למרות העלייה בתחלואת הקורונה בישראל: התרופות פקסלוביד או מולנופירביר המיועדות לטיפול בחולי קורונה במצב בינוני-קשה זו אינן זמינות על המדפים. 

פרופ' גליה רהב, נשיאת תחום המחלות הזיהומיות ומומחית למחלות זיהומיות, בשיבא, מציינת כי התרופה פקסלוביד שניתנת לחולי קורונה מעל גיל 65 ולאנשים עם מחלות רקע שסובלים מתסמינים, אושרה בשנת 2021, ועד לפני כמה חודשים יכול היה הצוות המטפל לרשום אותה בקלות למטופלים הרלוונטיים. לדבריה, בחודשים האחרונים, רופאי משפחה ומומחים לזיהומים נתקלים בבעיה בירוקרטית בעת בקשת התרופה למטופלים. "הם נאלצים למלא טפסים רבים ומסורבלים במשך למעלה מחצי שעה, ולאחר מכן המערכת שולחת להם תשובה בניסוח של 'נשוב אליך'. מאותו רגע הרופאים לא שומעים כלום יותר, ואין עם מי לדבר, אף אחד לא חוזר. זה קרה לי וקורה להרבה מאוד רופאים בקהילה ומומחים לזיהומים שסיפרו לי על זה".

פרופ' רהב מספרת על מקרה שאירע ממש לאחרונה, כשרצתה לרשום את התרופה לאחד החולים. "מדובר במטופל כבן 60 עם מחלות רקע. כשרציתי לתת לו את התרופה, זה פשוט לא היה אפשרי. נכנסתי למערכת, מילאתי טפסים, ואף אחד לא חזר אלי. בסופו של דבר לא הצלחתי להנפיק מרשם. היום הוא מורדם ומונשם. אגב, ממש אותו חולה טופל בתרופה בשנה שעברה והיא ממש הצילה אותו. בכל העולם נותנים אותה, ורק בישראל יש בעיות".

תרופות (צילום:  juliano703, shutterstock)
תרופות מצילות חיים|צילום: juliano703, shutterstock

לדבריה, מדובר בתרופה מצילת חיים. "היא מטפלת בסימפטומים ויכולה למנוע מצבים של אשפוז בבית חולים שכולל הנשמה והרדמה. זו תרופה שבהחלט מונעת הידרדרות ואף יכולה למנוע תופעות של לונג קוביד. חייבים לתת אותה בחמשת הימים הראשונים של המחלה ולכן אין זמן. אם אין תגובה או אישור ממשרד הבריאות, אנחנו מאבדים את המומנטום". 

עוד טוענת פרופ' רהב כי הבלבול חוגג. "עד לפני שנה היו מביאים אותה לבתים של החולים ולכל מי שהיה בסיכון היה קל להשיג אותה, היום זה בלתי אפשרי. לא ניתן לקנות את התרופה גם באופן פרטי. המטופלים מבולבלים, הם מוכנים לשלם, אבל אין אישור למכור את זה לבתי מרקחת פרטיים. לפעמים אני נאלצת לרכוש תרופות עבור המטופלים שלי מבתי אבות גריאטריים שבהם עוד יש מלאי, אבל זה לא יכול להימשך כך".

גם פרופ' יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה ויועץ סוכרת במכבי שירותי בריאות אומר שכיום קשה יותר להשיג את תרופת הפקסלוביד. "לא ברור מדוע, אבל התהליך מורכב יותר. כיום ממלאים מרשם, מפנים לבית המרקחת של הקופה, ושם אם חסר מזמינים עבור המטופל. בעבר היו מביאים את התרופה לבית המטופל. אגב, יש מחסור גם בתרופה השנייה - מולנופירביר, שגם היא אושרה בשנת 2021 ומיועדת לטיפול בחולי קורונה מבוגרים או עם מחלות רקע. כרגע אנחנו די חסרי אונים".

"אני לא מבין למה לא מוכרים את התרופות בבתי מרקחת פרטיים", מוסיף דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל. "היום אפשר לקנות אותן רק בבתי מרקחת של הקופה - וחבל".

בית מרקחת אילוסטרציה (צילום: Aleksandar Karanov, shutterstock)
"לא ניתן לקנות את התרופה גם באופן פרטי"|צילום: Aleksandar Karanov, shutterstock

ומה אומרים בקופות החולים לגבי מחסור?

מכבי: "ישנו מחסור בתרופה מולנופירביר".
כללית:  "אין מחסור בשתי התרופות".
לאומית: "אין מחסור בשתי התרופות".
מאוחדת: "במאוחדת לא קיים מחסור בתרופות הקורונה פקסלוביד ורמדסיביר. השימוש בתרופה מולנופירביר, פחות נפוץ לנוכח דיווחים על יעילות נמוכה".

 

משרד הבריאות: "המשרד מספק לכל בתי החולים וקופות החולים תכשירים לטיפול בקורונה. הטיפול ניתן למטופלים בהתאם למצבם הרפואי וע"י הרופא המטפל. התרופות ניתנות במימון מלא של משרד הבריאות באמצעות בתי החולים וקופות החולים. כל טענה אחרת שגויה מיסודה ומטעה את הציבור. למשרד הבריאות לא ידוע על מחסור בתרופה פקלסוביד. נכון לכרגע יש מחסור בתרופה מולנופירוביר ומשרד הבריאות נערך לרכש מחודש. בנוגע לבעיות טכניות בקבלת התרופה יש לפנות לקופות החולים".