אחד המוצרים הפופולריים בעונת החורף הוא בקבוק מים חמים – מיכל העשוי מחומר סינתטי המשמש לחימום הגוף. אולם, לא פעם דובר על הסכנות הכרוכות בשימוש במוצר הזה. לפני כשבוע אירע מקרה חמור כשבקבוק חם נקרע בעודו מונח על גופה של ילדה בת 8 מאזור המרכז וגרם לכוויות קשות.

בראיון ל-mako בריאות מספרת אמה, אפרת על הרגעים הדרמטיים: "עומר הייתה חולה ונשארה בבית. היא לא הרגישה טוב וכאבה לה הבטן אז היא ביקשה שאכין לה בקבוק חם. למרות החשש משימוש במוצר שמכיל מים רותחים, מילאתי אותו במים ובדקתי שהוא סגור כמו שצריך. בתוך שניות שמעתי אותה צורחת מכיוון הסלון. בעלי קרא לי לבוא מהר, הוא הפשיט אותה, וראינו שהיא נכוותה בירכיים ובמשפעות. התברר שהבקבוק נקרע והמים הרותחים נשפכו עליה. האזור היה אדום ומלא בשלפוחיות. זה לא שעומר שכבה על הבקבוק או לחצה עליו, זה פשוט פתאום נקרע. הבקבוק נקנה בערך לפני ארבע שנים, ולכן אנחנו מעריכים שהגומי היה ישן והתפרק".

ההורים מיהרו להתייעץ עם חברתם רופאת המשפחה. "לא זכרנו אם מותר לשים מים קרים או קרח. חברה שלנו היא רופאה, אז התקשרנו אליה והיא הסבירה שצריך לשטוף את האזור במי ברז במשך מספר דקות. לאחר מכן החלטנו לקחת אותה למיון. הייתה לנו התלבטות בהתחלה, אבל זכרתי שכוויות עשויות להיראות בסדר בהתחלה, אבל בטווח הארוך יותר הן עלולות לגרום לנזקים".

ד"ר אופיר שיר עז, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית, מתאר: "עומר הגיעה לבית החולים כשהיא בהכרה מלאה ובמצב יציב, כשהיא סובלת מכוויות באזור הירכיים והמפשעות, חלקן שטחיות וחלקן בדרגה שנייה". לדבריו, בשל העובדה שהיה מדובר באזור רגיש ובצל החשש כי הפציעה תשפיע גם על יכולת מתן שתן, נעשה שימוש בקתטר ועומר אושפזה לצורך השגחה במחלקת כירורגיית ילדים.

מיון (צילום: shutterstock)
בכל שנה יש מקרים כאלה - חשוב למנוע אותם מראש|צילום: shutterstock

הד"ר מציין כי הטיפול כלל חבישות של האזור עם משחות המכילות סטרואידים להורדת הנפיחות והאדמומיות. לאחר ארבעה ימים, כשמצבה השתפר, עומר שוחררה לביתה. "הכווייה אומנם לא החלימה לחלוטין אך מצבה אפשר המשך טיפול וחבישות בקופת החולים וכן ביקורת בבית החולים", מסביר הד"ר.

תופעה מוכרת ומסוכנת

בארגון בטרם לבטיחות ילדים אומרים כי בחמש השנים האחרונות תועדו למעלה מ- 2,250 מקרים של ילדים שנכוו מנוזלים חמים. לדברי ד"ר שיר עז, הבקבוקים החמים מכילים כמות גדולה מאוד של מים רותחים. "לרוב, אנשים חושבים שאם הם מוודאים שהפקק סגור ואטום ולכן דבר לא יכול לקרות, אבל לא ניתן לצפות את עמידות החומר לטמפרטורה כזו גבוהה. לעיתים הבקבוק מתפוצץ לגמרי, ובמקרים אחרים המים הרותחים דולפים וגורמים גם כן לכווייה קשה".

אגב, הוא מדגיש כי לא מדובר במקרים שמתרחשים בחורף בלבד. "יש לא מעט נשים ונערות, שמשתמשות בבקבוק כדי להקל את כאבי המחזור, למשל". הוא מציין כי השימוש בבקבוק מסוג זה באזור הבטן התחתונה מסוכן במיוחד, והוא עלול לגרום לכוויות קשות באזורים אינטימיים. "חשוב להבין שכווייה המתרחשת באזור נרחב בגוף עלולה לסכן חיים. כמו כן, במקרם מסוימים, כשהכווייה עמוקה, היא עלולה להשאיר צלקות לצמיתות, מה שגם פוגע במראה וגם עלול להוביל למגבלות תפקודיות באזור שנפגע".

הד"ר ממליץ שלא להשתמש בבקבוקי חימום אלה. "זה נס שהמקרה של עומר לא הסתיים בכווייה חמורה יותר. לדעתי יש להוציא את הבקבוקים האלה מכלל שימוש. במקום, ניתן לרכוש כריות לחימום במיקרוגל. אם בכל זאת משתמשים, בעת השימוש רצוי לעטוף את הכרית במגבת ולא להניחה ישירות על העור".

מה עושים במקרה של כווייה?

לצורך טיפול ראשוני במקרה של כווייה, הד"ר מסביר כי יש לקרר תחילה את האזור מתחת למים זורמים ופושרים, במשך 20-15 דקות. "אין לשים על האזור מים קרים מדי או קרח, שכן קור אינטנסיבי פוגע בתאים, מעמיק את הכוויה ומחמיר את הנזק. במקרה שיש פגיעה נוספת, כמו למשל דימום באזור, מים קרים מדי יביאו לפגיעה במנגנוני הקרישה של הגוף". הוא מוסיף כי רצוי למרוח וזלין על מנת למנוע מהבגדים להידבק לאזור הכוויה, ולאחר מכן לפנות לטיפול רפואי.

טובה משעלי, מנהלת אחיות במחלקת כירורגיית ילדים, מציינת כי מדי חורף היא נתקלת בילדים המאושפזים במחלקה בעקבות כוויות ממים חמים. "כווייה מלווה בסבל רב ובכאבים עזים וחלקם נזקקים לאשפוז ממושך ולטיפול ארוך. חשוב לשים לב, להרחיק משקאות ותבשילים חמים מהישג ידם של הילדים, לבדוק טמפרטורות מים באמבטיה ולמנוע גישה לפתיחת מים חמים".