הטרגדיה התרחשה לפני כחמש שנים ביישוב קטן בצפון הארץ. במהלך שהות  התינוקת בפעוטון, הבחינה הסייעת שהיא סובלת מאפתיה, מחום גוף נמוך, מחוסר תאבון ולא מתקשרת עם הסביבה.

הסייעת מיהרה להסיע את הילדה למרפאת קופת חולים ביישוב. התינוקת טופלה במשך כחצי שעה במרפאה אך הוחלט להעבירה לבית החולים כדי שתקבל טיפול ראוי ומהיר.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

למקום הוזעקה ניידת טיפול נמרץ של מד"א. הצוות הרפואי של מד"א החדיר עירוי נוזלים לגופה של הפעוטה בגלל שסבלה מהתייבשות.  מד"א העביר את התינוקת לבית החולים הילל יפה, וכעבור כמה שעות היא הועברה במצב אנוש לבית החולים רמב"ם. שם תוך זמן קצר נאלץ הצוות הרפואי לקבוע את מותה.

הורי הפעוטה הגישו תביעת רשלנות רפואית לבית המשפט המחוזי בחיפה נגד שירותי בריאות כללית שבית החולים הילל יפה באחריותם, מדינת ישראל- משרד הבריאות ונגד מד"א, שלטענתם התרשלו וגרמו למותה של בתם. "ניתן היה להציל את חיי הבת שלנו", טענו ההורים בכתב התביעה, "מותה היה מיותר. המחדלים היו חמורים".

כתב התביעה ייחס למד"א רשלנות בכך שהצוות מטעמה נכשל בטיפול בבתם, שלא אבחן את מצבה ושזו הגיעה לבית החולים ללא עירוי נוזלים בגופה. ככל הנראה העירוי נפל מגופה של הפעוטה במהלך הנסיעה והיא הגיעה לבית החולים הלל יפה מבלי שקיבלה נוזלים וכשהיא סובלת מקשיי נשימה. עוד נטען כי הטיפול שקיבלה הפעוטה בבית החולים לא תאם את מצבה הרפואי שהלך והידרדר עד שכאמור הועברה לרמב"ם, לאחר שסבלה מנזק בלתי הפיך במוח שגרם למותה תוך זמן קצר מאוד. ההורים תבעו פיצוי של מיליוני שקלים משני הגופים.

אמבולנס אילוסטרציה (צילום: Lerner Vadim, Shutterstock)
אילוסטרציה|צילום: Lerner Vadim, Shutterstock

בשלב הראשון שירותי בריאות כללית חתמו על הסכם פשרה עם הורי הפעוטה ועו"ד דינם לפיו הם יקבלו פיצוי של 1.23 מיליון שקל בתמורה למחיקת התביעה נגדם.

התביעה נגד מד"א המשיכה להתנהל בבית המשפט. במד"א טענו כי פעלו על פי כל הסטנדרטים הרפואיים המקובלים וביקשו לדחות את התביעה.

במהלך המשפט התברר כי על פי רישומי בית החולים הפעוטה הייתה ללא עירוי בידה. השופט קבע האחריות למותה של הפעוטה מתחלקת 80 אחוז לשירותי בריאות כללית והמדינה ו-20 אחוז למד"א.

עוד ב-mako בריאות:
>> הפעילות הזאת יכולה להגן עליכם מפני הקורונה
>> המזון הזה מוריד את מפלס החרדה ומעלה את מצב הרוח
>> חוקרים: תרופה קיימת יכולה לחסום את הנגיף

השופט יגאל גריל שדן בתביעה קבע בפסק דין מנומק כי צוות מד"א התרשל באופן הטיפול בפעוטה וחייב אותם לשלם להורי הפעוטה פיצוי של 300 אלף שקל. השופט ציין כי לא ברור באיזה שלב עירוי הנוזלים נפל מידה של פעוטה, האם בתוך האמבולנס או בבית החולים  הלל יפה. השופט דחה את טענת מד"א לפיה הפעוטה שהתה במרפא קופת חולים כשעה טרם בואו של הצוות, וטען כי מומחה שהעיד מטעם מד"א בבית המשפט היה סבור שהיה על צוות האט"ן לאבחן את ההתייבשות ולטפל בה בהתאם, ואפילו הפרמדיק שהיה באמבולנס העיד שלא ידע ממה סבלה הפעוטה. "אי אבחון מצבה של המנוחה על ידי צוות מד"א וחוסר שימת לב לסטיית העירוי החמירו את מצב המנוחה והביאו להתדרדרות נוספת", פסק.