רבים מבינים את המשמעות של ביקור אצל רופא שיניים ושיננית בשגרה, אך לא מודעים לכך שמלבד שמירה על השיניים עצמן ומניעת מחלות בחלל הפה – ביקורים אלה חשובים גם לשמירה על בריאות המעי. במחקר חדש נמצא קשר בין בריאות הפה למחלות מעי. אם אתם סובלים ממחלות כמו קרוהן וקוליטיס, ייתכן שאתם מחמירים לעצמכם את המחלה מבלי לדעת.

מחקר שיתופי חדש בין בית הספר לרפואה ורפואת שיניים שנערך באוניברסיטת מישיגן, ארה"ב, מצא כי מחלות מעי דלקתיות (IBD), הכוללות בתוכן מחלות אוטואימוניות, שבהן הגוף תוקף את עצמו, כמו קרוהן וקוליטיס (דלקת כיבית של המעי הגס) - עלולות להחמיר בשל בריאות פה לקויה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

שמירה על בריאות השיניים יכולה להקל על אנשים שסובלים ממחלות מעי

המחקר מתאר שני מנגנונים העלולים להסביר את התופעה:

על פי המנגנון הראשון, התפתחות מחלת החניכיים גורמת להפרה של שיווי המשקל של חיידקי הפה ומביאה לעלייה בכמות החיידקים האחראים למחלה. אותם חיידקים פתוגניים נודדים מחלל הפה למעיים ובכך למעשה פוגעים בשיווי המשקל ובאפקטיביות של "החיידקים הטובים" שקיימים במעי. עקב זאת, נגרמת בסופו של דבר החמרה של דלקת מעי קיימת (קרוהן או קוליטיס לדוגמה). המחקר בוצע בעכברים ומצא באופן מובהק כי אצל עכברים עם מחלת מעי קיימת, הייתה החמרה בדלקת המעי בקרב עכברים שסבלו ממחלת חניכיים.  

המנגנון שני מסביר את התופעה על ידי שפעול (הפעלת תאים) של תאי מערכת החיסון בשם T. בעת התפתחות מחלת חניכיים ישנו שפעול מוגבר של תאי ה-T. התיאוריה מסבירה כי כאשר אותם התאים נודדים מחלל הפה למעי, ובהימצאות מחלת מעי קיימת בה הגוף באמצעות מערכת החיסון תוקף את עצמו, הם יובילו להחרפת דלקת המעי.

אישה אצל רופא שיניים (צילום: YanLev, Shutterstock)
חשוב לבקר אצל רופא השיניים והשיננית|צילום: YanLev, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> הטריק הוויראלי של רופאת השיניים להתאמת מסכה
>> רוצים לרדת במשקל? קודם כל תפסיקו לאכול את זה
>> ייתכן שבקרוב נוכל לטוס בלי לחשוש מקורונה

המחקר עשוי לשנות את האופן שבו מטפלים בדלקות המעי. בארה"ב קיימים מעל 3 מיליון אנשים הסובלים ממחלות במעי ולרוב הם נמנעים מטיפול הולם במחלת חניכיים וסובלים מאיכות חיים ירודה.

המחקר מראה בצורה ברורה כי על ידי טיפול הולם ומונע בשמירה על בריאות הפה והחניכיים ניתן למנוע החרפת דלקות מעי ובכך להקל בצורה משמעותית על האוכלוסייה הסובלת מתופעה זו.

לכן, הקפידו על ביקורים סדירים אצל רופא השיניים והשיננית, שמרו על היגיינה יומיומית של חלל הפה בעזרת צחצוח נכון במשך שתי דקות לפחות פעמיים ביום (בוקר וערב) והקפידו על תזונה נכונה הכוללת הרבה מים ופחות דברי מתיקה ומשקאות ממותקים.

* ד"ר ליאת צ'אושו, מומחית לפריודונטיה (מחלות חניכיים) בכללית סמייל