מקרה חריג בבית החולים שיבא: אישה הרה בשנות ה-30 לחייה נאלצה לעבור החודש הפסקת היריון לאחר שנדבקה בנגיף הזיקה במהלך חופשה משפחתית בדרום תאילנד. מבית החולים נמסר כי האישה גילתה על ההיריון במהלך החופשה, ועם חזרתה לארץ, החלה לסבול מתסמינים הכוללים חום ופריחה, ולכן מיהרה להיבדק.  

לפי משרד הבריאות, מחלת הזיקה מועברת בעיקר על ידי עקיצות יתושים מסוגי Aedes הנגועים בנגיף, ובעיקר על ידי היתוש אדס מצרי (Aedes Aegypti). לרוב מדובר במחלה קלה או נטולת תסמינים, והיא יכולה להתבטא בחום, פריחה, כאבי פרקים או בדלקת של לחמיות העיניים. במקרים נדירים, תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים כמו תסמונת גיליאן ברה. החשש העיקרי ממחלת הזיקה, לפי הסבר המשרד, נובע מהשפעתה האפשרית על מהלך התפתחות העובר, זאת מאחר שקיים קשר בין הדבקה של נשים בהיריון לבין הפלות ומומים בקרס יילודים, לרבות התפתחות מוגבלת של המוח.

עלייה במספר הנדבקים בנגיף

פרופ' אלי שוורץ, רופא בכיר במרכז לרפואת מטיילים ולמחלות טרופיות בשיבא, מספר בריאיון ל-mako בריאות, הצעירה הגיעה לבדיקות דם במרפאת הזיקה בבית החולים לאחר הופעת התסמינים כיוון ששמעה על הנגיף, וכי תוצאותיהן הראו באופן חד משמעי שהיא אכן נדבקה כבר בשבועות הראשונים של ההיריון. לדבריו, בעקבות כך היא נאלצה לעבור הפסקת היריון, ולאחריו אכן נמצא ריכוז גבוה של הנגיף גם בגוף העובר. הפרופ' מציין כי זהו המקרה הראשון בישראל שבו מאותרות אצל עובר רמות גבוהות של הווירוס, והמקרה השני שבו אישה נאלצת לעבור הליך שכזה בשל הידבקות בנגיף. המקרה הראשון התרחש בשנת 2017, אז אובחנה גם כן צעירה בבית החולים שיבא.

עוד מציין הפרופ' כי בשנתיים האחרונות חלה עלייה במספר הנדבקים בנגיף. "ההתפרצות הגדולה של נגיף הזיקה החלה בדרום אמריקה בשנת 2015 ומשם התפשטה לשאר מדינות אמריקה הלטינית ולארצות המזרח הרחוק באסיה. בשנת 2016 הכריז ארגון הבריאות העולמי על הנגיף כמגפה עולמית. כאשר נכנסה הקורונה לחיינו, ומשאבי המעבדות הופנו לבחינתה, פסקו הדיווחים בארצות האנדמיות אודות נגיף הזיקה, והציבור קיבל את הרושם שהמחלה נעלמה מהעולם. בשנתיים האחרונות, עם החזרה לנסיעות ברחבי העולם, חלה עלייה בדיווחים על מקרי הידבקות בנגיף".

חוף תאילנד (צילום: martinho Smart, shutterstock)
יעד פופולרי להידבקות בנגיף|צילום: martinho Smart, shutterstock

פרופ' שוורץ מוסיף כי בעת התפרצות הנגיף בשנת 2015, התקבלו דיווחים על פגיעה עוברית בעקבות הידבקות במדינות דרום אמריקה, בעיקר בברזיל. "המחשבה הייתה כי רק זנים הקיימים בדרום אמריקה עלולים לפגוע בעובר. עם זאת, המקרה הנוכחי שהתגלה בשיבא, חושף לראשונה כי מתרחשת העברה של הנגיף בין האם לעובר גם כתוצאה מהידבקות בזן התאילנדי".

הפרופ' מציין כי במרפאת זיקה במרכז הרפואי שיבא אובחנו בשנים האחרונות מעל 40 מקרים, ובשנתיים האחרונות כל המקרים החיוביים היו מתאילנד. "תאילנד היא יעד פופולרי מאוד לנוסעים ישראלים ולכן חשוב לדעת כי נגיף הזיקה נמצא שם, ויש להגביר את המודעות לכך ולנקוט פעולות מנע. ההמלצה שלנו היא להימנע מאזורים שבהם ידוע על התפרצות של הנגיף ולהשתמש באמצעי הגנה נגד יתושים. פעמים רבות הנגיף אינו גורם למחלה המלווה בסימפטומים, אך חשוב להבין כי הפגיעה בעובר עלולה לקרות גם בלעדיהם. אנחנו ממליצים לכל מי שחזר מתאילנד להגיע למרפאת זיקה, גם אם אין תסמינים, ובפרט לנשים שבהריון או לזוג המתכנן היריון״.