתפתחות הקוגניטיבית שנפגעת משמעותית בתקופות שבהן חסרים גירויים שעוזרים לתינוקות להתפתח.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
על פי המחקר, ילדים שנולדו במהלך הקורונה עלולים להיות בעלי מנת משכל נמוכה יותר בגלל אינטראקציות מופחתות, בעיקר במהלך הסגרים. החוקרים מאוניברסיטת בראון מצאו שתינוקות שנולדו מאז מרץ 2020, הם בעלי כישורים קוגניטיביים, מילוליים ומוטוריים גרועים יותר מאשר ילדים שנולדו לפני הקורונה. המחבר הראשי של המחקר, ד"ר שון דוני, אמר שבדרך כלל לא רואים שינויים דרמטיים כאלו, חוץ ממקרים נקודתיים של הפרעות קוגניטיביות גדולות.
עוד ב-mako בריאות:
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם
מצב סוציו אקונומי נמוך גרם לפגיעה
החוקרים בדקו מעל 650 תינוקות בגילאי 3 חודשים עד שלוש שנים, כמחצית מהם נולדו לפני 2019 והשאר נולדו במהלך שנת 2020. מבחנים שבדקו אצל התינוקות מגוון כשרים מילוליים ולא מילוליים מצאו כי הממוצע של מנת המשכל אצל הילדים שנולדו החל ממרץ 2020, ירד באופן מובהק מ-100 ל-79.
לדברי החוקרים, הירידה נגרמה בגלל שלילדים יש פחות אינטראקציה עם העולם החיצון, מה שמוביל להתפתחות קוגניטיבית נמוכה באופן משמעותי. ילדים ממשפחות במצב סוציו אקונומי נמוך נפגעו יותר ואחד הגורמים העיקריים להאטת ההתפתחות היה המתח של ההורים והלחץ מזיהומים ואובדן תעסוקה שהשפיע על התינוק. לעומת זאת, הורים שעבדו במשרה מלאה בבית והצליחו לשלב את העבודה עם טיפול בילדים, פגעו פחות בהתפתחות. גורם נוסף לדברי החוקרים היה חבישת המסכות שהקשתה על התינוקות להבין את תנועות הפנים של ההורים ולהתפתח בהתאם.
המוח בראשית החיים נמצא במצב רגיש במיוחד. אמנם קצב הלמידה מואץ אך כל מצב ייחודי עלול להשפיע באופן קיצוני. למשל, ילדים שעברו טראומות יוצרים הורמונים של מתח כמו קורטיסול, ששוטף את המוח ומקטין אזורים שלמים בקורטקס ובמערכת הלימבית. עם זאת, החוקרים מציינים שביחס להתפתחות קוגניטיבית ובגילאים מוקדמים כאלו השינויים הם לא בלתי הפיכים והמוח הגמיש של התינוקות יעזור להם להתאושש במהירות יחסית בהמשך.