כפי שמקובל בכל תחילת עונת חורף, גם השנה שבים ארגוני הבריאות על ההמלצות הקבועות הקוראות לציבור הרחב לגשת להתחסן מפני מחלת השפעת. בימים אלה פוקדים את המרפאות הורים שמגיעים עם ילדיהם להתחסן ועומדים בפני דילמה – האם לבחור בדרך הידידותית שכוללת חיסון הניתן בתרסיס, הכולל זני שפעת חיים ומוחלשים; או דווקא בכזה הניתן בזריקה, שכולל זנים מומתים ועלול לעורר את התנגדותם של הילדים.

רינה (שם בדוי), אחות הפועלת באחת מקופות החולים, ממליצה להורים לבחור בחיסון הניתן בזריקה, כיוון שלטענתה, השנה החיסון הניתן בתרסיס כרוך בתופעות לוואי משמעותיות יותר. "אחרי שילד מתחסן אנחנו לרוב מתקשרים להוריו כדי לשאול לשלומו. עד כה, אצל רוב הילדים שחוסנו באמצעות תרסיס העידו ההורים, כי הם סובלים מתופעות לוואי דמויות מחלה כגון חום וצינון. לעומת זאת, כשהתקשרתי להורים של ילדים שחוסנו באמצעות זריקה, לא שמעתי על תלונות מיוחדות למעט על כאב קל באזור הזריקה שחלף במהרה. מובן שגם במקרה של ילדים שחוסנו בתרסיס, מדובר בתופעות שלרוב חולפות במהרה, אך מכיוון שיש אופציה טובה יותר שיכולה לחסוך אותן אני בהחלט ממליצה עליה".

דברים דומים שמענו גם מאחות נוספת שעובדת בקופת חולים אחרת. אז האם אכן חיסון בזריקה עדיף? "קשה לומר בוודאות", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן. "לפי ה-CDC, תופעות הלוואי של התרסיס יכולות לעיתים לכלול נזלת וכאב גרון, מה שפחות צפוי כשמקבלים זריקה. יתרון נוסף של הזריקה נובע מכך שבעוד שתרסיס שלא תמיד חודר לאף במיטבו, התרכיב החיסוני שניתן בזריקה מוזרק במלואו. עם זאת, זריקה עלולה להיות כרוכה בכאב מקומי ואופן קבלתה פחות ידידותי עבור הילד. מובן שכשמקבלים חיסון חי-מוחלש תמיד קיים סיכוי מסוים לסבול מתסמיני מחלה, אבל חשוב לציין שלרוב מדובר בתסמינים קלים בהרבה מאלה שעלולים להתרחש עקב המחלה עצמה".

ילד ישן, חולה (צילום: Dragana Gordic, shutterstock)
ייתכן שהחיסון בתרסיס כרוך בתופעות לוואי דמויות מחלה|צילום: Dragana Gordic, shutterstock

למרות זאת, לדבריו, לתרסיס ייתכן יתרון נוסף, מעבר לאופן הידידותי שבו הוא ניתן. "יש טענות מסוימות לפיהן חיסון מאפשר לייצר הגנה טובה באזור דרכי הנשימה העליונות וחלל האף, וייתכן שהדבר אף עשוי לסייע בהגנה על הגוף מפני מחלות אחרות. עם זאת, מדובר בעניין שתלוי בגורמים שונים כמו למשל זני השפעת הרלוונטיים, אופי עונת השפעת ועוד".

כמו כן, מזכיר הפרופ' כי חיסון בתרסיס אינו מיועד לכולם, ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא בטרם קבלתו. "ישנן אוכלוסיות שצריכות להיזהר מחיסון הניתן בתרסיס, כמו לדוגמה מדוכאי חיסון או אנשים שמקבלים טיפולים אנטי-וירליים והוא גם לא מיועד לאנשים מעל גיל מסוים".

 

משרד הבריאות: "חיסון בתרסיס לא מלווה ביותר תופעות לוואי ביחס לניתן בזריקה".