מכל הארוחות ביום, ככל הנראה שארוחת הבוקר היא זו שמשתנה הכי הרבה בקרב אנשים. יש כאלו שמעדיפים להתחיל את היום עם ארוחת בוקר מסודרת ויש אנשים שמעדיפים לאכול את ארוחת הבוקר שלהם "על הדרך". אם אתם חושבים שזה לא באמת משנה איך אתם אוכלים – אלא מה, המחקר הזה יוכיח לכם אחרת. ממחקר שפורסם בכתב העת הרפואי Appetite עולה כי אכילה על הדרך לא משביעה כמו אכילה בישיבה – גם אם מדובר באותה כמות קלוריות.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
על פי חוקרים מאוניברסיטת סארי באנגליה, כשאנשים חושבים על האוכל שלהם כ"נשנוש", הם יאכלו 50 אחוז יותר בהמשך היום – בהשוואה לחשיבה על האוכל כ"ארוחה". למעשה, כשאתם אוכלים על הדרך, אתם לא מחשיבים את מה שאכלתם כאחת משלוש הארוחות שאתם אוכלים ביום ולכן אתם מרגישים שעליכם לאכול שוב.
פרופ' ג'יין אוגדן, פסיכולוגית והחוקרת שהובילה את המחקר, מאמינה כי תעשיית המזון מוסיפה שמן למדורה ומחמיר את מצוקת השמנת היתר על ידי שיווק מזון כ"נשנוש". צוות המחקר שלה בחן את התאוריה הזאת על 80 נשים. כל משתתפת קיבלה מנת פסטה, כאשר לחלק מן המשתתפות מנה זו הוגדרה כ"נשנוש" ולחלקן נאמר שמדובר ב"ארוחה". בהתאם לכך, חלק מהמשתתפות קיבלו את המנה בקערת פלסטיק והתבקשו לאכול אותה בעמידה, עם כף פלסטיק. משתתפות אחרות קיבלו מנה זהה בצלחת קרמיקה והתבקשו לאכול בישיבה בעזרת סכו"ם מתכת.
עוד ב-mako בריאות:
>> שותים קפה על בטן ריקה? אתם חייבים להפסיק
>> ההרגל הנפוץ שגורם לכם להשמין בלי לשים לב
>> למה נהיינו כל כך רגישים לחלב ולחם?
כשהן סיימו לאכול, כל משתתפת התבקשה לעבור מבחן טעימות של מאכלים לא בריאים שונים כמו חטיפים מלוחים וממתקים. החוקרים גילו כי המשתתפות ש"נשנשו" בעמידה אכלו הרבה יותר בשלב "מבחן הטעימות", בהשוואה לאלו שאכלו אותה מנה כארוחה בישיבה – למרות ששתי הקבוצות צרכו אותה כמות קלורית. ה"מנשנשות" בהמשך אכלו 50 אחוז יותר קלוריות – ו-100 אחוז יותר שוקולד מקבוצת הנשים שאכלו את הפסטה בישיבה.
"הידיעה שאכלתם היא תהליך פסיכולוגי", הסבירה פרופ' אוגדן. "אתם מסמנים לעצמכם שאכלתם ארוחה. אם נשנשתם, אז זה לא 'נרשם' אצלכם במוח באותה צורה", הוסיפה. בנוסף אמרה כי אופי החיים העמוס שלנו מוביל ליותר אנשים שמעדיפים לאכול בדרך וצורכים מאכלים שמוגדרים כ"נשנושים". "תעשיית המזון מודעת לכך שאנשים אוכלים יותר 'על הדרך' ולכן הם מתייגים מאכלים כנשנושים וזה מחמיר את בעיית ההשמנה", סיכמה פרופ' אוגדן.