נמצאה פעילות עצבית שיכולה לנבא את הסיכוי למות מקורונה, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה. במחקר, אותו ערך פרופ' יורם (יורי) גדרון מאוניברסיטת חיפה, יחד עם חוקרים הולנדיים, נמצא כי ככל שהפעילות של עצב הווגאוס (העצב התועה) גבוהה, כך הסיכוי של חולי קורונה בכלל ואלה מעל גיל 70 בפרט להישאר בחיים עולה. "לממצא ראשוני זה חשיבות גדולה מאוד. הרופאים ידעו מראש למי לתת טיפול יותר אינטנסיבי כדי לנסות למנוע מוות", אמר פרופ' גדרון. לדבריו, מחקר עתידי צריך לבדוק האם טיפול לא פולשני לגירוי עצב הוגאוס יכול להגדיל את הסיכוי להישאר בחיים בקרב חולי קורונה.
ניבוי תמותה יאפשר לספק לחולי קורונה בסיכון טיפול אינטנסיבי יותר
עצב הוואגוס אחראי על שימור האיזון בגוף. הוא משפיע בין היתר על הנשימה, על הדיבור, על הבליעה, דופק, לחץ דם, פעילות חיסונית ומערכת העיכול. לדברי פרופ' גדרון, אחד הגורמים העיקריים למוות מנגיף הקורונה הוא התגובה הדלקתית לנגיף, שהיא תגובת-יתר חיסונית, ואילו אחד הגורמים שיכולים לעכב תגובה זו, הוא פעולתו העצבית של הוואגוס.
במחקר הנוכחי ביקש פרופ' גדרון מהחוג לסיעוד באוניברסיטת חיפה יחד עם ד"ר סטראס ועמיתיה בהולנד לבדוק האם שינויים במרווחים בין דפיקות הלב, הנקבעים על ידי פעילות עצב הוואגוס, מנבאים את התמותה מנגיף הקורונה. במחקר השתתפו 288 חולי קורונה הולנדיים בגילי 25-90. הנבדקים עברו בדיקת אק"ג שבדקה את קצב פעילות ליבם. החוקרים בדקו את ההישרדות של החולים עד שלושה שבועות לאחר ביצוע הבדיקה.
עוד ב-mako בריאות:
>> ההרגל המגונה שהפך למסוכן יותר בזמן הקורונה
>> התחסנה והניקה במקביל – ועוררה סערה
>> 4 מזונות מאסט לתוחלת חיים ארוכה
מתוצאות המחקר עולה כי שונות גדולה בקצב פעילות הלב (פעילות וגאלית גבוהה) בקרב החולים בכלל ובאלה מעל גיל 70 בפרט ניבאה פי שניים את הסיכוי להישאר בחיים, ללא תלות במחלות רקע שונות כמו סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב שונות. "ממצאי המחקר מראים על מנבא פיזיולוגי חדש של הישרדות אותו הרופאים יכולים למדוד בנקל כדי לחזות את הפרוגנוזה ולדעת למי לתת יותר עזרה רפואית. כמו-כן הממצאים מהווים קרקע לבדיקה מדעית של טיפול עצבי חדש בו נבדוק האם גריה של הוואגוס תפחית תמותה בחולים אלה", אמר פרופ' גידרון. ממצאי המחקר יוצגו לראשונה בכנס של בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה שיתקיים ב 12.1.2021.
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו לעבור בדיקת קורונה:
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (06.01.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.