לפני כשבועיים דיווחנו על התפרצות של אימפֵּטיגו (גַלדת) – מחלת עור זיהומית המתפשטת בקרב ילדים רבים ברחבי הארץ. בפוסט, שהפך ויראלי לאחרונה, שיתפה אם מודאגת: "היי בנות, רציתי לשאול אם גם לילד/ה שלכן יצאו פצעים כאלה. כשזה התחיל חשבנו שזו עקיצה של יתוש, ועכשיו זה נהיה הרבה יותר גרוע. קבעתי תור לרופא, אבל רציתי לדעת אם קרה לכן ואתן יודעות להגיד במה מדובר".
הפוסט עורר תגובות של אמהות רבות ברחבי הארץ שילדיהן נדבקו בזיהום, חלקן אפילו לא ידעו שמדובר בו ולא הבינו מה מקור הפצעים. אחת מהן היא רעות סבג מדמון מהרצליה, שכתבה: "לא הכרנו את זה בכלל. עברתי חודש של גיהינום עם הבת שלי. זה התפשט לה בכל הגוף והקרקפת, אפילו נכנס לדם. היינו צריכים פעמיים אנטיביוטיקה משחות ושמפו מיוחד".
בשיחה עם mako בריאות מספרת סבג, שבתחילה הבחינה בפצעים מוזרים על גבי עורה של בתה בת ה-6. "זה נראה ממש כמו כוויות. בהתחלה הם יצאו ברגל ומיד ניגשתי לרופא המשפחה. הוא אבחן שזה אבעבועות רוח, אבל כשראיתי במהלך היום שיוצאים עוד נגעים גם בידיים בצוואר ובבטן, לא הייתי רגועה וניגשתי לרופא עור, והוא אמר לי בוודאות שמדובר באימפטיגו".
סבג מדמון מספרת כי בעיר שהיא גרה בה היא שומעת על אמהות אחרות שמתלוננות על הבעיה: "אני שומעת על המון מקרים בהרצליה, ילדים שנדבקים בגנים. כשהבת שלי חלתה, התברר לנו שכל הגן שלה נדבק גם".
גם דקלה (שם בדוי) מכפר סבא, מספרת שבנה בן ה-7 נדבק באימפטיגו: "הבן שלי נדבק וכשאובחן – מיד קיבל אנטיביוטיקה. לצערי הוא הספיק להדביק גם את האחיין שלו. הפצעים היו כל כך גדולים וכואבים שהם הגיעו עד הצוואר, זה נראה כמו כווייה. בהתחלה לא ידענו מה זה, הוא היה שלושה שבועות בבית".
לא רק אימפטיגו – מחלות העור שמועברות הקיץ
ד"ר יעל רנרט – יובל, רופאת עור ילדים, ממחוז המרכז בכללית, ורופאה בכירה ביחידה לרפואת עור במרכז שניידר, מציינת שאימפטיגו הוא זיהום עור שכיח בעונת הקיץ. "אימפטגו נפוץ יותר בקיץ כי החום והלחות טובים לחיידקים, וההדבקה קלה יותר בשל העובדה שהילדים לבושים בבגדים קצרים והעור חשוף יותר למגע קרוב בין ילדים. מעבר לכך, בקיץ ילדים נוטים יותר להיפצע ולהישרט או להיעקץ, וכל אלה הם מוקדי כניסה נוחים לחיידקים שגורמים לאימפטיגו".
לדבריה, אימפטיגו מידבק מאוד ולכן חשוב לטפל בו כבר בהתחלה. "הוא שכיח בעיקר בקרב תינוקות וילדים ונראה כמעין פצעים בחלקים שונים בגוף, ובייחוד סביב האף והפה, הידיים והצוואר. זוהי מחלה מאוד מידבקת שעלולה לגרום לאי-נוחות ולגירודים. אגב, יכולות להיות גם הדבקות חוזרות והילדים עלולים להדביק גם מבוגרים. הטיפול באימפטיגו הוא על ידי אנטיביוטיקה".
עוד מציינת הד"ר כי הזיהום באימפטיגו מועבר בידי אנשים באמצעות מגע ישיר או מגע עם חפצים נגועים כמו מגבות, כלי מיטה ועוד. "חשוב מאוד לשטוף ידיים ולשמור על סביבה היגיינית וכמובן לפנות לרופא ברגע שיוצא הנגע הראשון", היא מציינת.
עוד היא מציינת כי בקיץ הנוכחי רואים גם יותר מחלות עור ויראליות הנגרמות מווירוס ההרפס - אבעבועות רוח או שלבקת חוגרת, שתיהן הפכו נפוצות יותר לאחרונה לדבריה. "אבעבועות רוח זו מחלה שמתפרצת בעיקר בקרב אוכלוסיות לא מחוסנות, אך למי שחוסן יכולה להתפתח מחלת שלבקת חוגרת. אלה נגעים עם שלפוחיות שנראים כמו נגעי הרפס מפוזרים באזור מוגבל בגוף במקבצים, בעיקר בבטן או בחזה. באזורים אלו הפיזור יכול להיראות כמעין חגורה. זה יכול להיות מעקצץ ושורף. הטיפול במחלות האלה לא תמיד נדרש, והוא כולל לפי הצורך תרופות אנטי-ויראליות".
ד"ר רנרט-יובל מוסיפה עוד כי אבעבועות רוח ושלבקת חוגרת הן מחלות שעלולות להיות מסוכנות, בעיקר עבור נשים בהיריון ואנשים עם מערכת חיסונית חלשה, ויש להתייעץ עם הרופא המטפל אם יש חשד לחשיפה קרובה למישהו שנגוע במחלות.