בני משפחתה של פנינה דרור, רופאה צעירה שמתה לטענתם עקב מחדלי הצוות הרפואי, תובעים בבית המשפט המחוזי בתל אביב מיליוני שקלים משירותי בריאות כללית.

המקרה אירע לפני כשמונה שנים וחצי, כשפנינה דרור, רופאה בת 33, נשואה ואם לשני ילדים קטנים, גילתה בשבוע ה-32 להריונה על חשד לקיומו של פיגור גדילה תוך רחמי בעובר, זאת לאחר שנמצאו פערי התפתחות בין היקף הבטן לבין גודל איברי העובר האחרים. חשד זה עלה והתחזק גם בשבועות שלאחר מכן, והרופאים המליצו לה לבצע הליך של זירוז לידה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בשבוע ה-37 הגיעה פנינה לבית החולים מאיר כדי לעבור הליך של לידה מזורזת וניתנו לה זרזי לידה. כמה דקות אחר כך היא חשה בצירים ודיווחה על כך לאנשי הצוות הרפואי, אבל אלה לא התייחסו לכך. פנינה צרחה והתחננה לקבל זריקת אפידורל אך משום מה רק כעבור כמה שעות היא הוכנסה לחדר הלידה. חמש דקות לאחר שקיבלה אפידורל, המרדים יצא מהחדר, פנינה איבדה את ההכרה והייתה ללא דופק. לטענת בני המשפחה, הזריקה ניתנה בצורה לא נכונה. רק כעבור רבע שעה החל הצוות הרפואי לבצע בה החייאה. הזמן הרב שעבר היה קריטי להצלתה.

צוות אחד עסק בחילוץ התינוק ורופא מרדים בטיפול בפנינה. התינוק ניצל, אבל היא הובהלה במצב אנוש למחלקה לטיפול נמרץ וכעבור שישה ימים נפטרה. ההערכה של הצוות הרפואי היא שפנינה נפטרה כתוצאה מקריסת מערכות כתוצאה מתסחיף מי שפיר אבל דבר זה לא אומת מעולם, ולא היה תיעוד של ההליך רפואי. כמו כן, בית החולים לא הציע למשפחה לבצע נתיחת בגופה.

באמצעות עו"ד אסי לביא צוקרמן הגישו בעלה של פנינה ושני ילדיה תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב  נגד שירותי בריאות 'כללית', שבית החולים מאיר נמצאה תחת אחריותה.

"מותה של המנוחה נגרם כתוצאה מסדרה של כשלים רפואיים במצטבר וליקויים חמורים שהובילו למותה", נכתב בתביעה. כך למשל, בחדר הלידה לא הייתה ערכת החייאה, וביצוע ההחייאה התחיל באיחור של 15 דקות.

לכתב התביעה צורפו חוות דעת של רופאים מומחים הקובעים באופן חד משמעית שניתן היה להציל את חייה של פנינה דרור.

עו
עו"ד אסי לביא צוקרמן, המייצגת את משפחת המנוחה|צילום: באדיבות המצולמת

 "כמי שהיה שם בבית החולים באותם רגעים הייתה לי תחושה שדברים לא התנהלו כפי שהיו צריכים להתנהל מבחינה מקצועית. זו טרגדיה קשה עבורי ועבור הילדים"
- אביעד דרור, בעלה של פנינה ז"ל

"הצוות הרפואי טעה בנוגע להבנת המתרחש כאשר תיאר לעצמו שמדובר בהרעלת חומר הרדמה", טען רופא מומחה בתחום ההרדמה. בחוות הדעת הוא טוען כי הטרגדיה החלה ברגע שהצוות המטפל לא אבחן נכון את הסיבוך החמור.

"במקום להתחיל מיד בפעולות החייאה, הרופא המרדים הסתפק בהנשמה מלאכותית של היולדת וגם אז באיחור רציני. בלי לטפל בהתמוטטות מערכת הלב וכלי הדם דבר שגרם להופעת דום לב. האיחור של 10-15 דקות מרגע התמוטטות מערכת לב-כלי דם ועד התחלת ההחייאה גרם לאי ספיקת דם למוח ולנזק מוחי בלתי הפיך של היולדת". לדבריו, הם היו מבצעים את הטיפול הפשוט והידוע לדרור היו סיכויים גבוהים מאוד לשרוד ולהבריא.

רופא מומחה נוסף לרפואה פנימית ציין כי לא סביר שדרור מתה כתוצאה מתסחיף מי שפיר, וכי מותה נגרם בגלל שהרופא המרדים הזריק את האפידורל למקום הלא נכון בגופה. הרופא הביע תמיהה על שאין תיעוד בתיק הרפואי על פעולות שביצע הרופא המרדים בדקות הקריטיות ורישום כיצד הגיבה דרור ולא ברור מדוע צוות החייאה הצטרף רק כעבור 15 דקות. 

אביעד דרור, אלמנהּ של פנינה ז"ל, אמר למאקו: "חשוב לי לדעת את האמת ומה קרה שאשתי נפטרה בנסיבות טרגיות בגיל כל כך צעיר כשכל החיים לפניה כדי שהצוות הרפואי יפיק לקחים ושזה לא יקרה לעוד אנשים. כמי שהיה שם בבית החולים באותם רגעים הייתה לי תחושה שדברים לא התנהלו כפי שהיו צריכים להתנהל מבחינה מקצועית. זו טרגדיה קשה עבורי ועבור הילדים. בעיקר השלב של לשרוד את התקופה הראשונה ולאחר מכן בגידול הילדים. בני משפחה, חברים ומקום העבודה וגורמי מקצוע רבים עזרו מאוד להתמודד עם הקשיים שהיו. הילדים שאלו ושואלים שאלות איפה אמא, וככל שהם גדלים אני משתדל לענות להם כדי שיבינו מה קרה".

עוד ב-mako בריאות:

>> רופאים חושפים: זה המקרה הכי מדהים שנתקלתי בו השנה
>> מודל קנדי מגלה: מה עדיף - סגר כללי או סגרים מקומיים?
>> בעקבות מירית הררי: אלה התסמינים של סרטן הלבלב 

בכתב ההגנה שהגישה שירותי בריאות כללית לבית המשפט נטען כי אין לה כל אחריות על האירוע המצער וכי ועדת בדיקה של משרד הבריאות קבעה כי מותה של המנוחה נגרם עקב תסחיף מי שפיר שאינו ניתן לחיזוי מראש וגורם לתמותה באחוז גבוה של המקרים כאשר הטיפול התומך הוא מיטבי וכי פעולות ההחייאה נעשו בצורה נכונה. עוד נטען כי הצוות הרפואי עשה מאמצים עילאיים למנוע את מותה של ד"ר דרור, וכי היא קיבלה טיפול טוב בהתאם למצבה. מדובר בסיבוך חמור של לידה ולבית החולים אין כל אחריות למותה. לדברי שירותי בריאות כללית הצוות הרפואי לא התרשל והמנוחה טופלה באופן ראוי מקצועי, מיומן וללא כל רשלנות.