לפני מספר ימים חזרה לביתה נועה נתניאל בת ה-7 מפסגת זאב בירושלים מבית הספר, ומצאה בחדר המשחקים סוללת כפתור עגולה. היא החלה לשחק בה, תחבה אותה לפיה ובלי לשים לב – בלעה אותה.

"זה קרה בשנייה, הסוללה נשאבה אל הגרון ממש ברגע אחד מהיר", משחזרת אדווה אמה. "למרבה המזל, הספקתי לראות את זה קורה, וידעתי שזה מסוכן מאוד ושצריך להוציא את זה מהר". נועה הובהלה מיד על ידי הוריה אל חדר מיון הילדים בהדסה הר הצופים. אדווה מספרת כי בשלב הזה היא כבר הרגישה ממש לא טוב. "היא לא דיברה, שרף לה מבפנים".

הצוות שקיבל את נועה לידיו שמע מהאם את סיפור בליעת הסוללה והחל בבדיקות. ד"ר מרדכי סליי, מומחה לגסטרואנטרולוגיה ילדים בהדסה אשר טיפל בה, מספר כי נועה הגיעה לבית החולים במצב יציב יחסית, בזכות העובדה שהגיעה מהר לבית החולים. לדבריו, אף שנראתה בסדר, נדרשו בדיקות כדי להעריך את חומרת הנזק שנגרם לה.

לאחר ביצוע בדיקות הדמיה, נמצא כי הסוללה הייתה תקועה בוושט, סמוך לאבי העורקים, מה שחידד לצוות המטפל את הסכנה המיידית שנשקפה לה. "החלו להתארגן להליך בחדר הניתוח ובינתיים נתנו לה דבש כדי לעכב זרם חשמלי וכוויות, זה נוהל מקובל במקרים כאלה, אבל היא הקיאה את הכל", מספרת אדווה.

המרוץ נגד השעון

ד"ר סליי מסביר כי בשל מיקום הסוללה המסוכן נדרש לשלוף אותה מיידית מאזור אבי העורקים לפני שהנזק יהיה עצום. "הפעלנו במהירות את כל בעלי התפקידים הרלוונטיים כדי להכניס אותה לבדיקת גסטרוסקופיה בדחיפות. ״הסוללות החדשות חזקות פי שלושה, יש בהן זרם חשמלי הנותר פעיל גם לאחר הבליעה, והוא יכול ליצור כווייה חשמלית בתוך הרקמות בגוף, הזרם מתפשט דרך הוושט בבית החזה ויכול לפגוע באיברים חיוניים, ובמקרה של נועה היה עלול להיווצר קרע באבי העורקים".

עוד הוא מציין כי במהלך בדיקת הגסטרוסקופיה הוחדרה דרך הפה מצלמת סיב שכיוונה אל המיקום המדויק של הסוללה. בשלב הבא הצוות החדיר למיקום מלקחיים זעירים ובאמצעותם נשלפה הבטרייה.

נועה במהלך האשפוז בהדסה (צילום: הדסה)
נועה במהלך האשפוז בהדסה|צילום: הדסה

"הסוללה יכולה להרוס את הרקמה שאליה היא נצמדת, לגרום לחור בוושט ואם היא נכנסת עמוק יותר אז היא עלולה לגרום סכנה גם לאבי העורקים"

אולם, בזאת לא תמה הדרמה. אף שהסוללה עצמה כבר נשלפה מגופה, עדיין נשקפה לנועה סכנת חיים משמעותית. לכן היא הועברה להדסה עין כרם, לניטור מלא אחר מצבה. ד"ר אורי פולק, מנהל מחלקת טיפול נמרץ לילדים בהדסה עין כרם שבה טופלה, מסביר כי עצם שהייתה של הסוללה בתוך הגוף, עלול לגרום לתופעות לוואי מסוכנות ומשמעותיות גם לאחר שליפתה. "הסוללה יכולה להרוס את הרקמה שאליה היא נצמדת, לגרום לחור בוושט ואם היא נכנסת עמוק יותר אז היא עלולה לגרום סכנה גם לאבי העורקים", הוא מסביר. "גם לאחר ששולפים אותה עלול להיווצר נזק כגון דלקת במיצר (מדיאסטיניטיס) שמתרחשת בשל נקב בוושט, מצב שמחייב התייחסות רצינית וניטור של מצבה ביחידה לטיפול נמרץ. למעשה, גם לאחר ארבעה שבועות מרגע הבליעה עדיין קיים סיכוי משמעותי לפגיעה, ולכן טיפלנו בנועה והשגחנו בקפידה כדי לוודא בבדיקות חוזרות שאין החרפה או התדרדרות באזור שבו התמקמה הסוללה".

לדבריו, במהלך תקופת האשפוז, בוצעו לנועה באופן תדיר בדיקות דופק ולחץ דם, בדיקות הדמיה ובדיקות מעקב נוספות. "כשראינו שההדמיות חוזרות ושאין הרחבה של האזור הפגוע הבנו שכבר בטוח לשחרר אותה מטיפול נמרץ". לאחר שמונה ימי ניטור ביחידה לטיפול נמרץ, עם מגבלת אכילת מזון קפדנית, הועברה נועה למחלקת הילדים, שם טופלה על ידי הצוות, וכעת מצבה משתפר. בסה"כ היא אושפזה כשלושה שבועות בהדסה.

"זו הייתה תקופה לא פשוטה", אומרת אימה. "בימים הראשונים היא הייתה בצום וניזונה דרך צינור. כשהעבירו אותה למחלקת הילדים והיא התאוששה יפה ונשמנו לרווחה וכששוחררנו לבסוף הביתה, אחרי אשפוז ארוך, הודנו לצוות מכל הלב".

לסיום אומרת אדווה: "חשוב שהורים ידעו שכל דקה במקרה כזה היא קריטית. חייבים לרוץ מיד למיון. אם לא היינו מגיעים בזמן, הסוללה הייתה יכולה לגרום לכווייה גדולה יותר והתוצאה הייתה יכולה להיות נוראית חלילה".

ד"ר סליי: "חשוב להקפיד שסוללות לא יהיו בקרבת ילדים, בייחוד הסוללות החדשות. אפילו יש למנוע גישה למכשירים שמכילים אותן וקל לשלוף אותן מהם. הן כל כך מסוכנות שצריך להתייחס אליהן כמו אל חומרי ניקוי רעילים. סוללה יכולה להיבלע על ידי ילדים ולסכן את חייהם. במקרה של בליעת סוללה יש לתת לילד/ה מעל גיל שנה 10-5 מ"ל דבש ואז להגיע בדחיפות לבית החולים. הדבש מרחיק את הזרם החשמלי ומצמצם את הסיכון. אמא של נועה הצילה את חייה כשהחליטה לפנות ישר למיון ולא חיכתה שיכאב לה".