אין ספק שהקיץ הלוהט, שנעשה חם יותר מדי שנה, מביא עמו לא מעט מזיקים, שלא רק מציקים לנו בחיים (אנחנו מסתכלים עליכם, ג'וקים), אלא גם מהווים מפגע תברואתי של ממש. כמה פוסטים שהועלו בימים האחרונים בקבוצת הפייסבוק "אמהות מבשלות ביחד" מצביעים על מפגע מלחיץ במיוחד: זבובים ורימות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"זבובים צריכים סביבה מאוד נוחה כדי להטיל ביצים"
כמה נשים פנו לקבוצה כדי להזהיר את הציבור הרחב מפני זבובים שעלולים להטיל ביצים על מזון מבושל, תוך דקות ספורות בלבד. באחד הפוסטים מתואר כיצד תוך 10 דקות בלבד, נמצאו ביצים של זבובים על גבי שניצל שטוגן זמן קצר לפני כן. בתמונה ניתן לראות מעין פתיתים לבנים, דמויי אורז, שלפי כותבות הפוסטים, מדובר למעשה בביצים של זבובים שניתן להבחין בהן בקלות על השניצל.
הפוסטים נעשו ויראלים, אחד מהם אף שותף יותר מ-426 פעמים וזכה ליותר מ-2,500 תגובות ובהתאם לכך גרם ללא מעט פניקה בקרב אנשים רבים. אז האם באמת זבובים מסוגלים תוך דקות ספורות, לנחות על המזון שלנו ולהטיל ביצים? לדברי ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית, קשה לדעת לפי התמונה. דעת מומחה מבוססת על ניסיון במקרים אחרים, אך לפי המקרה הזה, אין אפשרות לדעת על טיב הבשר. עם זאת, היא מוסיפה כי הביצים של הזבוב קטנות מאוד, ולא נראות כמו אלה בתמונה, כך שזה ככל הנראה אורז. לטענתה, "זבובים צריכים סביבה מאוד נוחה כדי להטיל ביצים, הם חרק חכם מאוד. הטלת ביצים צריכה להיעשות באין מפריע כדי שירגישו נוח לעשות את זה. ועוד מדובר כאן בשניצל מטוגן, הם מעדיפים את הטריים. אז אלא אם זו סביבה מאוד לא היגיינית, או מטבח תעשייתי מוזנח, זה לא יכול לקרות. בטח לא במטבחים נורמליים שמנוקים על בסיס יומי - אולי אם השניצלים היו עומדים לפחות 24 שעות בחוץ".
עוד ב-mako בריאות:
>> זה המיתוס הכי גדול על סקס שכולם מאמינים לו
>> מחקר ישראלי: מזון מסוג זה תורם לירידה במשקל
>> האם אתם עייפים במידה נורמלית או מדאיגה?
למרות דעת הזיהומולוגית, מ', שכתבה את אחד הפוסטים בנושא (שמה המלא שמור במערכת כדי לשמור על פרטיותה), מספרת לנו כיצד ראתה במו עיניה איך הזבוב מטיל ביצים על השניצל. "מה שרואים בתמונה אלו רימות של זבוב ירוק עקשן שראיתי במו עיניי מטיל על השניצל בצלחת שלי". נוסף לכך, היא מציינת כי בפוסט המקורי הגיבו לא מעט נשים שטוענות כי גם הן מצאו ביצי זבובים על אוכל מבושל. "יש לציין שאלו שניצלים שנקנו טריים מקצב שמתחת לבלוק שלי, הם טוגנו באותו הרגע. בזכות פוסט דומה לשלי אני גילית את הדבר. אילולא הייתי נתקלת בו הייתי אוכלת ביצים של זבוב".
ממכון דוידסון לחינוך מדעי נמסר כי "זבוב הבית (Musca domestica) ניזון מחומרים לחים עשירים בסוכרים וחלבונים – מזונות של האדם עצמו וכן הפרשות של בני אדם ובעלי חיים אחרים. מכיוון שהזבובים מרבים לעמוד גם על אלה וגם על אלה, הם מעבירים בקלות חיידקים רבים למזון – בעיקר חיידקי מעיים. הזבובות עשויות גם להטיל ביצים על בשר שהושאר באוויר הפתוח, בעיקר נא, אך גם מבושל. הרימות יבקעו מהביצים תוך יום-יומיים, ובדרך כלל יתחפרו בתוך הבשר (או הצואה), שם גם יהפכו לגלמים ויגיחו כזבובים בוגרים כעבור כשבוע – משך הזמן המדויק תלוי בתנאי הסביבה ובאיכות המזון. קירור במקרר לא יהרוג בדרך כלל את הרימות, אך הוא יעכב את התפתחותן. הרימות עצמן אינן מסוכנות למאכל, אך רוב האנשים יעדיפו להימנע מהן. הסכנה העיקרית מביקור הזבובה על הבשר הוא הזיהום בחיידקים, מה שהיא יכולה לעשות גם בלי להטיל ביצים".
בשל נטייתו של המזון (ובעיקר בשר) להתקלקל במהירות בימי הקיץ החמים, ד"ר תמיר ממליצה בכל מקרה לכסות את האוכל ולהכניסו למקרר במהירות, בתוך עשר דקות. ואם זבוב נחת לכם על האוכל - אין צורך להיכנס לפניקה. לפי דוקטור יוחנן ערבות, טכנולוג מזון, אם זבוב נחת על האוכל, הבחנתם בו מיד ודאגתם להעיף אותו - אין סכנה. "אבל אם השארתם סיר של אוכל על השיש או על הכיריים וזבוב נחת בו ושהה שם חצי שעה לפני שהבחנתם בו, זה פחות מומלץ". בכל מקרה, כיוון שילדים רגישים יותר להם זה יהיה מסוכן יותר מאשר למבוגרים.